» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Puglia több száz kilométeres tengerpartjáról, történelmi városairól és érintetlen természetéről ismert.


A 700 km hosszú tengerparton elszórtan fekvő Puglia strandjai Dél-Olaszország legszebbjei közé tartoznak, és Olaszország és a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. A sziklák között vagy mediterrán bozótosban elterülő, finom fehér homokból vagy aranyszínű kavicsokból álló, türkizkék vízzel borított, Puglia strandjai mindenki számára kínálnak valamit, legyen szó egy jól felszerelt, napozószékekkel, napernyőkkel és bárokkal felszerelt partról vagy egy vadabb, csak gyalogosan megközelíthető partról.

A régió legészakkeletibb sarkában fekvő Gargano-félszigeten általában apró, sziklás öblök találhatók, amelyek csipkézett sziklák lábánál helyezkednek el, tetejükön középkori városokkal, hatalmas kastélyokkal és fenyő-, magyaltölgy-, juhar- és kőrisfákkal sűrűn benőtt erdőkkel.

Délen, Salentóban, ahol Olaszország sarka húzódik, a tengerpart hosszú, mészkősziklákkal tarkított, aranyszínű vagy fehér strandokba torkollik, amelyeket gyakran kora középkori tornyok vigyáznak. A Salentói-félsziget választja el az Adriai-tengert a Jón-tengertől, és mindkét part a puszta természeti szépség tekintetében vetekszik a másikkal. Nem csoda, hogy Salento Olaszország egyik legnépszerűbb üdülőhelye.

Melendugno (LE). Torre Sant'Andrea strand, Melendugno

Itt a homokos helyett inkább a sziklás part dominál egy olyan látványos környezetben, mint a Melendugno-ban található Faraglioni di Torre Sant’Andrea nevű sziklaképződmény a Baia dei Turchi és Torre dell’Orso között húzódó szépséges partszakaszon. Éppen e két említett település között található ez a rendkívüli természeti képződmény, a parti sziklákat a tenger és a szél rendkívüli változatossággal faragta, alakította. Egy könnyen megközelíthető kb. tíz méteres lejárón keresztül érhetjük el a hihetetlen tiszta, a kék és zöld minden árnyalatában játszó tengert, hogy aztán vagy úszva elérjünk egy természetes sziklapadot. Aki mégis inkább a homokos strandot kedveli, annak a Torre Sant’Andrea városka kellős közepén lévő strandot javasoljuk, amely egyúttal a helyi halászok kikötőjéül is szolgál.

Otranto, Salento, Adriatic Sea, In Salento, Italy

Otranto (c) pixabay

Otranto (LE)

Otranto egy ablak keletre a Salento-félsziget Adriai-tenger partján, Olaszország legkeletibb városa. 2010-ben az UNESCO kulturális örökség részeként ismerték el, és Olaszország legszebb városainak klubjában, az i Borghi più belli d'Italia tagjaként szerepel.

Otranto nemcsak gyönyörű tengerpartjáról híres, hanem a Santa Maria Annunziata székesegyház keresztkápolnájában látható az 1480-ban mártírhalált haltak csontjairól is. Amikor 1480-ban Otrantót török-támadás érte, 12 ezren haltak meg. A csata végén a török parancsnok felajánlotta, hogy megkíméli a 800 túlélő életét, ha azok áttérnek az iszlámra. Miután megtagadták, szörnyű kínzások között kivégezték őket. A bazilika keresztkápolnájában ma is láthatók a mártírok csontjai.

Polignano a Mare (BA)

Domenico Modugno, a világhírű olasz énekes-zenész-színész itt született, leghíresebb dala a Volare. Az egyik legtöbbet fényképezett hely az Adriai-tenger partján. 

Az óváros sikátoraiból itt egyenesen az Adriai-tengerbe sétálhatunk, mert a Baritól alig 30 kilométerre délkeletre fekvő dél-olasz település megőrizte az óváros közepén, meredek sziklákba kapaszkodó kis homokos öblöt. A valóban gyönyörű hely már a bronzkorban is vonzó volt. A régészeti leletek igazolják, hogy ez a hely már akkoriban is lakott volt. Görög telepesek és a rómaiak követték, mindannyian itt hagyták nyomukat, és még ma is Polignano a Mare varázsát alkotják.

Polignano a Mare - Nunzio Pacella

Polignano a Mare (c) enit/Nunzio Pacella

Baia di Punta Rossa, Mattinata

A Gargano félsziget Mattinata és Manfredonia közötti, látványos sziklaképződményeivel és képeslapra illő látványával mindenkit elbűvölő tengerparti szakasza igazi gyöngyszem. A számtalan apró öböl közül a csodaszép Baia di Punta Rossa egy kicsi, de nagyon szép strand, mely egy gyalogösvényen át közelíthető meg. Séta közben a látogatót megrészegíti a tömény fenyőillat, s végül frissítő fürdőt vehetünk a kristály tiszta tengerben.

A hely nagy előnye, hogy kevéssé ismert, így nincs nagy tömeg, mint a többi környékbeli strandon. A víz tiszta, áttetsző és kellemesen simogató. Igazán pihentető órákat tölthetünk el itt Puglia ragyogó napsütésében. A strandolással töltött nap végén nem mulasszunk el egy hangulatos sétát tenni a bájos Monte Sant'Angelo városkában, mely igazi ékszerdoboz a tenger és a hegyek között.

Castro (LE)

A Salentói-félszigeten fekszik, Otranto városától délre. A település neve a latin castrum szóból ered, ami erődítményt jelent. Egy i.e. 123-ból származó feljegyzésben Castrum Minervae néven szerepel. Egyes olasz történészek szerint Aeneas itt lépett először Itália földjére. (részletek)

Beach, Puglia, Gallipoli, Sea, Salento, Summer, Costa

Gallipoli (c) pixabay

Gallipoli

A város két részből áll: a Borgo (az új város) valamint a történelmi óváros, mely egy partközeli szigeten található és egy többíves híd köti össze a várossal.

A Spiaggia di Padula Bianca nagyon közel van Gallipolihoz. Itt van egy finom homokos strand, kristálytiszta víz és egy árnyas fenyves.

2021-ben olasz családok ezt a gyönyörű földdarabot választották a második kedvenc strandjuknak Olaszországban .

Beach, Costa, Sea, Peschici, Gargano, Puglia, Porto

Peschici (c) pixabay 

Peschici

A Peschici név valószínűleg szláv eredetű, ugyanis 970-ben szláv katonák szabadították fel a Gargano-félsziget településeit a szaracén uralom alól és két kolóniát alapítottak. Főbb látnivalói a középkori óváros, valamint a part mentén álló 9. században épült őrtornyok. 

1998. október 31-én egy 99 játékosból álló csapat 63 milliárd líra (32 millió euró) nyert a lottón. Olaszországban a „Peschici” azóta szinte azonos a váratlan boldogsággal.

Porto Selvaggio, Salento

Porto Selvaggio Nardòban található, egy mesebeli, tornyokkal és barokk pompával teli városban, amely Gallipoli és Porto Cesareo között fekszik (ez utóbbi Puglia másik legnépszerűbb tengerparti célpontja).

Ne menjen Porto Selvaggióba, ha éjszakai életre vagy puccos szolgáltatásokra vágyik. Ahogy a neve is mutatja (olaszul azt jelenti, hogy "vad kikötő"), Porto Selvaggio a tenger, a sziklák és a sós szellőben zúgó fenyőtűk zizegő hangja. Az öblöt - amely 1980 óta regionális természetvédelmi terület része - magas sziklák védik, amelyek tetején ősi őrtornyok állnak, és csak gyalogosan lehet megközelíteni. De a hosszú, kanyargós séta a fenyőfák és mediterrán cserjék között megéri, mert a végén a kristálytiszta tenger szeszélyes sziklákat és víz alatti barlangokat elárasztó szelete jutalmazza.

Vigyázzon azonban, hogy a Porto Selvaggio a hozzá vezető séta ellenére is zsúfolt lehet nyáron. Vegye figyelembe azt is, hogy a víz itt mély.

Ha szeretsz gyalogolni, a parkon belül több ösvény is található, amelyeket felfedezhet. A Torre di Santa Maria dall'Alto nevű őrtoronyból lélegzetelállító kilátás nyílik az egész természeti parkra. A Grotta Gaia barlanghoz vezető ösvényen is végigmehetünk, vagy elúszhatunk a Grotta Verde (Zöld barlang) barlanghoz, amelyet a kis strandról rövid úszással elérhetünk.

San Pietro in Bevagna, Salento

Porto Selvaggiótól északra, szintén Salento Jón-tenger partján, egy hosszú, finom, halvány aranyszínű homokos part található, amelyet az egyik oldalon egy maroknyi szikla szegélyez, amely morénáknak és angolnáknak nyújt menedéket. A végtelen égbolt a türkizkék lehetetlen árnyalatú, tiszta vízben tükröződik. Mögöttük pedig mérföldeken átívelő dűnék, amelyek tetején illatos borókabogyó nő. Ez San Pietro in Bevagna, Puglia egyik leghíresebb strandja.

A történet szerint Szent Péter itt tette be először a lábát a Rómába vezető úton, de ez nem tűnik valószínűnek - ha itt szállt volna partra, nem akart volna továbbmenni.

Ennek ellenére a tengertől mindössze 50 méterre egy szentélyben tisztelik az apostolt, aki állítólag a közeli Chidro folyó hűs vizében keresztelte meg Olaszország első keresztényeit. A profán beállítottságú látogatók azonban a vizet inkább a helyi bor, a Primitivo di Manduria nevű bársonyos vörösbor kedvéért hagyják ki.

A búvárkodásra fogékonyak pedig élvezni fogják a lehetőséget, hogy megcsodálhassanak egy tengerbe merült kincset: 23 márványszarkofágot a császárkorból (Kr. u. 3. század), a "Király szarkofágjai" néven ismert, öt-hat méter mélyen található (akár csak egy maszkkal is megpillanthatják őket).

San Pietro in Bevagna városa nyáron sok szórakozási lehetőséget kínál, piacokkal, bárokkal és éttermekkel, esténként pedig élőzenével. Naponta indulnak hajókirándulások, hogy megcsodálhassuk a Salento partvidékét a tengerről, és elérjük a híres Porto Cesareót.

Cala dello Spido, Tremiti-szigetek, Gargano

A Gargano partjainál a Tremiti-szigetcsoport öt szigete gyöngyszemként áll az Adriai-tengerben, sziklás öbleikkel, karcsú félszigeteikkel és az átlátszó vízből kiemelkedő bizarr szikláikkal.

Az ókorban "Diomedeae", azaz Diomédész szigeteinek nevezték őket. A legenda szerint a görög hős, miután elhajózott a bukott Trójából, elérte Pugliát, és feleségül vette Euippe-t, a helyi király lányát. Hosszú, békés életet élt, számos várost alapított, mígnem a halál öregemberként találta őt a Tremiti-szigeteken. Halála után Aphrodité albatroszokká változtatta társait, akik azóta Diomedeidae néven ismertek.

Mindezekből bizonyára igaz, hogy az albatroszok minden tavasszal Afrikából érkeznek a szigetekre, és itt építik fészküket. Majdnem olyan sokan vannak, mint a Tremiti emberi lakói, akik száma eléri a 440-et.

A gyér népesség, valamint a szigetek távoli fekvése miatt a terület az internálások elsődleges célpontjává vált - a római korban Augustus ide száműzte unokáját, a fasizmus idején pedig Benito Mussolini tette ugyanezt számos politikai ellenfelével.

De ez teszi a kristálytiszta vizek, fenséges sziklák és rejtett öblök nyári paradicsomává is.

San Domino szigete a Tremiti-szigetek közül a legnagyobb és a leginkább népszerű; számos stranddal rendelkezik, köztük az egész szigetcsoport egyetlen homokos strandjával. A Cala delle Arene egy félhold alakú, fehér homokos sáv, amely egy védett öböl tiszta és sekély vizére néz, ezért tökéletes a gyermekek számára.

A közelben található a Tremiti egyik legszebb strandja, a Cala dello Spido, egy idilli természetes öböl, amelyet mélyzöld aleppói fenyők vesznek körül. A strandra egy ösvényen keresztül lehet eljutni, ahonnan varázslatos kilátás nyílik az Adria kék mélyére. A tengerparti üdülőhely nagyon kényelmes, mivel közel van a városhoz és a San Domino-i kikötőhöz.

További látványos strandok Pugliában

Fasano (BR)

Ginosa (TA): Marina di Ginosa

Rodi Garganico (FG)

Salve (LE)

Monopoli (BA): Lido Rosso, Castello di Santo Stefano, Capitolo

Ostuni (BR)Tartomány:Puglia
Cím:Polignano a Mare
GPS: 40° 59′ 46.0266″, 17° 13′ 10.50852″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward