» Svájc

» Svájc » Bern » Jungfrau

A Reichenbach vízeséseknél halt meg Sherlock Holmes


Értékeld Te is:

A Reichenbach vízesések arról nevezetesek, hogy olyan cselekmény helyszíne volt, amely valójában sohasem történt meg.


Az utolsónak szánt részben – The Final ProblemSherlock Holmes a svájci Meiringenbe utazik el Moriarty professzort üldözve. 1891. május 4-én a két ellenfél a vadromantikus, 300 méter magas Reichenbach vízeséseknél csapott össze.

Az Englischer Hof szállodából (ma Parkhotel a neve) a Rosenlaui gleccserszurdokhoz indult Sherlock Holmes és Watson doktor, rejtekhelyet keresve az őket üldöző Moriarty professzor elől.

Útjuk a festői Reichenbach vízesések peremén vezetett. A professzor csellel eltávolította a közelből Watsont, így Holmes Moriaty professzorral csak úgy tudott végezni, hogy magával rántotta a vízesésbe. A harc pontos helyét ma egy fehér csillag jelöli.

Miután Arthur Conan Doyle „meggyilkolta” legnépszerűbb karakterét, hatalmas felháborodást váltott ki rajongói körében. Az angol olvasóközönség kitartó kérlelésének eleget téve 1903-ban, a Sherlock Holmes visszatér című novellagyűjteményben az író „visszahozta” Holmest a Reichenbach-vízesésből, és haláláig még két másik kötettel, valamint A félelem völgye című regénnyel szőtte tovább a Sherlock-eposzt.

A várostól 10 perces sétányira induló az a sikló, amely a Rosenlaui-völgy folyóinak találkozásánál található festői vízesésekhez, a Reichenbach-vízesésekhez visz.

A Bern kantonban található Meiringen Sherlock Holmes kultuszra építi idegenforgalmát. A siklónál emléktábla, a városban, az anglikán templom mellett pedig egy Sherlock Holmes Múzeum várja a látogatókat. A kis múzeumban Doyle-kéziratok, korabeli dokumentumok mellett a regényhős úti ruhája, pipája és viaszba öntött arcmása is látható, s egy üvegfalon át bekukkanthatunk híresen rendetlen szalonjába is.

Meiringen főutcáját Baker Streetre keresztelték, szállodát neveztek el a mesterdetektívről és teret a szerzőről. A Parkhotel Du Savuage bejáratánál emléktábla utal Doyle 1891-i látogatására. Az angliai Sherlock Holmes Társaság pedig a város központjában szobrot állított a pipázó detektívnek.Tartomány:Bern
Település:Reichenbach im Kandertal
GPS: 46° 37′ 31.57932″, 7° 41′ 38.59044″
Honlap: http://www.grimselwelt.ch/bahnen/reichenbachfall-bahn

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward