» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A pisai Dóm tér (Piazza dei Miracoli) a középkori művészet alkotásainak kiemelkedő jelentőségű helyszíne. A tér négy meghatározó építménye a dóm (Duomo), a ferde torony (Campanile; Torre pendente), a keresztelőkápolna (Battistero) és a temető (Camposanto).
DÓM

A templomban levő műalkotások közül figyelmet érdemel a bronz csillár: a legenda szerint Galileo Galilei ezt figyelve jött rá az ingamozgás törvényszerűségeire.

A dóm mögötti Opera del Duomo múzeumban az építkezés történetét bemutató kiállítás látható.

CAMPANILE - FERDE TORONY

(részletek)

BATTISTERO

Ez Olaszország a legnagyobb keresztelőkápolnája: a kerülete 107,25 méter. 

CAMPOSANTO

A sírkertet gótikus, befelé nyitott kerengő övezi, melynek külső falán egyetlen ablakot sem nyitottak. Az így kialakított hatalmas, egybefüggő falfelület valósággal kínálja, hogy nagyméretű freskókkal borítsák. A kerengő festői díszítése – melyet Giotto tanítványai kezdtek meg – több mint egy évszázadig tartott. Az egyik legkülönösebb és legizgalmasabb freskó A halál diadala (Trionfo della Morte), melyet 1350 körül készülhetett.

Liszt Ferenc: Haláltánc – Parafrázis a Dies irae dallamára

Liszt 1838-ban Marie d’Agoult-val járt Pisában, ahol megtekintették a Camposantót.  Liszt képzeletét már ekkor, 1838-ban megragadta ez a hallatlanul expresszív és borzongató freskó, s azonnal össze is kapcsolta a Dies Irae gregorián dallammal. A kompozíciós alapötletet – a Dies irae gregorián dallam variációs feldolgozása egy zongoraverseny keretében – egy másik híres haláltánc-ábrázolás is inspirálhatta: Hans Holbein (1497-1543) nevezetes metszetsorozata, mely lényegét tekintve variációk egy témára.Tartomány:Toscana
Település:Pisa
GPS: 43° 43′ 22.21896″, 10° 24′ 6.07968″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward