Ennyibe kerül most a parkolás Párizsban

2024. október 17.

print Hetedhétország.hu

Ennyibe kerül most a parkolás Párizsban

Párizs népszavazással megháromszorozta az ilyen autókra vonatkozó díjakat.





A terepjáróval vagy más nehéz járművel Párizsba látogató utazóknak ezentúl jelentősen többet kell majd fizetniük a parkolásért a metropoliszban. Párizs népszavazással megháromszorozta az ilyen autókra vonatkozó díjakat.

  • Az emelés az 1,6 tonna vagy annál nagyobb tömegű belsőégésű és hibrid modelleket sújtja
  • A nehéz elektromos autók is érintettek
  • Az új szabályozás október 1-je óta van érvényben

Párizs polgárai szavaztak arról, hogy bizonyos autóknak többet kell-e fizetniük a parkolásért a városukban. Az eredmény a Párizsba látogatni kívánó terepjárók és más nehéz járművek parkolási díjának megháromszorozódása.

Csak azokat a Szajna-parti metropoliszba látogatókat érinti a parkolási díjak nagymértékű emelése, akik 1,6 tonnánál nehezebb belső égésű motoros vagy hibrid, illetve két tonnánál nehezebb elektromos autóval közlekednek. Ilyen például a Mazda CX-60, a VW Tiguan vagy a Mercedes S és E-osztály, a BMW 7-es és 5-ös sorozat vagy a Porsche Panamera.

Az elektromos autók közül az Audi Q8 e-tron és a Mercedes EQE tartozik ebbe a kategóriába. A döntő tényező itt a saját tömeg.

De nem csak a nagyobb terepjárókat érintik az emelések. A Párizsban alkalmazott meghatározás szerint például egy VW Caddy, egy Seat Leon vagy egy Toyota C-HR tulajdonosainak is háromszorosát kell majd fizetniük a parkolásért.

A parkolóautomatánál csak a jármű rendszámát kell beírni.

A francia rendészeti járművek videón keresztül rögzítik a parkoló autók rendszámát, és ellenőrzik, hogy a parkolási díjat helyesen fizették-e be. Azt még nem tudni, hogyan fogják ellenőrizni az úgynevezett SIV (járműnyilvántartási rendszerben) nem regisztrált külföldi járművek eltérő parkolási díjait.

A parkolási zónától függően 150-225 eurós bírsággal büntetik az alacsonyabb kategóriájú parkolójegy megvásárlását vagy használatát (vagy a parkolójegy hiányát).

Mostantól az érintett autósok a korábbi 6 euró helyett 18 eurót fizetnek egy órára Párizs belvárosában.

Ezek az összegek a hosszabb tartózkodás esetén aránytalanul megemelkednek. Négy órára 117 eurót kell fizetni a belvárosi zónákban, hat órára a belvárosi parkolásért akár 225 eurót is.

A parkolási díjak emelése népszavazás eredménye. A szavazók valamivel több mint fele (54,5 százalék) szavazott az emelés mellett, 45,5 százalék ellene. A választási részvétel 5,6 százalék volt.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play