» Olaszország

» Olaszország » Vatikán


Értékeld Te is:

A Vatikán olyan, mint egy nyitott múzeum; soha nem lesz elég időd arra, hogy meglátogasd ezeket a hosszú történettel rendelkező csodálatos épületeket. Ezek közül szeretnék megosztani veletek 10-et.


A Vatikán a világ egyik legkisebb állama, mindössze 0,44 négyzetkilométerrel. A Vatikánt 1929-ben nyilvánították önálló állammá, amikor a pápa megegyezett Mussolinival.

1. Szent Péter bazilika

A Szent Péter-bazilika - más néven "Szent Péter pápai bazilika" - a 16. és a 18. század között épült. A főként Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno és Gian Lorenzo Bernini által tervezett Szent Péter-bazilika a reneszánsz építészet leghíresebb alkotása és a világ legnagyobb temploma. A katolikus hagyomány szerint a bazilika Szent Péter temetkezési helye. A Szent Péter-bazilika teljes belseje márvánnyal, domborművekkel, építészeti szobrokkal és aranyozással gazdagon díszített.

2. Sixtus-kápolna

A Sixtus-kápolna egy kápolna az Apostoli Palotában, a pápa hivatalos lakhelyén. Itt tartják a pápai konklávét, azt a folyamatot, amelynek során kiválasztják az új pápát. A Sixtus-kápolna hírnevét elsősorban a belső teret díszítő freskók, különösen a Sixtus-kápolna mennyezete és Michelangelo Az utolsó ítélet című alkotása adja.

3. Pinacoteca

A Pinacoteca egy művészeti galéria, amelyet 1932. október 27-én avattak fel. A Pinacoteca 16 termében felbecsülhetetlen értékű művészeti alkotások találhatók a középkortól a kortárs művekig. A művészeti galéria a Borgia-lakásban kapott helyet egészen XI. Piusz pápáig. A múzeum két pápáról kapta a nevét: XIV. Kelemenről, aki a múzeumot alapította, és VI. Pius pápáról, aki a múzeumot befejezte.

4. Piazza San Pietro (Szent Péter tér)

A Szent Péter tér egy nagy tér, amely közvetlenül a vatikáni Szent Péter-bazilika előtt található. A tér közepén egy ókori egyiptomi obeliszk áll, amelyet a jelenlegi helyén állítottak fel 1586-ban. A teret és a bazilikát Szent Péterről, Jézus apostoláról nevezték el, akit a katolikusok az első pápának tartanak.

5. Vatikáni Múzeum

A Vatikáni Múzeumok a Vatikánban található nyilvános művészeti és szobrászati múzeumok. A katolikus egyház és a pápaság által az évszázadok során felhalmozott hatalmas gyűjtemény műveit mutatják be, köztük a világ leghíresebb római szobrai és a reneszánsz művészet legfontosabb remekművei közül többet is.

6. Vatikáni nekropolisz

A vatikáni nekropolisz eredetileg a Vatikáni domb déli lejtőjén, a Caligula-cirkusz mellett épült temetkezési hely volt. A vatikáni nekropolisz a Vatikánváros alatt fekszik, 5-12 méter közötti mélységben a Szent Péter-bazilika alatt. Naponta korlátozott számú turista látogathatja ezt a helyet.

7. Vatikáni kert

Vatikáni Kert, Vatikán Város, Város, Vatikán, Róma

(c) pixabay

A Vatikáni Kertek a terület nyugati részén találhatóak, és a pápa tulajdonában vannak. Néhány épület, mint például a Vatikáni Rádió és a kormányzói palota, ezeken a kerteken belül található. Ezt a helyet 2014-ben nyitották meg a nagyközönség előtt Ferenc pápának köszönhetően, és a kertek látogatása idegenvezetővel lehetséges.

8. Etruszk Múzeum

Az Etruszk Múzeumot XVI. Gergely pápa alapította a 19. század közepén, és a múzeum leghíresebb kincse a terrakotta síremlék, a szinte életnagyságú menyasszony és vőlegény (az úgynevezett Sarcofago degli Sposi, vagyis a házastársak szarkofágja), akik úgy fekszenek, mintha egy vacsorán lennének.

9. Vatikáni Könyvtár

A vatikáni könyvtár a világ egyik legrégebbi könyvtára, és az egyik legjelentősebb történelmi szöveggyűjteményt tartalmazza. A történelem során 75 000 kódexet, valamint 1,1 millió nyomtatott könyvet őriz, amelyek között mintegy 8500 incunabula is található.

10. Chiaramonti Múzeum

Ezt a múzeumot a 19. század elején alapította VII. Pius pápa, akinek pápává választása előtt a vezetékneve Chiaramonti volt. A múzeum egy nagy boltíves galériából áll, amelyben számos szobrot, szarkofágot és frízt állítanak ki. A galéria mindkét oldalán a falakon egy-egy nagy fülke sorakozik, amelyekben márványszobrok állnak.Tartomány:Vatikán
Település:Vatikán
GPS: 41° 54′ 26.44704″, 12° 27′ 21.1734″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward