» Szlovákia

» Szlovákia » Eperjesi kerület » Tátra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Magas-Tátra legszebb nyaraló helyei.


Három jelentős síközpont található itt – Ótátrafüred (Starý Smokovec), Csorba-tó (Štrbské Pleso) és Tátralomnic (Tatranská Lomnica). 

Ótátrafüred/Starý Smokovec

A Magas-Tátra legrégebbi településeként 1793-ban alapították Ótátrafüredet az ott fakadó savas vizű forrásoknál. Látványos fejlődése a 19. századi romantikus villák később szállodák építésével folytatódott, ami a turizmus fellendülésének volt köszönhető. 1908-tól már sikló is szállította a kirándulni vágyókat.

1873-ban a Magas-Tátra lábánál Ótátrafüreden alakult meg az első magyar turistaszervezet a Magyarországi Kárpátalja Egyesület. Egykori alapítása helyszíne az ótátrafüredi Grand Hotel.

Ótátrafüredről sikló közlekedik a 1275 m magas Tarajka-csúcsra (Hrebienok).

Tarpataki vízesés. Félnapos kirándulás, siklóvasút Tarajkára vagy gyalogosan érhető el a zöld jelölésű ösvényen.

A Tarajkáról könnyű túrák vezetnek a Bilík menedékházhoz (Bilíkova chata) vagy a lépcsőzetes Tarpataki-vízesésekhez (Vodopády Studeného potoka).

Télen Ótátrafüreden (Starý Smokovec) két és fél kilométeren szánkóval suhanhat le a Tarajkáról (Hrebienok): a hegyi út hosszú, és nagy gyorsasággal lehet végig robogni. Tarajkán a lenyűgöző Jégdóm is várja látogatóit fagyos szépségével. A gyerekek jól szórakoznak a közeli Tricklandiában vagy a titokzatos fényinstallációkkal teli Kvantáriumban.

Tátralomnic/Tatranská Lomnica

A Magas-Tátra egyik legnépszerűbb üdülő települése Tátralomnic (905 m), mely már a Monarchia idejében is kedvelt kirándulóhely volt. A mai napig ezt az 1800-as évekbeli hangulatot tükrözik vissza a város patinás épületei. A település igazi vonzereje fekvéséből adódik. Megunhatatlan látvány, ahogyan a Lomnici-csúcs hegyszirtjei a város fölé magasodnak.

A csúcsra többszakaszos kabinos felvonóval juthatunk fel, amely 1940 óta üzemel.

Lomnicky Stit, Lomnicky Csúcs, Magas Tátra, Hegyek

Lomnici-csúcs (c) pixabay

Lomnici-csúcs (2634 m)

Tátralomnicból 4 üléses kabinos kötélpálya indul. A Štart középállomásról 15 férőhelyes kabinos kötélpálya vezet a Kőpataki-tóra, itt át lehet szállni a Lomnici-csúcsra vezető kabinos felvonóra.

A 4 fős kabinos felvonó először 1145 méterig viszi fel a kirándulókat, - ez az úgynevezett Start középállomás-, itt kell átszállni egy újabb felvonóra, amely a Kőpataki-tóig, 1751 méterig viszi fel utasait. A tónál Mormota-Land játszótér.
 
A tó közelében található 1786 méteren a csillagászati és meteorológiai obszervatórium is, amelynek épülete a városból feltekintve is jól kivehető. A Kőpataki-tótól 2 túraútvonal is indul keleti irányba, illetve a bátrabbak gyalogosan ereszkedhetnek vissza a felvonó kezdő állomására.
 
Kőpataknál szállhatunk át a Lomnici-csúcsra tartó lanovkára. A Kőpataki megállótól 855 méter a szintkülönbség a csúcsig, amelyet körülbelül 8 perc alatt tesz meg a 15 fős felvonó.

2008-ban Európa legmagasabban fekvő botanikus kertje nyílt meg a 2634 méter magas Lomnici-csúcson, amely a magashegyi növényvilágot mutatja be természetes környezetében. A turisták gyakran tévesen gondolják, hogy a Tátra legmagasabban fekvő területein csak puszta sziklák vannak. Gazdag növényvilág él itt: zuzmók sokasága, de virágos növények is. Nem hiányoznak a tipikusan tátrai fajok sem, mint például a tátrai kanálfű (Cochlearia tatrae) vagy a kárpáti kőtörőfű (Saxifraga carpatica). A vegetációs időszak itt igen rövid, így a itteni virágok teljes szépségükben leginkább június és július hónapban láthatók. A kárpáti harangrojt (Soldanella carpatica) például már a hó alatt rügyezik, hogy azonnal virágba boruljon, mihelyst a hó elolvad.

A csúcshoz vezető ösvény baloldalán a hóhatár alatti növényzetben gyönyörködhetünk, míg a jobboldalon a hóhatár
feletti növények honosak. A Tátrában körülbelül 2250-2600 méter magasan van a hóhatár.

A Lomnici-csúcsra látogatók nemcsak a magashegységben honos növényzettel ismerkedhetnek: egy különleges
kilátóteraszról mintegy madártávlatból gyönyörködhetnek a lábuk alatt húzódó sziklákban.

A talaj fölül kiemelkedő terasz padozata nem kövezett, mint a Grand Canyonban, hanem rácsozott, mivel a Magas-Tátrában gyakoriak az igen erős fagyok. A létesítmény különlegessége, a kilátóterasz, mindenekelőtt a függő rész rögzítése. Statikusok szerint a teherbírása négyzetméterenként 1520 kilogramm, így a turistáknak nem kell aggódniuk a biztonságuk miatt. A terasz 250 kilométeres/órás széllökéseknek is ellenáll.

Kőpataki-tó (1751 m)

Tátralomnicról kötélpályával érhető el. Mormota-Land játszótér.

Mountaincart

Mountaincart bérlés Start közbenső állomáson van.

Nyári bobpálya

Télen Tátralomnicon remek síelés vár a legigényesebb síelőkre is. Kabinos felvonó visz fel a Lomnici-csúcsra, a Magas-Tátra második legmagasabb csúcsára. A végtelen panorámát akár sütemény, kávé vagy kellemesen lehűtött pezsgő mellett is élvezhetjük.

Csorba-tó/Štrbské pleso (1346 m)

A csorba-tavi (Štrbské Pleso) síközpont nagyszerű kiindulópont több tátrai túrához. Télen is teljesíthető a befagyott Fátyol-vízeséshez (vodopád Skok) vezető könnyű túra. A sífutás rajongói megmozgathatják a testüket a 26 km hosszú sífutó pályákon.

A poprádi Aqua City vízi attrakcióinak és pezsgőfürdőinek forró világába csak 18 kilométer az út.

A csónakázás a tavon több mint 100 éves hagyomány.

Csorba-tótól kötélpálya vezet Szoliszkóra (1820 m)Tartomány:Eperjesi kerület
Cím:Vysoké Tatry
GPS: 49° 10′ 59.6028″, 20° 15′ 13.63806″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward