» Magyarország

» Magyarország » Nógrád » Cserhát


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 25 méter magas Karancs-kilátó Salgótarján közigazgatási területén áll a Karancs-hegység legmagasabb pontján, a magyar-szlovák határ közelében.


Karancslapujtőn, a magyar-szlovák államhatár közvetlen közelében 729 méter magasan található a Karancs-kilátó. Tiszta időben megpillanthatjuk Salgó és Somoskő várát, de elénk tárul a Bükk, a Mátra, a Börzsöny és akár a Tátra panorámája is.

A Karancsot nevezik Palóc Olümposznak Mikszáth nyomán.

A Karancs-nyeregről 350 méternyire lévő Kápolna-hegyen találjuk a Margit-kápolnát. A szépen felújított kápolna egy igen régi eredetű, ősi szent hely, valószínűleg Árpád-kori előzményei vannak. A hagyomány szerint a tatárjárás viszontagságaiból megmenekülő IV. Béla király emlékére épült. A magasan a környezete fölé emelkedő Karancs-hegy csúcsa (729 m) gyakran pipál, vagy párába, ködbe burkolódzva látszik a palócok lakta vidék szinte minden szegletéből. Minden bizonnyal ezzel érdemelte ki a „Palóc Olümposz” megtisztelő elnevezést. A csúcson lévő 22 m magas Karancs-kilátótoronyból lenyűgöző körpanoráma nyílik a környező tájra.Tartomány:Nógrád
Település:Salgótarján
Cím:Karancs-kilátó
GPS: 48° 9′ 28.15776″, 19° 47′ 21.52752″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward