» Szlovákia

» Szlovákia » Besztercebányai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A füleki vár (Fiľakovo hrad) egy egykori vulkán lekopott bazaltperemére épült középkori erődítmény Szlovákiában, Fülek város közepén.
Füleki vár

Az elmúlt években rekonstruálták a várhoz vezető utakat, új parkolót építettek a turisták számára, felújították a tüzérségi bástyát és a borházat, amelyben új kiállítótermet hoztak létre. Három kazamatát is felújítottak és tettek látogathatóvá a füleki várban.

Létrehoztak egy a régészeti tanösvényt és a várudvarból nyíló kézműves házat, amely hagyományos mesterségek bemutatására, valamint csoportos foglalkozások színtereként szolgál.

A lenti várudvarban lévő, újonnan zsindelyezett, félkör alakú bástyában található tájékoztató panelek a környék várairól nyújtanak értékes információkat.

A nagy befogadóképességű a vár alatti parkolónak a részét képezi a városfal egyetlen máig fennmaradt, felújított bástyájában létrehozott információs pont.

Ferences kolostor

A ferences kolostorban berendezett kiállítás az épület és a ferences rend történetét dolgozza fel, és a várjeggyel tekinthető meg.

Városi Honismereti Múzeum

Jelenleg két múzeum működik a felvidéki városban, amelyek hosszú fejlődésen, átalakuláson és átszervezésen mentek keresztül, és gyűjteményeik révén átfogó képet mutatnak a különböző történelmi korszakokról. Az egyik a füleki várban létrehozott vármúzeum, amely a város történetét térképezi fel az első írásos említéstől a 17. századig, a másik pedig a Városi Honismereti Múzeum, amely tárlata a vár lerombolása utáni várostörténettel foglalkozik. A város múltját a 17. század végétől egészen a 20. század hatvanas éveiig ismerteti.

A múzeum létrehozásának ötlete már 1941-ben felmerült, amikor a füleki zománcgyár előtti légvédelmi óvóhely alapjainak kiásása során egy női csontvázra és bronztárgyakra bukkantak. Drenko József mentette meg az avar kori, tíz darabból álló leletegyüttest, amely azonban a megfelelő letéthely hiánya miatt akkor még a Magyar Nemzeti Múzeumhoz került.

Időközben az ő vezetése alatt megalakult a várbizottság, amely a Bebek-torony négy emeletén tervezte kialakítani a múzeumot. 1944-ben megkezdődött a történeti, majd régészeti kutatás, viszont a háború megszakította a múzeum alapításának folyamatát és a feltárást is.

Az első múzeumot Füleken 1951-ben hozták létre Járási Honismereti Múzeum néven, amelyet később Városi Múzeummá fokoztak vissza. 1967-ben a városba költözött a Losonci járás Járási Honismereti Múzeuma, és önálló részlegként ehhez csatolták a Városi Múzeumot. 1984-ben azonban a Nógrádi Múzeum az épület nem megfelelő állapotára hivatkozva Losoncra költözött, majd négy évvel később a helyi tárlatot is felszámolták.

A fordulópont 1993-ban következett be, amikor a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma visszarendelte a Városi Múzeum gyűjteményének egy részét a város kezelésébe. A megújult Városi Múzeum tárlata 1994-ben nyílt meg a Vigadó három helyiségében.

2007 áprilisában megalakult a Füleki Vármúzeum járulékalapú szervezet, amely kezelésbe kapta az egykori Városi Múzeum gyűjteményeit és a füleki várat is.

Palóc Húsvét a Füleki Várban

2023 húsvéthétfőjén immár 16. alkalommal várják palóc húsvétra a füleki várban a látogatókat. A hangsúly a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

A látogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél a tojásdíszítés különböző technikáit próbálhatják ki, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek.

A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár.

A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, népzenei sátor, valamint húsvéti locsolkodás és locsolóvers-mondás gazdagítja a programot.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével. Színpadra lép a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes, a gyetvai Datelinka zenekar és a füleki Jánosík Néptáncegyüttes, de a Jánosík Gyermek-néptáncegyüttest, a Foncsik Énekegyüttest és a File Bandát is láthatja a közönség.

Koncertet ad a Budapestről érkező Tárkány Művek. A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad vágta PT és a BANYA-társulat.

A húsvéti program keretében a vendégek felkereshetik a Füleki Vármúzeum állandó kiállításait és időszaki tárlatát is, a várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes.

 Tartomány:Besztercebányai kerület
Cím:Fülek
GPS: 48° 16′ 6.16278″, 19° 49′ 12.88978″
Honlap: http://www.hradfilakovo.sk/index.php/hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward