» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Értékeld Te is:

Bolzano és környéke évente mintegy 2000 napsütéses órának örvend, ezért ideális üdülőhely a kültéri programokban bővelkedő üdülésekhez. Bolzanóban élménydús vakáció várja a családokat: Ötzi, hegyi felvonók, kalandparkok, fürdőtavak, várak.
Bolzano és környéke a legdélebbi, németajkú üdülőrégió Európában. Itt található a híres Dél-Tiroli Borút, amely mentén varázslatosan szép falvak húzódnak az egész völgyben. A Trudner Horn Nemzeti Parkban található Dél-Tirol legváltozatosabb növény- és állatvilága. A Bletterbach szurdok a régió mesés szépségű szurdoka. Bolzano számos kulturális programot kínál, Ritten (Renon) nyári üdülőhely, Sarntal (Sarentino) völgye pedig 140 hegycsúcsával tökéletes a túrázóknak.

BOLZANO/BOZEN

ÓVÁROS

A középkori eredetű óváros gótikus templomokkal, érdekes múzeumokkal, zeg-zugos sikátorokkal van tele. A Dóm melletti Waltherplatz-tól északra elterülő óváros főutcája a Laubengasse (Via Portici). A nyílegyenes, szűk utca keskeny, magas, zömmel középkori vagy barokk eredetű házai alatt végig árkádok húzódnak. A Rathausplatz-tól az Obstmarkt-ig vezető Lauben a város fő bevásárló utcája is.

Rizzoli kalap- és kesztyűkészítő (Laubengasse 60). A bolt 400 éve működik ezen a helyen. Specialitása a jellegzetes tiroli kalap.

Obstmarkt/Gyümölcspiac (Laubengassétől nyugatra). A gyümölcspiac látványosságáról már Goethe és Mozart is elragadtatással nyilatkozott. Nyitva hétfő-péntek egész nap és szombat délelőtt.

Dóm (Dompfarrkirche Mariä Himmelfahrt). Szószátyár Madonna 1500 k. készült freskója, akihez édesanyák szoktak fohászkodni beszédzavarokkal küszködő gyermekeikért.

MÚZEUM

Dél-Tiroli Régészeti Múzeum Ötzivel (részletek)

Naturmuseum Südtirol. Akvárium a tenger állataival.

Merkantilmuseum (Laubengasse). Az épületet 1705 és 1716 között emelték. Ez az olasz palotaépítészet egyetlen példája Bozenban.

Museion. Museum für Moderne und Zeitgenössische Kunst/Modern Művészetek Múzeuma (Sernsistraße 1.)

Siegesdenkmal. A Lauben és a Museumstrasse tengelyének nyugati szélén, a Talfer folyó hídján túli téren áll a Mussolini kezdeményezésére épült római stílusú diadalív. Az olaszok diadalittas győzelmét volt hivatott szolgálni az eredeti városképbe egyáltalán nem illő gigantikus díszkapu. A kapun túl kezdődik az olasz Bolzano, fő tengelye a széles, nyílegyenes Corso Libertá. A még az elmúlt évtizedekben is sok vitát kiváltó, a német lakosság által megvetett emlékműben 2014-ben nyílt meg a fasizmus korszakának helyi történetét, emlékeit bemutató kiállítás. 

Schloss Runkelstein. A Sarn-völgy bejárata felett található a meredek porfírsziklákon magasodó vár. A várat a 13. században építették, várkastéllyá 1386-ban kezdték átalakítani. A várkastélya berendezése sajnos elpusztult az évszázadok során. Pazar szépségűek azonban a falakon látható 14-15. századi freskók. Nyitva egész évben kedd-vasárnap 10.00-18.00. (Bozen, Kaiser-Franz-Josef Weg, St. Anton 15.) (részletek)

Krippenmuseum Kloster Muri/Jászolmúzeum a Benedek-rendi Kolostorban (Gries). A kolostort egy régi várból alakították ki. A benedekrendi szerzetesek a svájci Muriban feloszlatott kolostorukból jöttek ide a 15. században.

Schulmuseum/Iskolamúzeum

Messner Mountain múzeum a Sigmundskron kastélyban. Téma: a hegyek jelentősége az ember életében. Nyitva márciustól novemberig. (részletek)

Kirándulás a hegyekben

Jensenier Seilbahn. Völgyállomás: Bozen, Hegyállomás: Jesenien

Kohlerer Seilbahn. Völgyállomás: Bozen. Hegyállomás: Kohlern (1150 m) (részletek)

Ritten

1907-ben elkészült a Bozenből (Waltherplatz) induló fogaskerekű vasút (Schmalspurbahn), amely Obenbozenen (1221 m) és Klobensteinen is keresztül vezet. A hegyre vezető szakaszt Oberbozenig azonban 1966-ban kabinos felvonóval helyettesítették (2009-től az új Rittner Seilbahn üzemel). Menetidő 16 perc. Közlekedik egész évben, naponta. 

Rittner Seilbahn. Völgyállomás: Bozen, Rittnerstrasse 12. Hegyállomás: Oberbozen. Menetidő 4 perc.

Rittnerhorn Bergbahn. Völgyállomás: Pemmern. Hegyállomás: Schwarzseespitze, 2.060 m. Panoráma túraút, babakocsival is járható. Menetidő 45 perc. Túraút a hegycsúcsra, 2.260 m magasba. Napfelkelte július elejétől szeptember végéig. (részletek)

Pyramixweg gyerektúraút a Ritten hegyen (részletek)

FÜRDÉS

Strand Oberbozenben. Gyerekmedence. Belépő: 4,50 euró/felnőtt és 2,50 euró/gyerek.(39054 Oberbozen Schwimmbadweg 3.)

BOZEN KÖRNYÉKE

Kirándulás a hegyekben

Terlan: Seilbahn Vilpian-Mölten

Kaltern: Az 1903-ban épült 4,5 km hosszú Mendelbahn hegyi vasút St. Antontól (513 m) a Mendel-hágóig (1363 m) közlekedik. Túrautak.(részletek)

Sarntal. Kabinenbahn Reinswald.

KALAND

Sagbachschlucht, Sarntal. A szurdokban tanösvény a mondákról.

Geopark Bletterbach: dinók nyomában Bletterbachschlucht szurdokban (részletek)

Hochseilgarten HETZ/Erdei kötélpálya, Terlan. 4 éves kortól. Mezítlábaspark.

Kalandpark erdei kötélpályával, Kaltern.

FÜRDÉS

Strand Klobenstein. Fűtött medence, vízicsúszda, játszótér, étterem. (39054 Klobenstein, Zaberbach 13)

Kalterer See/Lago di Caldaro: Dél-Tirol legnagyobb és legmelegebb vizű tava. Strand. (részletek)

Montiggler See: Dél-Tirol leghosszabb vízicsúszdája. (részletek)

Göllersee, Aldein (1.103 m)

Fennberger See, Fennberg/Kurtatsch (1.047 m) (részletek)

Wolfsgrubener See, Ritten (1.204 m) (részletek)

VÁRAK, KASTÉLYOK

Amerre a szem ellát a vidéken, számtalan vár, kastély látható. Érdemes bebarangolni a környéket, szép, panorámás utakon fedezhetjük fel a várakat. (pl. Eppan környékén 180, Tisens körül 40 várat láthatunk). (részletek)Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Bolzano
Cím:39100 Bolzano
GPS: 46° 29′ 48.89008″, 11° 21′ 28.09202″
Honlap: http://www.bolzano-bozen.it/de/index.html

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward