Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Bács-Kiskun


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Baját a vizek és ízek városaként emlegetik.


LÁTNIVALÓK

Türr-kilátó és Halászati Miniskanzen.

Hajómalom. A Sugovicán veszteglő hajómalomban a magyarországi vízimolnárok örökségét bemutató "vízi múzeumban" egyelőre - mozgó víz híján - egy villanymotor segítségével őrlik a búzát.    

Nepomuki Szent János szentté avatásának ünnepe

A hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének szobrát a kápolnából hajóval viszik a Sugovicán a város főterére. A hagyomány Baja Szentjános nevű városrészéből ered, az ott élő, javarészt vízi mesterségekkel foglalkozó emberek tisztelegtek így védőszentjük előtt szentté avatásának évfordulóján. XIII. Benedek pápa 1729-ben iktatta a szentek sorába Nepomuki Szent Jánost.

Nepomuki Szent János kultusza több száz éves múltra tekint vissza. Első említése 1768-ból származik, amikor is a szentről elnevezett városrészben található kápolnánál körmenetet tartottak. A vízi mesterségekkel foglalkozók tisztelegtek így védőszentjük előtt.

A Jánoska-eresztést 1941-ig rendszeresen megszervezték, majd a szokást - egy hosszú szünet után - az 1980-as években élesztették újjá. A kezdetben pár száz résztvevővel zajló esemény 2009-ben megújult, és a kibővített programsorozatot mindig több ezer ember követi végig.

A Duna partján fekvő Szentjános városrész kápolnájában álló, mintegy két méter magas Nepomuki Szent János-szobrot a szombat esti szentmisét követően a bajai gimnazisták a vállukon viszik a Türr István emlékműig. A feldíszített szobrot a Duna és a Sugovica találkozásánál hajóra emelik. A helybéliek a parton fáklyákkal kísérik a virágokkal díszített, mécsesekkel kivilágított kishajók, csónakok és ladikok vízi felvonulását. A Petőfi-szigetre érkező védőszent szobrát, valamint a szentjánosi küldöttséget a város polgármestere fogadja, és régi szokás szerint egy hordó bor csapra verésével kezdik meg az ünneplést.

Nepomuki Szent János IV. Vencel cseh király és német-római császár feleségének gyóntatója volt. Csehország egyik védőszentjét a gyónási titok mártírjaként tartják számon, továbbá minden, ami vízzel kapcsolatos, folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok, vízenjárók, tengerészek védőszentje is egyben. Egy ízben a király rá akarta venni felesége gyónásának elárulására. Mivel azonban semmi módon nem ért célt, kegyetlen kínzását követően a Moldvába ölette. A legenda szerint a pap halála után holtteste körül csillagok jelentek meg a vízen. Ennek emlékére nevezik a vízre tett úszógyertyákat "jánoskáknak".

ÉTELEK

Alapvetően jellemző, hogy a Hajós-Bajai borvidék ételeihez, legyen az szerb dzsuvecs, rácos halsaláta vagy a bácskai töltött paprika, mindenképpen sok hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, azaz Bácska zöldjeit használják fel, amelyek intenzívebben adják meg a lecsós vagy sült ételek karakterisztikus vonásait.

De a paprika mellett előszeretettel használják a különböző zöld fűszereket is, a bácskai húsos galuskában például kaporral ízesítik a tésztát.

jellemző ételek: Bajai tésztás halászlé, csukapörkölt, harcsapaprikás, a bácskai húsos galuska, bácskai rizses hús.

Hajós-Bajai borvidék. 2066 hektáron fele-fele arányban találhatók meg a gyümölcsös, fűszeres vörös és üde, illatos fehérbort adó szőlőfajták.

Tartomány:Bács-Kiskun
Cím:Baja
GPS: 46° 10′ 42.58812″, 18° 57′ 4.02696″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward