» Franciaország

» Franciaország » Normandie » Normandia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Omaha Beach volt a fedőneve az egyik normandiai partszakasznak, ahol szövetségesek szálltak partra Franciaországban 1944. június 6-án. A partszakasz a La Manche-csatornával szemben volt, és 8 km hosszú volt.


A normandiai Omaha Beach egy történelmi partraszállóhely a második világháborúból, amely a szövetségesek D-napi partraszállásának állít emléket. Ma a part békés, de a német bunkerek maradványai tanúskodnak a viharos múltról. A parton egy lenyűgöző rozsdamentes acélszobor, a Les Braves áll az amerikai katonák emlékére, és mély betekintést nyújt az eseményekbe, amelyek ezen a fontos partszakaszon történtek.

Az Overlord hadművelet vagy ismertebb nevén a D-day 1944-ben teljesen meglepte a németeket, és kulcsszerepet játszott a náci Németország ellenőrzése alá vont Európa felszabadításában. A történelem legnagyobb flottájáról, 1213 hadihajóról, 4216 csapatszállító, 736 ellátó hajóról és 864 kereskedelmi hajóról a parti német állásokra nyitott zárótűz után, reggel fél hétkor kezdődött meg a partra szállás az Omaha, Utah, Gold, Juno és Sword elnevezésű partszakaszokon, a nap végéig 132 ezer szövetséges katonát tettek a partra. Őket 12 ezer repülő fedezte, német részről mintegy 30 ezer katona és 500 repülőgép próbált ellenállni. A normandiai harcok hevességéről lerombolt francia városok, a katonai áldozatok mellett az első napon 3 ezer, a felszabadulásig 20-35 ezer polgári halott tanúskodik. A normandiai katonai temetőkben 110 ezer katona nyugszik, a partraszállás időszakában naponta többen haltak meg, mint az első világháború legvéresebb csatáiban.Tartomány:Normandie
Cím:Omaha beach
GPS: 49° 22′ 48.91494″, -0° 54′ 29.22638″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward