Olaszország
» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az épület eredetileg a dóm építőcsarnoka volt, 1881 óta múzeum. Kiállításain bemutatja a dóm, a campanile és a Szent János-keresztelőkápolna építésének a történetét. Itt látható a világ legnagyobb középkori és reneszánsz szoborgyűjteménye, 750 alkotás.


A múzeumban nézhetők meg azok a szobrok, amik valaha a dóm homlokzatát díszítették: Keresztelő Szent János szobra Donatellótól, Szent Lukács szobra Nanni di Bancótól, VIII. Bonifác pápa szobra Arnolfo di Cambiótól.

Láthatók még kódexek, misekönyvek, aranyból vagy ezüstből készült ereklyetartók is. Két énekeskarzatot is a múzeum őriz, ezek az 1430-as években készültek mint Donatello és Luca della Robbia alkotásai. (részletek)

Itt látható a Battistero Paradicsomkapuja is. A helyén másolat van.(részletek)

Megtekinthetőek Brunelleschi mesterembereinek a szerszámai, Arnolfo di Cambio templomhomlokzat-másolatát, valamint itt található Michelangelónak a saját sírjára szánt Pietája is.

A múzeumban láthatóak még Donatellónak azok a szobrai, amik eredetileg a Campanile külső fülkéiben álltak. Ezek a szobrok Mózest, Keresztelő Szent Jánost és Jeremiás prófétát ábrázolják, valamint a "tökfejnek" becézett szobor is látható, ami valószínűleg Habakuk prófétát ábrázolja. Ezeken kívül itt őriznek néhányat Michelozzo, Verrocchio és Nanni di Bartolo szobraiból is.

A múzeumban találhatóak még a Campanile alsó dombormű sorának eredeti darabjai, valamint a keresztelőkápolnából idehozott ezüstoltár, melyen 114 évig, 1366-tól 1480-ig dolgoztak a különféle mesterek, köztük Michelozzo, Pollaiuolo és Verrocchio. A dóm több famodellje is megtekinthető a múzeumban, köztük az a modell, amit Brunelleschi készített a kupola laternájához.

2015 őszén kibővült a firenzei dóm múzeuma, több mint kétszáz restaurált műkinccsel nyílt meg a Museo dell'Opera del Duomo új múzeumépülete.

Az 1881-ben alapított kiállítóhely első székhelye abban a firenzei házban volt, ahol Michelangelo a Dávid-szobrot faragta.

A termek azonban egy évszázaddal később szűknek bizonyultak, így 1997-ben az addigi múzeummal szomszédos épületet is megvásárolták. Az egybenyitott két épület fogadta be az új intézményt, amely így már hatezer négyzetméteren mutathatja be a legnevesebb firenzei és toszkán művészek alkotásait.

A ritkaságok között tartják számon Donatello Bűnbánó Magdolnát ábrázoló faszobrát és Michelangelo Pieta Bandini elnevezésű szoborcsoportját, a Pietát. A keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária többalakos szoborcsoportját a reneszánsz géniusz röviddel halála előtt, már a nyolcvanas éveiben készítette. A márvány silánysága miatt nem tetszett neki, ezért kalapáccsal törte darabokra. A darabokat később összeillesztették. A firenzei Pieta a bibliai Máriát, Mária Magdalénát és a halott Krisztust ábrázolja, mögöttük áll Nikodémus, akinek a művész a saját arcát adta, ez az egyetlen önarcképe. A Pietát 2019 ősze óta restaurálják, a munkálatok 2020 nyaráig tartanak, a múzeumlátogatók a munka minden fázisának tanúi lehetnek. 

Azt a negyven 14-15. századi szobrot is kiállították, amely a dóm díszítésére készült. A dóm tetején emelkedő Brunelleschi-kupola alkotásához használt eredeti anyagok és szerszámok is megtekinthetők.

A nagyközönség megcsodálhatja a firenzei dóm keresztelőkápolnájának restaurált északi kapuját, amelyet Lorenzo Ghiberti alkotott.

A látogatás végén nézzünk ki a múzeum teraszára, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a dóm híres, Brunelleschi tervezte kupolájára.

Belépő 2016:
A múzeum kombijeggyel nézhető meg. Ára 15 euró/fő.
Érvényes: Cupola di Brunelleschi, Campanile di Giotto, Battistero di San Giovanni, Cripta di Santa Reparata, Museo dell'Opera del Duomo.
A jegyeket a Battistero bejáratával szemben lehet megvenni.

Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Piazza del Duomo
GPS: 43° 46′ 23.44116″, 11° 15′ 28.87344″
Honlap: http://www.ilgrandemuseodelduomo.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward