» Olaszország

» Olaszország » Sicilia » Szicília


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szicíliához tartoznak Lipari-szigetek, Ustica szigete, Egadi-szigetcsoport és Pantelleria szigete, Pelagie-szigetek és Lampedusa.


A hét Lipari-sziget valóságos vulkanikus mesevilág

Felfedezésre váró kis és nagy barlangok, szirtek és parányi öblök várják látogatóikat. A Lipari-szigetek hét gyöngyszeme a távolból víz felett lebegő félgömbnek tűnik csak, közelebb érve látni csak igazán, hogy a tájat vulkanikus működés alkotta ilyenné. A szigetek már 6000 évvel ezelőtt lakottak voltak. Nevét i.e. 1270-ben a szigetre érkező Liparosz királyról kapta, a helyiek azonban Isole Eoile néven emlegetik, a görög szélisten Aiolosz tiszteletére. A szigeteket a viharok napjainkban is sokszor vágják el a külvilágtól. A Lipari-szigetek 1999 óta az UNESCO világörökség részei.

Lipari főleg a gyalogosak paradicsoma, kavicsos partjairól, rejtőzködő öbeleiről, varázslatos barlangjairól ismert. Vulcano a meleg forrásvizek és az iszapfürdőzés imádóit vonzza, a zöld Salinán zamatos bor terem, Strombolit a vulkáni krátere miatt érdemes felkeresni, Panareán pedig hírességek randevúznak.

Filicudi és Alicudi magányos szigetek, ahol a víz felett és alatt is megfigyelhetjük az érintetlen természet csodáit. Aki teljes elszigeteltségre vágyik, az a szigetcsoport nyugati részén, Filicudiban és Alicudiban találja meg, ahol együttesen csak körülbelül 350 ember él. Mindkét sziget sokat megőrzött eredetiségéből, és csak néhány helyen lehet megszállni. Alicudiban még mindig nincsenek utak, a házakat évszázados lépcsők kötik össze, és a szállításhoz öszvéreket használnak.

Stromboli kicsi szigetét mindössze 350 lakos lakja, működő vulkánja felett mindig füst gomolyog. Stromboli déli partjai Olaszország legelzártabb területei, ide csak csónakkal juthatunk el. Az északi parton a házak egyetlen út mentén épültek, a magaslatokon pedig templomok állnak. A világítótoronynál kezdődő, nádassal kísért aszfaltozott út, majd egy kicsit sem biztonságos ösvény vezet a vulkán csúcsa felé. Vezetők igénybevétele kötelező. A színpompás, izzó kráterhez délután érdemes indulni, hogy naplementében csodálhassuk meg a vulkán működését. A túrára mindenképpen vigyünk elemlámpát, pótelemet és szél ellen is védő meleg ruhát.

Vulcano szigetén csupán 450 lakos él. A sziget főleg két strandolásra alkalmas öblének köszönheti népszerűségét. Vulcano népszerű üdülősziget, amely népszerűségét Porto Levante és Porto Ponente öblöknek köszönheti. A sziklás partok mellett homokos szakaszokat is találunk és a gáz- és gőzkitörések nem csak a tenger vizét melegítik fel, hanem az ingyen látogatható Acqua del Bagno termálfürdő forró vizes és gyógyiszapos medencéit is táplálják. A Gran Cratere főkráterhez jelzett gyalogút vezet, amelyen haladva itt-ott kénes füst jelzi, hogy a vulkán csak átmenetileg pihen. Legutóbb 1888-ban tört ki.

Pantelleria

Ez a kopár és hihetetlenül szeles vulkanikus sziget sok híresség kedvenc búvóhelye. Madonna, Gérard Depardieu és Sting is ide menekülnek a világ zajától. Pantelleria varázslatos hely gyógyhatású iszappal, termálforrásokkal, melyek a Specchio di Venere tavat is táplálják. A sziget hagyományos épületei a bazaltkőből épült, fehér tetős házak, melyek közül néhányat elegáns szállodává vagy kellemes, bérelhető apartmanná alakítottak át.

Pantelleria több érzékünket is kényezteti, hiszen nemcsak látványban nyújt sokat, de gasztronómiai élményeket is szerezhetünk. Kóstoljuk meg a helyi specialitásokat, mint a keserű ravioli, a töltött padlizsán, a halas kuszkusz. A sziget híres terménye a kapribogyó, a hegyvidék kincse pedig a passito bor. Pantelleria szigetére egész évben közlekedik a komp Trapaniból, az út egy teljes éjszakán át tart. Nyaranta ennél gyorsabb szolgáltatás is elérhető, repülővel Rómából, Milánóból és Palermóból is eljuthatunk ide.

Egadi-szigetek

Szicília nyugati partokhoz közel található az Egadi-szigetcsoport. Favignana, a Szicília melletti napfényes, szeles kis sziget, nyugaton a Montana Grossa uralja, mely nevével ellentétben csupán 302 m-rel emelkedik a tenger fölé. Keleti oldalán a laposabb partokat homokos strandok osztják meg. Favignana szigetén az élet egyszerű, csendes mederben folyik, az itt található szállások is a kellemes, szerény vidéki hangulatot tükrözik. A szigetről hajókirándulások indulnak az Egadi-szigetek többi tagjához.

Pelagie-szigetek

A Pelagie-szigetek egy három szigetből álló szigetcsoport a Földközi-tengerben a tunéziai és szicíliai partok között. Közigazgatásilag Olaszországhoz tartoznak, amelynek legdélebbi pontját jelentik, de földrajzilag két szigete, Lampione és Lampedusa az afrikai kontinenshez tartozik. A legnagyobb és legnépesebb szigete Lampedusa, Lampione szigete pedig lakatlan. A szigetcsoport lakosainak száma csak 6184. A szigetek jelenleg Calabria mellett Olaszország egyetlen olyan helye, ahol rendszeresen szaporodik az ál-cserepesteknős.

Lampedusa Málta és Tunézia között, Szicíliától 205, a tunéziai partoktól 113, Máltától 140 km-re fekszik, 10 km hosszú, legnagyobb szélessége 4 km. Lakosainak száma kb. 4.500 fő, akik elsősorban a turizmusból és halászatból élnek. Bár a szigetet nem egyszerű megközelíteni, a turisták körében igen népszerű, így a nyári turistaszezonban a nyaralókkal együtt a sziget népessége eléri a 10.000 főt. A sziget legegyszerűbben repülővel érhető el, naponta indul repülőjárat Palermóból és Cataniából. A turistaszezonban más olasz nagyvárosból is indulnak repülők a szigetre. Szintén naponta indul kompjárat a szicíliai kikötőből, Agrigentóból a szigetre.

2013-ban a lampedusai partszakaszt, a Spiaggia del Conigliót (Nyúl-strand) választották meg Európa és a világ legjobbjának.

A sziget fekvése miatt az Észak-Afrikából érkező bevándorlók csónakokkal kísérlik meg az Európai Unió elérését. Az olasz hatóságok idegenrendészeti tábort létesítettek, amely azonban túlzsúfolt és sok konfliktus forrása.



Tartomány:Sicilia
Cím:Lampedusa
GPS: 35° 30′ 31.03848″, 12° 35′ 34.512″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward