» Szlovákia

» Szlovákia » Besztercebányai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Besztercebánya látnivalói.


Besztercebányát (Banská Bystrica) IV. Béla magyar király emelte városi rangra emelte, amely ma az ötödik legnagyobb város Szlovákiában.

Látnivalók

Besztercebányán, a város főterén található Szűz Mária-templomban megcsodálható az értékes Szent Borbála-szárnyas oltár Lőcsei Pál mester műhelyéből, egy gótikus keresztelő kőkád, valamint a 15. század végén készült Mária Magdolna-szárnyas oltár.

A város további értékes műemlékei közé tartozik még a Mátyás-ház, a Bányász-bástya, a szlovák templom, a Pap-bástya, a Szent Erzsébet-kórháztemplom, a városháza, valamint gótikus és reneszánsz stílusú polgári házak (Thurzó-ház, Benyicki-ház).

Radványi Vásár

Besztercebánya lakosainak élete elválaszthatatlanul összefonódik a híres Radványi vásárokkal, amelyek a múltban a szűkebb és tágabb régió kézműves termékeinek nagyszabású szemléi voltak. 

A híres besztercebányai radványi vásárt az vásárok vásárának is hívják. A kézművesvásár arról is híres, hogy valaha a leghíresebb betyár, Juraj Jánošík látogatta.

Létrejötte egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor az akkori egyedülálló Radvány község 1655-ben Szent Mária születésének napján vásárszervezésre való jogot kapott.

A vásár mindig szeptember elején kerül megszervezésre. Kísérőrendezvényként a folklóregyesületek-, a zenecsoportok-, a történelmi vívócsapatok fellépései, a különböző versenyszámok és mutatványok említhetők. Nagy közkedvnek örvend a hagyományos burcsák és hangulatotról a már kötelező körhinták gondoskodnak.

Tartomány:Besztercebányai kerület
Cím:Besztercebánya
GPS: 48° 44′ 18.25008″, 19° 9′ 26.45784″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward