» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol

Glurns / Glorenza - Olaszország legkisebb városa


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Glurns Olaszország legkisebb városa. A város fő látnivalója épen megmaradt középkori városfala. Vásárai a középkor óta híresek. A legenda szerint a magyarok okozták a város vesztét.


Érdekességek a város történelméből

A középkorban a bárddal kivégzett elítélteket a részükre készenlétben tartott ládában (Ausztriában "Polster"-nek nevezték) elvitték egy a Glurnstól nyugatra fekvő kis hegyi temetőbe, amelyet még a mai napig is "Polsterhof"-nak hívnak.

1499-ben egy csata során felgyújtották a várost és a lakosságot is kegyetlenül meggyötörték. Az újjáépítés során a város mindkét részét azzal a városerődítménnyel vették körül, amely ma is látható. Az erődítési munkálatok azonban csak 1580 körül fejeződtek be.

Úgy tartják, hogy az 1635-ben erre portyázó magyarok hozták a városra a kiütéses-tífuszt.

Vásárok

Miután 1291-ben-ben II. Meinhard vásárjogot adományozott a városnak, 1294-ben-ben a münsteri (müstairi) Bartholomeus-marktot (vásár) Glurnsba telepítették át.

A városnak Tirol és Svájc közelségéből adódó szerencsés elhelyezkedése miatt piaca, illetve vásárjai hamarosan nagy hírnévre és jelentőségre tettek szert. Elsősorban a tiroli Hallból származó sóval kereskedtek, de ehhez társultak még a felső-itáliai déligyümölcsök, a bor, valamint vas- és fémárúk, továbbá fűszerek is.

Napjainkban a város híres vásárai a Bartholomeus- vásár és parasztpiac augusztus 24-én a városi főtéren és a Sealamork/ Seelenmarkt nagy évenkénti vásár mindenszentekkor (november 2.)Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:39020 Glurns/Glorenza
GPS: 46° 40′ 17.37264″, 10° 33′ 14.08572″
Honlap: https://borghipiubelliditalia.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward