» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1875. november 14-én nyílt meg a Zeneakadémia Budapesten.


1875 márciusában Liszt Ferencet nevezték ki a leendő pesti Zeneakadémia elnökévé és Erkel Ferencet igazgatóvá az év szeptemberében. November 14-én egy Duna-parti házban, az egykori Hal tér 4-ben, amelynek első emeletén a zeneszerző lakott megnyitotta kapuit az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia 5 tanárral és 38 növendékkel. Az intézmény 1879-től Liszt Ferenc Andrássy út 67. szám alatti bérlakásán működött.

A Zeneakadémia épülete 1907-ben készült el, 1919 januárjában Zeneművészeti Főiskola lett, majd 1925-ben felvette alapítójának, Liszt Ferencnek a nevét. 2000 óta Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A Zeneakadémia 2013-ban felújított épülete 2015-ben megnyerte az Europa Nostra-nagydíját a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában.

A Zeneakadémia jelenlegi épülete Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján készült. Az épület Nagyterme a korai magyar vasbeton építészet kiemelkedő alkotása. Nagy értéket képviselnek Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei, Körösfői-Kriesch Aladár freskói valamint a pécsi Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei. A főhomlokzatot Strobl Alajos monumentális Liszt-szobra díszíti.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
GPS: 47° 30′ 11.47932″, 19° 3′ 51.3247″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward