» Svájc

» Svájc » Bern » Jungfrau

Tolkient is elbűvölte a 72 vízesés völgye


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A táj Tolkient is megragadta, a tündéknek otthont adó Rivendell megalkotását Lauterbrunnen-völgye inspirálta.


A táj Tolkient is megragadta, a tündéknek otthont adó Rivendell (Völgyzugoly) megalkotását, és Bilbo Baggins (Zsákos Bilbo) kalandos útját Rivendellből a Ködhegységig Lauterbrunnen-völgye inspirálta.

A völgy akkor nyűgözte le, amikor 1911-ben egy svájci utazáson vett részt. Tolkien egy fiának írott levélben így fogalmazott:

“Gyalog mentünk, hátizsákot cipelve szinte végig Interlakenből Lauterbrunnenig, főleg hegyi ösvényeken, aztán végül megérkeztünk a Lauterbrunnen-völgybe, gleccserek sodorta sziklák vad vidékére”

— emlékezett vissza. Tolkien Rivendellt ábrázoló illusztrációja A hobbitban gyakorlatilag pontosan úgy fest, mint a Lauterbrunnen-völgy.

A svájci Lauterbrunnental 72 vízeséséről híres, többek közt a 300 m-es Staubach-vízesésről és a Trümmelbach-vízesésről nevezetes. A Staubach-vízesés közel 300 méteres magasságával Svájc második legmagasabb vízesése. A vízesés mögé egy keskeny gyalogút vezet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Eiger, Mönch párosra.

A Trümmelbach-vízesés tíz, a hegy mélyén, fényben ragyogó gleccservízesésből áll. A Trümmelbachfällét, az Eiger, a Mönch és a Jungfrau körüli hatalmas gleccserek táplálják, másodpercenként 20.000 liter víz zúdul le a sziklákon. Ez Európa egyetlen hegyen belül megközelíthető gleccser vízesése, az Unesco természeti világörökségének részét képezi.

Lauterbrunnen a svájci Bern kantonban található, 11 kilométernyire Interlakentől. A róla elnevezett völgy, a Lauterbrunnental körülbelül 28 km hosszú és csak 1 km széles, magas hegyektől körülölelt. A 72 vízesés táplálja a völgy közepén futó sebes patakot, a Weisse Lütschine-t. Szépsége ellenére nem lehet kellemes itt lakni, mivel szinte mindig hideg van: a nap sugarai fölkelte után csak négy órával jutnak el, télen pedig egyáltalán nem.Tartomány:Bern
Település:Lauterbrunnen
Cím:Lauterbrunnental
GPS: 46° 35′ 36.62088″, 7° 54′ 32.75316″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward