» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Értékeld Te is:

Budapest utcáin és közterületein több közismert és népszerűvé vált mikroemlékművel találkozhatnak a járókelők, amelyek többnyire a műfaj megalkotójának, Kolodko Mihály szobrászművésznek az alkotásai.


Főkukac a budai rakparton. A nagy ho-ho-ho horgász című rajzfilmsorozatból ismert Főkukac szobra Budapesten, a Bem rakparton található. A miniszobrot Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája alapján Mihajlo Kolodko ukrán szobrászművész készítette.

Mekk Mester a Széll Kálmán (Moszkva) téren.

Kockásfülű nyúl a budai Várban.

Hold utca: Holdjárón ücsörgő aprócska űrhajós.

Lisa Simpson, a művész a Simpson család egyik tagját a Margit híd pesti hídfőjének közelében, a 2-es villamos végállomásának egyik póznájára erősítette fel.

Szabadság-híd: Ferenc József függőágyban. A hidat 1896. október 4-én az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodójának tiszteletére, az ő jelenlétében, róla elnevezve adták át. Szabadság híddá 1946. augusztus 20-án nevezték át.

Mr. Bean plüssmackója az V. kerületi Harmincad utca egyik házfalán, a volt brit nagykövetség épületén.

Colombo a Szent István körúton

Skála Kopé a Nyugati téren látható.

Felhúzható kis Trabant a Margit híd közelében, egy kőfalra helyezték el a budai oldalon.

Mini Putyin egy hadihajót vezet: Duna-parton, a 13. kerületi Moszkva sétányon.

Római léginárius: „In vino veritas” – azaz borban az igazság, állítja a katonai amfiteátrum peremén kidőlő egykori pannóniai légiós. Akinek ráadásul egy ikertestvére is van Pulában!

Szurikáta a diabéteszes gyerekekért a józsefvárosi Bókay János utcában.

A pasaréti virágárus házaspár.

„Egyszer volt Budán kutyavásár” a Hattyú utca és a Batthyány utca találkozásánál.

Már a spájzban vannak… a Várkert Bazár előtt.

A Néprajzi Múzeum elé került ki egy pár gördeszkázó csizma. Kolodko Mihály legfrissebb alkotása a Városliget mellé, a Néprajzi Múzeum közelébe került. A kis gördeszka feltehetően fricska a múzeum gördeszkapályára emlékeztető épületének alakjának. A csizmák az 1956 október 23-án ledöntött Sztálin-szoborra utalnak, amikor a mai Ötvenhatosok terén álló szoborból a forradalom első napjai után csak a csizmák maradtak. A forradalmárok lángvágóval vágták el a csizma szárát, mert ott volt a legvékonyabb.

Keleti pályaudvarnál áll az „Előre a múltba” címet viselő kisautó, amely azonban nyugatra néz.

Fejhallgatót ábrázoló Kolodko-szobor a Müpa bejáratánál. Kolodko Mihály alkotása az intézmény 18. születésnapja alkalmából került az épület elé. A Füles fantázianevű alkotásból folyamatosan szól a zene. Tizenöt mű csendül fel, köztük Beethoven C-dúr zongoraversenye Vásáry Tamás előadásában vagy Richard Strauss Négy utolsó éneke Rost Andrea tolmácsolásában, de Palya Bea és Avishai Cohen is megszólal.

Usánka a Parlament előtt, a rakparton.

Vajdahunyadvára. Könyvet olvasó Drakula szobor a Városligetben a Vajdahunyad várnál, a Csónakázó-tó felőli oldalon.

Miniszobrok Budapest VII. kerületében

A legújabb művek között van a New York-palota legendáját felelevenítő búvárszobor, a Bethlen Gábor téren elhelyezett Noé bárkája és a Hevesi téren Rejtő Jenő regényének 14 karátos autója.

Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar látható miniszobor formájában. Az önkormányzat megbízásából júniusban Róth Miksa emlékére is készült egy egyedi asztali lámpa és szoborkompozíció, amely a Róth Miksa Emlékházban kapott helyet a Nefelejcs utcában.

2019.augusztus 28-án újabb három alkotást adtak át a VII. kerületben. A New York-palota legendáját felelevenítő szobor a kávéház történetének egyik mítosza, hogy a nyitás után Molnár Ferenc író a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva. A miniszobor a Dohány utcában ennek a mítosznak állít emléket. A kávéház közelében egy tűzcsap formájú posztamensre egy kisméretű búvár került, aki a saját arányaihoz képest jóval nagyobb méretű kulcsot tart a kezében.

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren, az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra. A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen.

Rejtő Jenő szülőháza közelében, a már meglévő kőpárkányra installálta Kodolko Mihály a 14 karátos autót. A bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el a művész. A Rejtő-könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve a száguldás képzetét kelti.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
GPS: 47° 30′ 8.83094″, 19° 2′ 23.32036″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward