» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána

San Lorenzo bazilika és Medici kápolna Firenzében


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A San Lorenzo Firenze legrégebbi, 393-ban alapított temploma. Az itt található Medici-kápolna a Medici hercegek temetkezési helye, Michelangelo szobraival.
A San Lorenzo templom a város központjának nyugati részén található, nem messzire a Santa Maria del Fiore székesegyháztól. Három nevezetes kápolna tartozik a templomhoz: a Sagrestia Vecchia (Öreg sekrestye), a Sagrestia Nuova (Új sekrestye) és a Medici hercegi kápolna.

Az 390-ben alapított San Lorenzo-templomot 1425-ben Brunelleschi tervei szerint újáépítették. Brunelleschi a Medici-család megbízásából kezdte el a régi épület renoválását, de nem volt ideje befejezni a művet. Az ő tervei szerint készült el a régi sekrestye (Sagrestia Vecchia) és a templom belső tere. A belső homlokzat már Michelangelo műve. A templom főhomlokzata ma is befejezetlen.

Michelangelo építészként és szobrászként is dolgozott a Medici kápolnában. Ő az Új sekrestye megtervezője, valamint a Medici sírokon lévő szobroknak a megalkotója is.

Michelangelo 1530 nyarán nagyjából két hónapig rejtőzködött a reneszánsz mester a Medici család elől. Búvóhelyén, a firenzei Szent Lőrinc templom alagsorában, az általa tervezett (1519) új sekrestye épülete alatt az időt falrajzok készítésével ütötte el.

Michelangelo V. Károly spanyol csapatainak ostroma alatt menekült ide, a hódítók ugyanis visszaadták a hatalmat az 1527-ben elkergetett Medicieknek. A mester azért tartott a Mediciektől, mert művészként szoros kapcsolatban állt velük, ám később az ő tervei alapján erősítették meg Firenze városfalait a Mediciek visszatérésének megakadályozására.

A rejtőzködés hónapjai után Michelangelónak megengedték, hogy folytassa a munkát a Mediciek kápolnájában, amely alatt meghúzta magát.

Az 55 éves művész rajzolgatással töltötte az időt búvóhelyén: szénnel és krétával rajzolt a falakra, régebbi alkotásainak részleteit felidézve. A szakértők között ugyanakkor nem teljes az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy Michelangelótól származik-e az összes alkotás, mivel néhányan úgy vélik, hogy a rajzok egy része nem elég jó ahhoz, hogy a mesternek lehessen tulajdonítani.

A titkos helyiséget csak 1975 novemberében fedezték fel a Mediciek egykori családi temploma alatt. A falakat borító rajzok egy részét azonnal Michelangelónak tulajdonították a szakértők, és lezáratták a termet helyreállítás céljából. A munkálatok során a rajzokon kívül számítások, szavak és graffitik is előbukkantak a falakon.

A kamrát  2020-tól nyitják meg a nagyközönség előtt.
    
Belépőjegy a kápolnába 2016-ban: 9,00 euró

Nyitva tartás: 8:15-17:00Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Piazza Madonna degli Aldobrandini 2.
GPS: 43° 46′ 29.78576″, 11° 15′ 13.79815″
Honlap: http://www.uffizi.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward