Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Miskolctól északkeleti irányban, egy sziklaszirten áll Boldogkő vára. Először a III. András által kiadott oklevélben említik meg az erődítményt.


A vár építéséhez egy különleges, ősi legenda fűződik, amely a tatárjárás idejébe repít vissza.

IV. Béla király életét a Muhi csata után egy Bodó nevű helybéli szilva aszaló mester mentette meg azzal, hogy elbújtatta az üldöző tatárok elől. A tatárok aztán csak elhagyták az országot, és amikor a szilvák újra megértek, Bodó összeszedte az összes gyümölcsét, megaszalta mindet, és felvitte Budára. Hét társzekér cipelte a rakományt. És mivel Bodónak pont hét lánya volt, hát őket is magával vitte.

Béla király emlékezett rá, hogy Bodó egykoron megmentette az életét, ezért hálája jeléül neki adományozta
Aszaló és Bodolló községeket, valamint a környező területeket. Egy kikötése volt, hogy Bodónak öt éven belül várat kell építeni, hogy ha a tatár újra az országra tör, az erősség oltalmazza az itt élő embereket. Nem sokkal később a királyné mulatságot rendezett, amelyre nem csak Bodót, de a hét lányát is meghívta. A szemre való hölgyeknek még aznap este megkérte hét deli vitéz a kezét, akiknek a segítségével fel is épült a vár, pont úgy, ahogyan a király kívánta.

Amikor az utolsó szegletkő is a helyére került, Béla király személyesen vizitálta meg a friss erősséget. Nagyon megtetszett az uralkodónak mindaz amit látott, és azt mondta Bodónak: nevezzük e sziklát, amelyre a vár épült Bodókőnek, a várat azonban ezentúl Boldogkőként említsük, lévén hogy a hét fiatal szerelmes pár közös munkájának a gyümölcse.

Kiállítások

Boldogkő várában egész évben régészeti- és hadtörténeti kiállítás, pénztörténeti kiállítás, zászló- és címerkiállítás, kovácsműhely és várbörtön, valamint Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítása várja a látogatókat.

Programok a várban

Minden év augusztus elején középkori várjátékokat tartanak. 

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Boldogkőváralja
GPS: 48° 20′ 17.56968″, 21° 14′ 16.11708″
Honlap: https://boldogkovara.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward