Időutazó

Hatalmas tűz pusztított az ország legerősebb várában

1766 nyarán végső csapás érte a középkori Magyarország egyik legerősebb és legjelentősebb várát.

Kiderült: híres olasz ereklye Európa legrégebbi faszobra

A közelmúltban fedezték fel a toszkán székesegyházban kiállított szoborról, hogy ez a legrégibb fennmaradt faszobor Európában.

540 éve Bécs elfoglalása Mátyás király hatalmának tetőpontját jelentette

Mátyás miután június 1-én bevonult Bécsbe, Buda helyett itt rendezte be udvarát. 

A Bastille lerombolása az önkényuralom végét jelentette

1789. július 14-én a párizsi nép elfoglalta és lerombolta az önkényuralom gyűlölt jelképét, a Bastille erődjét, ezzel kezdődött a nagy francia forradalom. A Bastille akkor már szinte üresen állt, csak hét idős ember raboskodott itt, akikre 80 veterán és 30 gránátos vigyázott.

Madách Imre angolparkja újra régi pompájában tündököl

A Madách-család ősi kastélyában írta Madách Imre a magyar irodalom leghíresebb művét, Az ember tragédiáját.

Dürer híres nyulának egy macska volt a modellje

Az ugrifülesről 1502-ben festett képet a kezdetektől legendák övezték.

A 295 éve született Casanovának se pénz, se szerelem nem volt elég

Casanova az érvényesülés szakembere volt, aki ismereteit és tájékozottságát az élet művészetéhez használta.

Egzotikus macskákat is tenyésztett a 145 éve Baszkföldön született Ravel

Maurice Ravel francia zeneszerző 145 éve, 1875. március 7-én született a spanyol határ menti Ciboure-ban látta meg a napvilágot.

200 éve fedezték fel a világ leghíresebb nőalakját

A remekmű a Szamotrakéi Szárnyas Győzelem nőalakja és a Mona Lisa mellett a Louvre három leghíresebb alkotásának egyike.

A 250 éve meghalt Tiepolo nemzetközi sztárként bejárta Európát

Tiepolo a dekoratív barokk festészet utolsó nagy mestere afféle "nemzetközi sztárnak" számított.

Lehet, hogy megtalálták Romulus sírját Rómában

A régészek egy 2600 éves kőszarkofágot fedeztek fel egy Forum Romanum alatti kamrában Rómában, ám csontok nem voltak benne. Azt feltételezik, hogy az oltárt Romulusnak  szentelték, aki a római mitológia szerint Róma városának és a Római Királyságnak alapítója ikertestvérével, Remus-szal együtt.

Róma legszebb terén 420 éve végezte ki az inkvizíció Giordano Brunót

1600. február 17-én Róma legrégebbi piacán a Campo de' Fiorin, ahol ma friss gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat, húsokat és virágokat vásárolhatunk, végezték ki Giordano Brunót.

Már a vaskorban is laktak emberek a szlovén hegyvidéken

Szlovén régészek újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a szlovén Alpokat már több mint 2500 évvel ezelőtt emberek lakták: a vaskori ember szarvasmarhát tenyésztett és vasércet bányászott a hegyvidéken.

Európa élvonalába tartozott a 150 éves Budavári Sikló

150 éve, 1870. március 2-án avatták fel a a Budavári Palota megközelítésére szolgáló Budavári Siklót, amely Európa másodikként megépített ilyen szerkezete volt. 

Föníciai hajóval átszelték az Atlanti-óceánt

Sikerült bebizonyítani, hogy a föníciaiak már Kolombusz előtt felfedezhették  az amerikai kontinenst. Az expediciót felhasználták az óceán műanyagszennyezettségének vizsgálatára.

100 éve halt meg a leghíresebb magyar festmény alkotója

Szinyei Merse Pál Majális c. festménye kortársainak nem tetszett. Az európai festészet egyik első plein air remeke ma a Magyar Nemzeti Galériában látható.

2019-ben rekordszámú turista látogatta meg Csernobilt

A  107 ezer turista többsége külföldi, akik már vízi és légi úton is megközelíthetik a csernobili nukleáris katasztrófa övezetét.

December 4-én született a híres bútor névadója

1777. december 4-én született Jeanne Francoise Julie Adelaide Récamier francia írónő, akinek nevét nem irodalmi munkássága, hanem egy róla elnevezett jellegzetes kárpitozott heverőtípus őrizte meg.

Velence legrégebbi ábrázolását találták meg

Egy Velence történetét kutató tudós egy korabeli útleírás kéziratában a város 14. századi látképére bukkant, amely az eddigi legrégebbi ábrázolása lehet.

Január elsején 70 éves Nagy-Budapest

70 évvel ezelőtt, 1950. január 1-jén jött létre Nagy-Budapest, miután a fővároshoz csatoltak 7, addig önálló várost és 16 nagyközséget. 

Kiderült, hogy merre járt Ötzi utolsó útján

Ötzi, az 5300 éves gleccsermúmia utolsó útjáról a körülötte talált fagyott mohák és növények árulkodnak.

Korábban éltek ősemberek a görög szigeteken, mint vélték

Több tízezer évvel a korábban véltnél, már kétszázezer évvel ezelőtt is éltek neandervölgyi és más ősemberek a Földközi-tengeri Naxosz-szigetén.

A nácik bédekkereket vetettek be Anglia ellen

160 éve halt meg Karl Baedecker német könyvkiadó, az útikönyv műfajának megteremtője.

A II. világháború óta először látható Messerschmitt Magyarországon

Egy Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgépet állítottak ki a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

50 éve avatták fel Berlin leghíresebb látványosságát

Ötven éve, 1969. október 3-án avatták fel a berlini tévétornyot, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) és az újraegyesített Németország fővárosának egyik leghíresebb látványosságát.

A neandervölgyiek szerint is jó hely Normandia tengerpartja

A normandiai strandon akkor még egy dűnerendszer része volt. az iszapos talajban hátrahagyott 80 ezer éves  lábnyomokat a széllel érkező homok konzerválta. 

Előkerült Hófehérke síremléke

Kiállították az "igazi Hófehérke" síremlékét egy németországi múzeumban.

Több minden lesz látható a waterlooi csatamezőn

A waterlooi csatamezőn jelenleg egy múzeum és emlékmű jelzi, hol zajlott az európai történelem egyik leghíresebb csatája. Most feltárják a waterlooi csatamező tábori kórházát, amelyet az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott lére Mont-St-Jeanban. 

Grace Kelly, Monaco hercegnéje 90 éve született

90 éve, 1929. november 12-én született Grace Kelly élete olyan volt, mint azok a filmek, amelyekben játszott. Tündöklő filmcsillagból lett valódi hercegné, sokáig élt boldogan a mesebeli kis országban, Monacóban, de a tündérmese tragikus véget ért.

Az első pécsi katedrális rejti Orseolo Péter király sírját

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét a pécsi székesegyház altemplomában.

Kiderült Mona Lisa titokzatos mosolyának titka

Szinte biztosan "erőltetett" a mosolya Leonardo da Vinci híres Mona Lisájának - állapította meg három idegkutató, akik szerint a reneszánsz polihisztor szándékosan festhette meg ilyennek modellje arckifejezését.

Őskori barlangrajzokra bukkantak Horvátországban

Az őskőkorszakból származó, 30 ezer éves barlangrajzokra bukkantak régészek az Isztriai félszigeten, a Limi-csatorna fjordszerű öblének egyik oldalán található Romuald-barlangban.

30 éves a Louvre üvegpiramisa

30 éves a halottasháznak csúfolt piramis Párizs egyik nagy látványosságának számít. Leghíresebb kincsei a Mona Lisa és a milói Vénusz.

425 éve halt meg a történelem első festészeti versenyének győztese

A vetélkedőt a 16. század végén a velencei hatóságok írták ki a Dózse-palotátdíszítő freskó újrafestésére. A győztes a velencei festő, Tintoretto lett.

Tirol 2019-ben az „utolsó lovagra” emlékezik

Tirol 2019-ben kiállításokkal, koncertekkel, fesztiválokkal emlékezik I. Miksa császár (1459-1519) halálának 500. évfordulójára.

130 éves az Eiffel-torony

Az Eiffe-torony építésekor a világ legmagasabb építményének számított. Azóta 250 millióan másztak fel rá, és ez a világ legjobban látogatott és legtöbbet fényképezett építményévé tette. 1889. március 31-én fejezték be a harmadik emelet építését.

Nem sokig laknak macskák Julius Ceasar meggyilkolásának helyszínén

A mai Largo di Torre Argentina téren i.e. 44. március 15-én (idusán) szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart. A legendás történelmi helyszín most még kóbor macskák otthona, de miután mindent helyrepofozták, igazi turistalátványosság lesz belőle.

535 éve halt meg Róma felvirágoztatója

IV. Sixtus a reneszánsz művészet pártolásával, Róma naggyá tételével, reneszánsz várossá emelésével szerzett múlhatatlan érdemeket. Ő adott megbízást a nevét viselő Sixtus-kápolna építésére, letette a Capitoliumi Múzeum és a Vatikáni Könyvtár alapjait.

Március 15-én először mértek vereséget a kalandozó magyarok felett

933. március 15-én a németországi Merseburg mellett I. Madarász Henrik súlyos vereséget mért Lehel és Bulcsú seregei felett. A csata bebizonyította, hogy a magyarokkal szemben a siker reményében föl lehet venni a harcot.

Franciaországból erednek a Stonehenge-hez hasonló őskori kőemlékek

Közös eredetük lehet az angliai Stonehenge-hez hasonló őskori európai kőemlékeknek (megalitok), amelyek egy új kutatás szerint Franciaország mai területéről erednek.

130 éve történt a mayerlingi tragédia

1889. január 30-án tragikus szenzáció hírét repítette világgá a sajtó: a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban holtan találták Rudolf trónörököst és szeretőjét, Vetsera Máriát. A halál okaként és módjaként több mint negyven elmélet született.

Megtalálhatták Szent Miklós csontjait

Szent Miklós korából származik egy neki tulajdonított csonttöredék - állapították meg az Oxford Egyetem kutatói radiokarbon-vizsgálatok segítségével. 

Újabb restaurálási botrány Spanyolországban

Egy középkori, sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló festett lovasszobor most már egy körhinta figurájára emlékeztet. 

Az Altamira-barlangban újabb őskori kéznyomokat találtak

Az UNESCO világörökség részének számító észak-spanyolországi Altamira-barlangban három új, legalább 20 ezer évesre becsült kéznyomatot azonosítottak kutatók.

Trónbitorló ül a monacói trónon?

Albert monacói herceg unokatestvére 351 millió euró kártérítés követel Franciaországtól, azt állítván, hogy a francia állam fortéllyal megfosztotta annak idején családját attól, hogy a monacói trónra kerüljön.

Sárgabóbitás kakadura bukkantak a Vatikáni Könyvtárban

Az Ausztráliában élő sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a vatikáni könyvtárban, a 13. századi kézirat azt jelzi, hogy az eddig véltnél évszázadokkal korábban kiterjedt kereskedelem volt Európa és Ausztrália északi térsége között.

Fény derült a pisai ferde torony titkára

Ugyanannak a laza talajnak tulajdonítható a pisai ferde torony "földrengésállósága", mint amelyik a torony süllyedését és dőlését idézte elő több száz évvel ezelőtt.

660 éve a Magyar Királyságé volt az egész horvát tengerpart

660 éve, 1358. február 18-án született meg a Zárai béke. Zára (ma: Zadar) dalmát városban kötött békét Velencével I. (Nagy) Lajos Anjou-házi magyar király. Az egész tengerpart Raguzától a mai Rijeka vidékéig feltétel nélkül Magyarországhoz került.

Trón, dicsőség, tragédia.

Az osztrák-magyar Coburg-Koháry arisztokrata család nem mindennapi története elevenedik meg egy bécsi kiállításon.

Római vízvezetékre bukkantak Cádizban

Egy első századból származó római vízvezeték maradványait fedte fel egy hatalmas vihar a dél-spanyolországi Cádiz tengerpartján.

arrow_upward