Kastélyok karácsonyi díszben - egyszer el kell menni Ausztria leghangulatosabb karácsonyi vásáraiba

2022. október 20.

print Hetedhétország.hu

Kastélyok karácsonyi díszben - egyszer el kell menni Ausztria leghangulatosabb karácsonyi vásáraiba

Az adventi vásárok kedvelői Ausztriában számtalan lehetőség közül válogathatnak: a karácsony előtt időszak a kastélyokat is hangulatos találkozóhellyé varázsolja.





Mit kínálnak idén a kézművesek? Milyen karácsonyi dekorációk vannak divatban? Az Ausztriában számos helyen megrendezésre kerülő adventi vásárokban garantáltan választ kapunk ezekre a kérdésekre. A karácsonyi forgatagban nemcsak szép ajándékokat találunk, hanem punccsal, forralt borral és más finomságokkal is felmelegíthetjük magunkat. Egyes adventi vásárokat hangulatos kastélyparkokban tartanak. Ezek közé tartozik a vorarlbergi Hohenems reneszánsz palota előtti karácsonyi vásár, a salzburgi Hellbrunni Adventi Varázslat, a stájerországi Grazban a Schlossberg karácsonyi vásár, az alsó-ausztriai Wachaui Advent, a burgenlandi Esterházy-kastélyok adventi vásárai, valamint Bécsben a Schönbrunni kastély, a Belvedere kastély és a Liechtenstein kerti palota előtti karácsonyi vásárok.

Tradicionális találkozóhely

A hohenemsi karácsonyi vásár kicsi és szép, helyszíne a Hohenems-palota egy elegáns reneszánsz épület.

(c) Österreich Werbung/ Tourismus & Stadmarketig Hohenems /Julia Walser

Minden év decemberében, idén december 3-án a Hohenems-palota előtti tér színes karácsonyi vásárrá változik.

A faházakban kézműves tárgyakat és házi készítésű termékeket, például kekszeket és pálinkákat vásárolhatunk, míg a kulináris élvezetekről helyi vendéglősök gondoskodnak. A raclette-szendvics (pirított kenyérszelet, a tetején olvasztott raclette sajttal) az egyik legnépszerűbb étel az adventi vásárokon Ausztria nyugati részén. A gyermekeknek a szervezők különleges programokat kínálnak, valamint egy nosztalgiakörhinta is várja a kisebbeket. 

A Hohenems-palota az egyik legjelentősebb reneszánsz épület Ausztria nyugati részén, egykor a Hohenems grófok székhelye volt, ma magántulajdonban van. Aki szeretné megnézni az épületet belülről is, annak lehetősége van részt venni a heti egyszeri vezetett túrán.

Mesés motívumok

Az adventi varázslat a salzburgi Hellbrunni kastélyban számos látványos dekorációval nyűgözi le a látogatóit.

(c) Österreich Werbung/Tourismus Salzburg GmbH/Roland Zauner

2022. november 17. és december 24. között különösen romantikus hangulat várja a látogatókat a Hellbrunni Adventi Varázslaton.

A kastélyt és az udvarán felállított faházikókat fénygirlandok és több mint 10 000 piros gömb világítja meg (amelyeket több mint 700 fára akasztottak fel). A kastély homlokzatán egy hatalmas, 24 ablakkal ellátott adventi naptár látható. A szökőkutak mellett a látogatók megcsodálhatnak egy nyolc méter magas, ragyogó karácsonyi angyalt is. A gyerekeket állatsimogató, pónilovaglás és a karácsonyi postahivatal várja, ahol lehetőségük van kívánságlistát is feladni. Az eredeti maszkokkal és jelmezekkel felszerelt krampuszállomáson megelevenedik e misztikus szokás története. A zenei programban kórusok, népzenei együttesek és énekkarok szerepelnek.

A Hellbrunni kastélyt a XVII. század elején építették, a császár szabadidejében szívesen tartózkodott itt. A palotakertben található vízi játékáról és lenyűgöző kertjéről ismert. A történelmi kastélypark egy részét ma a Salzburgi Állatkert használja.

Kikövezett utcácskák

A stájerországi Grazban az adventi vásár a Schlossbergen és környékén található, kiterjed a kazamaták területére is. A hagyományos karácsonyi vásár Graz háztetői felett nyüzsgő életet áraszt.

(c) Österreich Werbung/ Graz Tourismus/Harry Schiffer

A 2022. november 18. és december 18. közötti öt hétvégén a Schlossberg és a kazamaták sikátorai karácsonyi díszbe öltözött nagy piactérré változnak.

Az árusok kínálatában stájer kézműves termékek és a régióból származó specialitások szerepelnek. A népszerű italok közé tartozik például a tipikus stájer Schilcherből készült forralt bor. A hangulatról karácsonyi zenét játszó együttesek és a grazi toronyfúvósok gondoskodnak.

A Schlossberg Graz városa fölé magasodik, tetején áll a város nevezetessége, az óratorony. A Schlossbergen soha nem állt klasszikus értelemben vett kastély, csak egy hatalmas erődítmény, amelynek harangtornya és óratornya napjainkig fennmaradt.

Hangulatos táj

Az elegáns alsó-ausztriai Dürnsteini kastélyban megrendezett Wachaui Advent három decemberi hétvégén várja és varázsolja el a látogatókat.

(c) Österreich Werbung/Donau Niederösterreich Tourismus/Andreas Hofer

A Dürnsteini tély belső udvarai a Wachaui Advent hangulatos helyszínei lesznek december három hétvégéjén: 2022. december 3-án és 4-én, 10-én és 11-én, valamint 17-én és 18-án.

A kulináris kínálat nagy szerepet játszik, hiszen a régióból származó finomságok szuvenírként és frissítőként is kaphatók a helyszínen. A kínálat a sült gesztenyétől kezdve a sajtokon és a füstölt halakon át egészen az édességekig, pl. a wachaui sárgabaracklekvárig terjed. A híresen jó puncs és a fűszeres forralt bor szintén népszerű a látogatók körében.

A dürnsteini várat a XVII. században építették. Ma magántulajdonban van és egy 5*-os szállodának ad otthont.

Élénk adventi forgatag

Burgenlandban az Esterházy család három kastélya ad otthont a festői adventi vásároknak.

Lackenbach kastéyl (c) Österreich Werbung/Burgenland-Tourismus-GmbH/Birgit-Machtinger

A burgenlandi Esterházy család számos rendezvényt tart kastélyaiban és birtokain, novemberben és decemberben három kastélyban rendeznek karácsonyi vásárt. A XV. században épült fraknói várban (Burg Forchtenstein) már az első adventi hétvégén, 2022. november 25. és 27. között várja a vásár látogatókat. A standokhoz a hangulatosan kivilágított felvonóhídon keresztül juthatnak el, ahol a burgenlandi és a szomszédos országokból származó termelők kiváló minőségű kézműves termékeket és meleg finomságokat kínálnak.

2022. december 2. és 4. között a reneszánsz lakompaki kastély (Schloss Lackenbach) is karácsonyi díszben fog tündökölni. A pompás belső terekben a vendégek megcsodálhatják a hagyományos kézműves portékákat és válogatott termékek közül választhatnak.

Az eisenstadti barokk Esterházy-kastély dísztermei és udvara 2022. december 8. és 11. között lesznek az adventi vásár díszletei. Mintegy 50 kiállító kínál ritkaságokat és kulináris finomságokat. A látogatók megtekinthetik a kastély aktuális kiállításait is.

Császári impressziók

Bécsben a Schönbrunni kastély, a Belvedere palota és a Liechtenstein palota kertje szolgál az adventi vásárok romantikus helyszínéül.

Belvedere palota (c) Österreich Werbung/WienTourismus/Christian Stemper

Advent idején Bécs legszebb terei, utcácskái és parkjai mellett a kastélyok is minden évben pompás helyszínt biztosítanak a karácsonyi vásároknak.

2022. november 19-től december 26-ig tart nyitva a barokk Schönbrunni kastély előtti kulturális és karácsonyi vásár. Különlegességei a hagyományos kézműves termékek és a kézzel készített karácsonyi díszek. Ezt követi az újévi vásár 2023. január 3-ig.

A városközponthoz közel, a barokk Belvedere palota parkjában található karácsonyi falu ideális helyszín, ha szeretnénk ráhangolódni a karácsony előtt időszakra. 2022. november 18. és december 26. között a standok a kézműves termékek széles választékát, valamint meleg ételeket és forró italokat kínálnak. A gyerekeknek karácsonyi műhelyt nyitnak az Alsó Belvedere-ben, kézműves programokkal.

Az adventi vásár második alkalommal kerül megrendezésre a IX. kerületben található barokk Liechtenstein kerti palota körül. Még mindig bennfentes tippnek számít azok számára, akik nyugodt légkört keresnek. 2022. november 18. és december 23. között mintegy 25 kiállító kínál hagyományos karácsonyi díszeket és egyéb karácsonyi termékeket. A gyerekek a történelmi hangulatú, ló vontatta körhintán utazhatnak.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play