» Magyarország

» Magyarország » Fejér » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Gaja-patak gyönyörű, vadregényes tájon halad keresztül, két festői szépségű szurdokvölgye ismert.


A Gaja-szurdok ideális kiinduló pontja számtalan gyönyörű túraútvonalnak. A kanyargó Gaja-patak mellett vezető sétaúton juthatunk el a Károlyi-kilátóhoz, ahonnan a teljes Gaja-szurdok megcsodálható, a fehérvárcsurgói víztározótól egészen Balinkáig elláthatunk.

A kilátó a Gaja-völgyi Tájcentrum része ahol számos úti cél található a környéken, ahova minden évszakban érdemes visszatérni. Itt található az Erdei szentély, a Vaskereszt, a Vasutas pihenő, az Alba Regia-forrás, a halomsírok, az Ádám-Éva fa, a Sobri Jóska-barlang, a Rigó-lyuk és maga a patak is. A területen található továbbá a Bársony István Emlékház, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. A helyszín választása nem véletlen, ugyanis itt hozta létre a grófi Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét, amelynek ispánja volt Bársony János, Bársony István édesapja.

A fehérvárcsurgói Gaja-völgy

A fehérvárcsurgói Gaja-völgy több km hosszan elnyúló szurdokvölgy, amely egyre inkább turistaparadicsommá fejlődik.

Évről évre több tízezren látogatnak a Gaja-szurdokba. Az elmúlt két évben pedig több mint 50 ezer turista fedezte fel a Pisztrángos tavat, a 100 férőhelyes erdei pihenőházat, az Ádám-Éva fánál lévő kerekesszékkel és babakocsival is egyaránt járható fahidat, az Alba Regia forrást, a 19 kilométer hosszan felújított Kéktúra útvonalat, illetve a Bársony István természetíró emlékszobáját is magában foglaló erdészeti-vadászati múzeumot.

A Gajában optimális életkörülményeket talál a hűvös vizet kedvelő pisztráng, a patak vízének hőmérséklete ugyanis a legnagyobb kánikula idején sem emelkedik 16 fok fölé.

A bakonynánai római fürdő szurdoka

A Keleti-Bakony vadregényes vidékén, Bakonynána közelében található a Gaja-szurdok.

A Gaja-szurdokban a Gaja-patak sziklák közé szorult vízesése, a Római-fürdő zubog. A patak két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ömlik, magas vízálláskor teljesen kitölti a völgyszoros alját. A vízesést valójában több kisebb zúgó alkotja. A vízesés mellett nyílik a bakonyi betyárról elnevezett Savanyú Jóska-barlang. A vízesést legkönnyebben a Kéktúra-útvonalon érhetjük el.

Római-fürdő vízesés

A Gaja-patak, a Bakony egyik legfontosabb vízfolyása, amelynek a legismertebb szakasza a Bakonynána és Jásd között kialakult, különleges szurdokvölgy, és a benne található áttörés, a Római-fürdő. Nevét több szóbeszéd is övezi. A legtöbben azt állítják, hogy a római korban a provincia egyik útvonala vezetett keresztül a környező erdőkön, és az utazók fürdőhelyként használták a patakot és annak vízesését. Mivel a szurdokvölgy és a vízesés hivatalosan sosem szolgált fürdőként, így nagy valószínűséggel a névadást a sziklafalak között áttörő Gaja-patak által formált medencék inspirálták. A minden évszakban pazar látványt nyújtó zuhatagot és a kiépített pihenőhelyeket Bakonynána település felől érdemes megközelíteni, az Országos Kék Turistajelzést követve.Tartomány:Fejér
Cím:Gaja-szurdok
GPS: 47° 16′ 19.76736″, 17° 58′ 48.68508″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward