» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Angoulême Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Angoulême drámai óvárosával, macskaköves utcákkal, rejtett átjárókkal, impozáns 12. századi katedrálissal és a középkori, reneszánsz és neoklasszikus építészet bájos keverékével.


Látnivalók

Cathédrale St-Pierre. A felsőváros déli fala mellett található katedrális az ország egyik legszebb román kori temploma. A 12. században épült, s bár a vallásháborúk idején súlyosan megrongálták, a 19. században teljes egészében visszanyerte régi szépségét. Különlegessége a rendkívül gazdag díszítésű főhomlokzat. A mintegy hetven szoborból álló kompozíció az utolsó ítéletet ábrázolja, közepén Krisztus ül egy trónon. Az egyik oldalkapu feletti vakablak keretének díszítése a Roland-ének egyes jeleneteit örökíti meg. A torony hat emeletes, a kereszthajó végében magasodik. Az alatta lévő jókora kápolnában láthatók a súlyos tornyot tartó oszlopok. A szentély jó néhány, 9. századi oszlopát egy másik templomból hozták ide az újjáépítés során.

Dinoszaurusz. Az Angoulême közelében található helyszín Franciaország legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelye. Az őslénykutatók összesen több mint négyszáz csontot találtak, ezek közül kétszáznak nagy jelentőséget tulajdonítanak. A kövületek legalább három dinoszauruszfajtól származnak, és két teknős-, illetve három krokodilfaj maradványaival együtt kerültek elő. A lelőhely elsősorban az alsó kréta korból (mintegy 130 millió évvel ezelőttről) származó kövületekben bővelkedik. Az egyik legimpozánsabb darab az eddig ismert legnagyobb sauropoda több mint 2,20 méter hosszú combcsontja. Az állat maga egykor negyven tonnát nyomott, hossza elérte a 35 métert. E gigantikus növényevő rokoni kapcsolatai még tisztázásra várnak. A kiásott csontok csaknem nyolcvan százaléka egy kilenc méteres húsevő terapodáé volt. Ezen kívül előkerültek kisebb növényevők fogai és különböző csontjai is. A kutatók találtak megkövült fát, leveleket és magvakat is, amelyek segítségével rekonstruálni lehet majd a dinoszauruszok környezetét alkotó növényvilágot is.

Nemzetközi Képregény Fesztivál. Angouleme-ben 1974 óta rendezik meg a Nemzetközi Képregény Fesztivált, amely a maga nemében a világ két legnagyobbjának egyike.

Musée de la Bande Dessinéecentre. Képregény múzeum.

Musée municipal des Beaux-Arts. A részben 15. századi egykori püspöki palotában jelentős régészeti bemutató látható, amelynek középpontja egy i. e. 400 körül készült aranylemezekkel díszített kelta sisak.

Navarrai Margit. Híres szülötte I. Ferenc húga, Angoulême-i Margit hercegnő, akit inkább Navarrai Margit néven ismernek, a francia reneszánsz jelentős alakja, író és a kultúra, a művészet patrónája, Heptaméron című könyve boccacciói történetekhez hasonló írásait tartalmazza.

The French Dispatch. Wes Anderson filmjét a városban forgatták.

Angoulême megtiltja a belvárosban való lógást

Angoulême is csatlakozik azon idegenforgalmi városok listájához, amelyek büntetéssel fenyegetve akarják jobban irányítani a látogatók áramlását.

A nyugat-franciaországi Angoulême városának központjában mostantól büntetés terhe mellett tilos egyszerűen csak állni, ülni vagy akár feküdni - legalábbis ha ezzel másokat akadályoz. "Tilos az utcák és más közterületek bármilyen visszaélésszerű és hosszan tartó elfoglalása" - olvasható abban a rendeletben, amelynek célja, hogy a különösen részeg és zajos csoportokat távol tartsák a városközpontból.

A cél a "bomlasztó, provokatív vagy akadályozó magatartás" megakadályozása. Tilos az ülés vagy fekvés, ha az akadályozza a gyalogosforgalmat, valamint az állás, különösen csoportosan, ha zavarja az emberek áthaladását és mozgását. A rendelet megszegése 35 eurós, visszaesés esetén akár 150 eurós pénzbírsággal is sújtható. Philippe Pousset városi tanácsos nem szeretné, ha a tilalmat a koldusok elleni intézkedésként értelmeznék - mondta a Le Parisien című lapnak. "Aki koldul anélkül, hogy a közterületet akadályozná, az nem jelent problémát. Aki a gyalogos zóna közepén fekszik, az igen". Angoulême-nek mintegy 41 ezer lakosa van, és sok turista keresi fel.

A francia város jó társaságban van. Portofinónak is elege van az utcákat eltömő turistákból. A festői fekvésű olasz város bírságokat szab ki azokra a turistákra, akik túl sokáig maradnak a népszerű fotóhelyeken.Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Angoulême
GPS: 45° 39′ 4.58928″, 0° 9′ 27.6282″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward