Velence a jövőre megduplázhatja a belépőket

2024. július 12.

print Hetedhétország.hu

Velence a jövőre megduplázhatja a belépőket

Véget ért a világ első, az egynapos turisták fizetős kísérlete Velencében, itt vannak az eredmények.





Miután véget ért a világ első, a nappali látogatóknak fizetős kísérlete, Velence a jövőben is belépőt akar szedni - de nem öt eurót, hanem akár a dupláját.

A kísérlet a hétvégén ér véget, összesen 29 nap után. Jövő évtől akár tíz eurót is fizetniük kell majd a látogatóknak, ha az olasz Adria-parti lagúnaváros különösen zsúfolt.

Michele Zuin, a pénzügyekért felelős városi tanácsos az Il Gazzettino című helyi lapban jelentette be, hogy 2025-től bizonyos napokon "alapdíj" lesz érvényben. A pontos összegről egyelőre nem nyilatkozott. A "kritikus napokon" azonban legfeljebb tíz eurós tarifát kell majd fizetni. "Ezzel reméljük, hogy elriasztjuk az utazókat" - mondta a helyi politikus.

A város a szombati és vasárnapi utolsó két tesztnap után még várni akar a hivatalos értékeléssel. Az összegyűjtött adatokat először elemezni fogják. A lakossági kritikák ellenére azonban az alapvető megközelítés már eldőlt: a tesztelés állandó szabályozássá válik - nem az év minden napján, hanem a forgalmas időszakokban.

Összességében Velence több mint kétmillió eurót szedett be az új díjjal. Egyes napokon több mint 25 ezer fizető vendéget regisztráltak. Arról nincsenek megbízható becslések, hogy hány turistának sikerült elkerülnie az öt euró megfizetését.

Egy dolog azonban biztos: a tényleges célt - a tömegturizmus korlátozását, amelytől Velence szinte minden más városnál jobban szenved - nem sikerült elérni.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play