» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Értékeld Te is:

A vulkánok szülte, erdő borította Zempléni-hegység hajdani tűzhányóján található az egyik legrégebbi, Árpád-kori vár romja. Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetességét jelenleg felújítják.


Az oszlopos elválású, festői sziklák a Kárpátok északi vonulatának belső karéjához tartoznak, ezért magashegységet idéznek sziklagyepei. Az erdős Milic-hegycsoporttal ölelt keskeny völgyek sokszínű állatvilágnak nyújtanak menedéket.

Kastélytörténet

Füzér és a füzéri vár jelentős történelmi események tanúja volt, hiszen a terület Bánk bán tulajdona volt, 1235-től királyi birtok (II. András halálakor), utána pedig olyan neves családok birtokolták, mint a Nádasdyak vagy a Perényiek. 

A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. Később a vár áldozatául esett az osztrák hadsereg rombolásának.

Felújítás

A füzéri vár felújítása 2026-ra, a Szent Korona várban történt elhelyezésének 500. évfordulójára készül el. A vár konyháját és sütőházát 2022. márciusában már átadták.

Az építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, amellyel átélhetővé válik a történelem. A kivitelezés során konyhát, sütőházat, ecetesházat, darabont házakat, gyümölcsaszalót, liktárium helyiséget alakítanak ki. A pincékben papírmerítő műhely várja a látogatókat, de felépül majd a Várkapitány háza, a Rimay ház - Rimay János életét bemutató szoba is.

Egyedi élményelemként az úgynevezett Csillag ösvény csillagda, csillagászati animációs program várja az érdeklődőket. Kiállítással bővül a füzéri alsóvár, a vár infrastruktúrájához, a költségek csökkentése érdekében kiépül egy napelempark, bővítik a parkolót és váruradalmi függőkertet is kialakítanak. Az erdei környezetben egy tematizált játéktér kap helyet a Fehérlófia ősi mondájára alapozva. 

Füzéri Várnapok

A XX. Füzéri Várnapokon fegyveres bemutatókon, ünnepi párviadalokon és nemesi ítélkezéseken is részt vehetnek az érdeklődők.

A hegyközi településen 2023. augusztus 15. és 20. között rendezik meg a programsorozatot, amelyen kedden és szerdán a fegyvereké lesz a főszerep, hiszen mindkét nap hadi, számszeríj- és kézműves bemutatókat tartanak az erődítményben. A fegyveres mustrák mellett kedden délután háromkor Nagyboldogasszony napi szentmisén vehetnek részt a látogatók a Várkápolnában.

Csütörtökön és pénteken páncél- és fegyverszemlével indul a nap, majd nemesi köszöntőt, várkatonasági gyakorlatozást, nemesi ítélkezést és ünnepi párviadalokat láthatnak az érdeklődők. Szombaton és vasárnap az állandó programok mellett a Délvidék magyar védőinek, a várkatonaságnak és a Fekete Sereg cseh zsoldosainak mustráján vehetnek részt a látogatók.

Szombaton a Római Katolikus Plébánia kertjében megrendezik a IX. Perényi Péter íjászversenyt, míg a Váruradalmi Rendezvénytérben este nyolctól a Holdeső ad koncertet, amelyet tűzijáték, majd Csűrdöngölő bál követ. Vasárnap a Szent István Római Katolikus Templomban Rácz Bertalan nyugalmazott monoki plébános tart Szent István-napi szentmisét délelőtt tizenegy órától.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Füzér
GPS: 48° 32′ 22.7544″, 21° 27′ 17.25696″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward