» Franciaország

» Franciaország » Normandie » Normandia


Értékeld Te is:

Franciaország egyik legismertebb történelmi emléke, a középkor egyik legérdekesebb alkotása a színezett len szálakkal kihímzett 70 méter hosszú, 50 centi széles kézzel szőtt szőnyeg a normann hódítás előkészületeit Anglia elfoglalását ábrázolja.


A leghíresebb jelenet az 1066-os hastingsi csata, melyben elesett Harald angol király is. A hastingsi csata a brit történelemben fordulópontot jelentett, a normannok ekkor hódították meg Angliát. Számos elbeszélés maradt fenn arról, miként esett el az utolsó angolszász uralkodó, az egyiket megörökítette az ütközet emlékére készült bayeux-i kárpit, amely 58 képen mutatja be Anglia meghódítását. Ennek tanúsága szerint egy nyíllal lőtték ki a király szemét, ez okozta halálát.

A szőnyegen látható 626 ember, 202 ló, 55 kutya, 505 egyéb állat, 49 fa, 37 épület, és 41 hajó sajátos kompozíciós szabályok alapján megalkotott ábrázolása a középkori képnyelvre jellemző sztereotipizált alakok és gesztusok, jellegzetes testhelyzetek és méretviszonyok alapján készült.

A kutatók máig sem tudják biztosan, hogy mikor, miért, kinek készült a szőnyeg és azt sem, hogyan került a normandiai Bayeux-ba, ahol 1476-ban tűnt fel először. Határozott bizonyíték híján a leginkább hihető változat, hogy a bayeux-i szőnyeg Hódító Vilmos féltestvérének megrendelésére készült 1070 körül Canterburyben, miután féltestvére ismeretlen okokból kiesett az akkor már „Hódítóként” tisztelt Vilmos kegyeiből.

A szőnyeget Franciaországon belül csak nagyon ritkán mozgatták. Napoleon 1803-ban Párizsban állíttatta ki, és 1945-ben is ott állították ki, miután visszaszerezték a náciktól.

Árak (2018):

Felnőtt: 9,50 Euró.
Gyerek: 5 Euró.
10 éves kor alatt ingyenes.

Tartomány:Normandie
GPS: 49° 16′ 27.89062″, -0° 42′ 1.5372″
Honlap: http://www.tapestry-bayeux.com/

Régióválasztó

arrow_upward