» Franciaország

» Franciaország » Occitanie » Világörökség


Értékeld Te is:

Carcassonne a világ egyik legismertebb erődvárosa, a középkor legnagyobb vára, a 13. századi albigensek elleni keresztes hadjárat központja. Az UNESCO Világörökség része.


Carcassonne, Európa legnagyobb középkori erődített városa az Aude folyó partján igazán lenyűgöző. 1997-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Bár Carcassonne nagy része már nem eredeti, hanem a 19. századi elképzelések szerint nagymértékben átépítették, ez nem zavarja a városba évente özönlő több ezer látogatót.

Maga a város elsősorban a középkori óvárosáról ismert, de már a Krisztus előtti 6. században is lakták a gallok. A 3. században épült a sánc, melynek maradványai ma is láthatók a belső városfal körül. Trencavel grófjai építették a kastélyt a nyugati részen a 12. században, melyet egy évszázaddal később kibővítettek és falat húztak köré. Időközben Simon de Monfort elfoglalta az albigensek elleni keresztes hadjárat során és a birtokához csatolta, sírja ma is itt található. A 3. században építették a külső várfalat és erősítették meg a belsőt, és ez tette a középkor legnagyobb várává és fontos erőddé az aragóniai határnál.

De nem csak ebben tartja a rekordot: a Saint-Nazaire bazilika üvegablakai a világon a legrégebbiek.

Az erődváros lábánál található külvárosi rész lerombolása után Szent Lajos király 1245-ben engedélyezett a lakosoknak egy új város felépítését: a Bastide Saint Louis-t. A város 1659-ben vesztette el stratégiai jelentőségét, a pireneusi béke után. A 17. században fontos ruhakereskedelmi helyszín volt, a 19.században pedig a borkereskedésnek köszönhetően aktív kulturális élet volt itt jelen.

A 19. században annyira lepusztult állapotban volt már a carcassonne-i vár, hogy először a lebontása mellett döntöttek. Végül Prosper Mérimée író közbenjárásának köszönhetően mégis a helyreállítás mellett döntöttek. A feladatot pedig a középkor egy nagy rajongója, Eugène Viollet-le-Duc építész kapta meg (a párizsi Notre Dame helyreállítása is az ő munkája). Munkáját sokan kritizálták, mert túl tökéletesnek, túl mesébe illőnek ítélték meg a helyreállítást.

A helyreállítása óta ötvenkét torony díszíti a kettős falrendszerrel védett erődítményt, ebből tizennégy a külső, huszonnégy pedig a belső falon található. A fennmaradó tornyok pedig a falakon belül, a legvédettebb helyen láthatók, amelyek a 19. században szintén újjáépített palotát, a Chateau Comtalt díszítik.

Chateau Comtal. A kastély alapját római kori erődítményre építették. A várat alaposan bejárhatjuk, pazar kilátás nyílik belőle a környékre, ellátni innen a Francia-középhegység legnyugatibb dombjaihoz, és tiszta napokon még a Pireneusok vonulatai is jól kivehetők a messzeségben.

St. Nazaire bazilika. Helyén már a 6. században is templom állt, amelyet a 11. században az akkori pápa szentelt fel. Ezt az épületet is többször átépítették, majd megkapta a bazilika rangot. A rózsaablak az egyik legöregebb ilyen ablak egész Franciaországban. Fényképezni a reggeli órákban érdemes, ilyenkor kelet felől süt át a rózsaablakon a fény, amitől egészen éteri hangulata lesz a bazilikában készült fotóinknak.

Bastide Sainte Louise. A negyed megőrizte azt a városrendezési elvet, amit Szent Lajos király idején, a 13. században alakítottak ki: a négyzethálós elrendezésű utcák egy parkot (ma Place Carnot) zárnak közre. Ebben a városrészben egy teljesen más hangulatot, és nagyságrendekkel kevesebb turistát találunk, mint a várban. Szombatonként termelői piacot tartanak a Bastide közepén található téren. A piacot még egyáltalán nem fedezték fel maguknak a turisták.

Carcassonne fesztivál. A legnagyobb fesztivál a városban a Carcassonne fesztivál, melyet először 1908-ban rendezték a színházban, ma már Franciaország tíz legnagyobb fesztiváljai közt van, amelynek során fellépett már Lana del Rey, Elton John, Vanessa Paradis, James Blunt, a Massive Attack, a Jacksons, Franz Ferdinand, Joe Satriani és Étienne Daho.

Canal du Midi. Carcassonne-ból gyorsan a Canal du Midi csatornánál lehetünk.Tartomány:Occitanie
Település:Carcassonne
GPS: 43° 12′ 46.92888″, 2° 20′ 56.78484″
Honlap: http://www.carcassonne.org/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward