» Ausztria

» Ausztria » Burgenland » Fertő tó


Értékeld Te is:

A B10 Fertő tó kerékpárút vadregényes tájakon át vezet a nádrengeteg mentén, csodás kilátást kínálva a tóra, idilli szőlőskertek, nedves rétek és sós tavak között. A kerékpárút hossza: 135 km, ebből 38 km Magyarországon vezet.


Ausztria keleti részén igazán különleges táj fogadja a látogatót. A Fertő tó és a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park kedvelt kirándulóhely a vízisportokat kedvelők, az aktív kikapcsolódásra vágyók és a madárlesre érkezők körében. A kerékpárosok különösen nagyra értékelik a sík terepet és a változatos útvonalat, amely szőlőskertek borította dombhátak között, valamint a tavat körülölelő nádason és történelmi települések át vezet. Útközben számos fogadó és borozó csábít pihenőre regionális finomságokkal és kiváló borokkal.

Az UNESCO világörökségek közé választott Fertő tavat megkerülő kerékpárút 135 kilométer hosszú.

A B10 Fertő tó kerékpárút ötcsillagos értékelést kapott a Német Kerékpárklubtól. A tó megkerülésére vállalkozókat számtalan panzió és szálloda várja, így a kirándulás kellemes hétvégi programmá bővíthető. A rutintalanabb kerékpárosok pedig le is rövidíthetik az utat, és Illmitzből átkelhetnek a tavon hajóval Mörbisch am See-be.

A körút mentén található 11 modern kerékpáros pihenőhelyen a különleges dizájn magas funkcionalitással párosul. A náddal vagy ponyvával fedett pihenőhelyek harmonikusan illeszkednek a környezetbe, és árnyékos pihenőhelyet, valamint eső elleni védelmet kínálnak.

A Fertő tavat körbekarikázva 135 kilométert tekerünk le, ebből 38 kilométert a Magyarország területén. Alternatívaként az Illmitz és Mörbisch am See közötti kerékpárkomp kínálkozik, ezt igénybe véve a kerékpárút lerövidül (kb. 78 km). Körútjaink kiindulópontjául akármelyik B10-es melletti turisztikai helyszínt kiválaszthatjuk.

Kerékpárkölcsönzési lehetőség is van a tó osztrák oldalán: Nextbike. A Nextbike állomások a kerékpárút 34 pontján találhatók. A kölcsönzés önkiszolgáló módon történik, a fizetés mobil telefonnal. Kölcsönzési állomás Fertőrákoson a kikötőben (Drescher Line).

A Neusiedler See -kerékpárút mellett a Jubileumi kerékpárút (R1), a Kirschblüten-kerékpárút (B12, 43 km), a Lacke kerékpárút (B20, 48 km), a Hanság-kerékpárút (B22, 53 km), a Kultúra-kerékpárút (B23, 26 km) a Lange Lacke kerékpárút (B27, 14 km), a Kogl-összekötő kerékpárutak (B13, 21 km és B31, 16 km), a Donau összekötő-kerékpárút (B21, 31 km) valamint a B24-es (16 km) és a B26-os (48 km) összekötő-kerékpárutak várják a biciklizőket.

LÁTNIVALÓK A BICIKLIÚTON

Tókör: Balf – Hegykő – Fertőd – Fertőújlak – Apetlon – Illmitz – Podersdorf am See – Neusiedl am See – Jois – Winden am See – Purbach – Seehof – Rust – Mörbisch am See – Fertőrákos – Balf

Balf: Híres ásványviz a gyönyörűen kiépített ivókútnál.

Hegykő: A hegykői fürdő, a Nádak útján tanösvény, amely egészen a Vasfüggöny Emlékhelyig visz. A főcsatorna bejáratánál álló kilátóból csodáljuk meg a Fertő-tájat, a visszaúton találjuk a Madármegfigyelő Szabadidőparkot.

Fertőszéplak: A paraszt-barokk építészet szép példái az oromfalas, tornácos tájházak, amelyek visszaröpítenek a 19. századba. Érdekes magángyűjtemény a Vasúti Lámpamúzeum: az itt látható 270 vasúti lámpa mindegyike különlegesség.

Fertőd: Nézzük meg a magyar Versailles-ként emlegetett Esterházy-kastély pompás termeit, a Víztorony körpanorámás vetítését, vagy legalább sétáljunk egyet a gyönyörű kastély- és rózsakertben.

Sarród: A Fertő–Hanság Nemzeti Park lászlómajori bemutatóhelyén őshonos állatokkal ismerkedhetünk, és természetes élőhelyükön, magaslesről figyelhetjük meg a vízimadarakat.

Podersdorf am See: Az egyetlen Fertő-parti település, amelyet nem választ el nádas a tóparttól. Itt van a tó leghosszabb strandja. Érdemes megnézni a működőképes, 18. századi szélmalmot és a világítótornyot is.

Neusiedl am See: Kapaszkodjunk fel a Wagram-magaslatra, az egykori királyi vár lakótornyának maradványaihoz, ahonnan csodálatos a kilátás a városra és a Fertő tóra.

Breitenbrunn: A 32 méter magas Török-torony, a művészházak, a történelmi városközpont, a pincesor, a kápolnák és az út menti faragott kőkeresztek mind a régi időket idézik.

Ruszt (Rust): A bájos Ruszt reneszánsz és barokk műemlékekben gazdag utcáin szőlőlugassal árnyékolt udvarokban hangulatos vendéglők és borozók hívogatnak. A kisvárosból egy 1200 méter hosszú töltés vezet a kikötőhöz és a strandhoz.

Fertőrákos: A monumentális kőfejtő felszínén a Kövi benge tanösvény, míg a barlangban őslénytani témapark kalauzol végig. A barlangszínházban rendszeresek a koncertek és színielőadások.

Új bringás élmények a Sopron–Fertő turisztikai térségben

2021-ben 662 millió forintos európai uniós forrásból átfogó kerékpáros turisztikai fejlesztés valósult meg a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térségben az élménykínálata bővítése és ezáltal a turizmus élénkítése céljából.

A kerékpáros turisztikai fejlesztés útépítési és szolgáltatás-bővítési elemeket egyaránt tartalmaz:

  • Sopron – Tómalom – Fertőrákos között, Fertőújlak és az osztrák határ között, valamint a Fertőújlak belterületi szakaszon teljesen megújultak a kerékpárutak.
  • Kerékpáros megállópontokat alakítottak ki Sopronban, Fertőrákoson, Fertőbozon, Hidegségen, Fertőhomokon, Hegykőn, Fertődön, Sarródon, Sopronhorpácson, Zsirán, Röjtökmuzsajon és Bükön.
  • Három helyen vizesblokkal ellátott pihenőpont is helyet kapott, amelyek közül a fertődi Csillagtúra Központban kerékpár-kölcsönzésre is van lehetőség.
  • Kialakítottak 16 tematikus kerékpáros útvonalat, amelyek komplex csomagajánlatokkal együtt szolgálják a térségbe kerékpárral érkezők kényelmét.

A magyar szakaszról még több info: ittTartomány:Burgenland
Település:Mörbisch
GPS: 47° 45′ 18.07524″, 16° 40′ 6.09348″
Honlap: https://www.neusiedlersee.com/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward