» Franciaország

» Franciaország » Normandie » Normandia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Fehér tornyai, amelyek majdnem 50 méterrel emelkednek a Szajna fölé, minden alkalommal meglepetést és csodálatot váltanak ki a látogatókból. 19. századi lerombolásával elnyerte a „Franciaország legszebb romja” elnevezést Victor Hugo-tól és igazi romantikus jelleget kölcsönzött az apátságnak.


A Jumièges-i apátság Normandia egyik legrégebbi és legfontosabb bencés kolostora. Bár alapításának idejéből, a 7. századból semmilyen nyom nem maradt, a látogatás egy utazás 9 század építészetén át, a 9-től a 17-ig. A Notre Dame templom az apátság ékköve, amely a normand román építészet kivételes példája.

Jelenleg nem tervezik az újjáépítését, annak érdekében, hogy megmaradjon autentikus formájában. Ennek ellenére folyamatosan dolgoznak rajta, hogy megőrizzék, azt, ami megmaradt mind az építményből mind a díszítésből, valamint biztosítsák a látogatók biztonságát.

Történelem

Az apátságot Szent Filibert alapította 654 körül, kezdetektől fogva a bencés rendszabályokat követve, amelynek köszönhetően nagyon hamar virágzásnak indult. 841-től egy hosszú viking fosztogatást követően a szerzetesek kénytelenek voltak elhagyni a kolostort, ám 10 év múlva a normand herceg támogatásának köszönhetően ismét helyre tudták hozni az épületegyüttest.

Ennek ellenére a 11. századig nem találta meg újra régi virágzását, amikor is Hódító Vilmos 1067-ben újjáépítette az egész apátságot. Több király is megfordult itt ezek után: VII. Károly itt fogadta 1450-ben híres szeretőjét, Agnès Sorelt, aki ugyanebben az évben Jumièges-ben hunyt el, miután világra hozta kislányát. IX. Károly 1563-ban töltött el pár napot az apátságban.

A 16. században kezdődő vallásháborút, a Fronde-ot és a francia forradalmat azonban már nem tudta az apátság átvészelni. Az utolsó szerzetes 1790-ben távozott el, ezután kőfejtőként használták a vastag falakat, amíg az állam 1946-ban nem vette meg és nemzeti műemlékké nyilvánította.

Legendák

Jumièges alapítását II. Klodvig király és felesége, Bathilde is erősen támogatta. Egy 13. századi legenda szerint ennek a támogatásnak szokatlan oka volt.

A király nagyon vallásos volt, ekkor már a Szentföldre is elzarándokolt egyszer. Férje távolléte alatt Bathilde lett a régens a hercegeket és főurak segítségével. Azonban apjuk hiányát kihasználva a két fia fellázadt és hadsereget toboroztak. Amint Klodvig tudomást szerzett erről, rögtön visszatért a királyságba és letartóztatta fiait.  

Klodvig és Bathilde közös megegyezésre megnyomorította a két fiút: elvágták vagy elégették lábaikban az idegeket, majd egy élelemmel teli csónakhoz kötötté, és útjukra bocsátották őket a Szajnán. A csónak azonban megfeneklett Jumièges-nél, ahol Szent Filibert megszánta és partra húzta a fiatalokat. Így szerzetesként tovább élhettek az apátságban.

A legendának azonban nincsen valóságalapja. II. Klodvig valójában sosem járt a Szentföldön, és két fia az apátság alapítása idején még túl fiatal volt: ráadásul mindketten uralkodtak apjuk után egészen halálukig. A történet eredete valószínűleg egy Jumièges-i mozaik, amely két herceget ábrázol.

Egy másik legenda is fűződik a Jumièges-i apátsághoz: a zöld farkas legendája.

A Szent Filibert alapította apátságtól nem messze egy másik, apácakolostor is működött Szent Austreberthe vezetésével. A szerzetesek az apácákat bízták meg a ruháik mosásával: a két kolostor között egy szamár szállította a szennyest.

Egy nap azonban a szamár nem tért vissza. Austreberthe utána ment az erdőbe, ahol azonban csak a véres ruhákat találta meg. A szegény szamarat megette egy farkas.

Austreberthe egy kiáltással magához szólította a farkast, aki a szent lábai elé feküdt és egy hosszú kikérdezés után bevallotta bűnét. A szent megbocsájtott, de a farkasnak vezekelnie kellett: neki kellett átvennie az elpusztult szamár feladatát, a szent ruhák szállítását.

Egy másik verzió szerint nem is Austreberthe, hanem maga Szent Filibert szelídítette meg a farkast, és még azt is megszabta neki, hogy nem ehet többé húst: innen ered a zöld farkas elnevezés.

Nyitvatartás

Április 15-től szeptember 15-ig: 9.30-tól 18.30-ig.

Szeptember 16-tól április 14-ig: 9.30-tól 13-ig és 14.30-tól 17.30-ig.

Az utolsó belépés 30 perccel a zárás előtt.

Árak:

Felnőtt: 6.50 €

Tanuló: 4 €

18 év alatt ingyenes.Tartomány:Normandie
Település:Jumièges
Cím:76480 Jumièges, 24, rue Guillaume le Conquérant
GPS: 49° 25′ 59.5704″, 0° 49′ 10.0524″
Honlap: http://www.abbayedejumieges.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward