» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Fertő tó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A „magyar Versailles-ként” is emlegetett fertődi Esterházy-kastély a 18. század végi Magyarország egyik fő kulturális központja volt.
A kastély Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya, százhuszonhat rokokó stílusú szobával.

A mai kastély magját 1720 táján kezdték el felépíteni, majd többször bővítették.

Az első nagy fejlesztési ütem 1762 és 1768 között zajlott Nicolaus Jacoby és Melchior Hefele tervei alapján, a második ütemre 1774 és 1778 között került sor. Az épületet a Belvedere kialakításával fejezték be az 1780-as évek közepén.

A rezidencia, ahol egykor Joseph Haydn udvari zeneszerzőként szolgált, ma komoly- és könnyűzenei koncerteknek is otthont ad. A Marionettszínház díszpáholyában egykor Mária Terézia hallgatta a számára komponált műveket, a zenekari árokban pedig maga Haydn vezényelte a zenészeket.

A kastély impozáns lakosztályai önmagukban is lenyűgözőek, de a látogatók színháztörténeti túrával is gazdagíthatják az itt szerzett élményeiket. Sőt, akár virtuális sétát is tehetnek a 18. századi Eszterházán egy különleges, körpanorámás vetítésnek köszönhetően.

A parktúrákon fel lehet fedezni a barokk-rokokó korszakot, annak történelmi-, építészeti-, zene- és képzőművészeti-vonatkozásaival, az Esterházy-kastély- és családtörténettel együtt.

A látogatók számára megelevenedik Esterházy "Fényes" Miklós kora, az Eszterházához kötődő Haydn-életmű és számos botanikai különlegesség. A parktúrák útvonala végig a szabadban vezet.

Cziráky Margit-rózsakertben több mint nyolcezer tő rózsa virágzik mintegy hatszáz fajtából.

A minden nap reggel kilenc órától óránként induló parkvezetéseket előre meghirdetett időpontokban a magyaron kívül német és angol nyelveken is elindítják. Ezekre csoportokat és egyéni látogatókat is várnak. Az utolsó túra délután négy órakor indul. A Cziráky Margit-rózsakert 10 és 18 óra között látogatható.

Az egyéni és csoportos túrák útvonala érinti a díszudvart, a franciaparkot, a Lés-erdőt és a Bagatelle-t, emellett a rózsakertet, az angolparkot, a hársfasort is.

Mintegy 4,3 milliárd forintból (részben európai uniós, részben hazai forrásból) fejlesztik az Esterházy-kastélyt. A 2022 őszéig megvalósuló fejlesztés részeként helyreállítják a kastély középső tömbjét. A korábban már restaurált díszterek és a felújított lépcsőház kivételével a keleti és nyugati szárnyak földszinti és első emeleti kiállítási tereit, a keleti összekötő szárny földszintjét és az onnan induló barokk lépcsőt állítják helyre, valamint felújítják az Óraszintet és a Belvedere-t. A földszinten korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények mutatják be Esterházy "Fényes" Miklós korát. Az emeleti termek közül egyes helyiségekben bizonyos fokig megmarad az enteriőr, de az összképet modernebb formában tárják a látogatók elé. A kiállításnak ez a része egyrészt a kastélytörténetet mutatja be, másrészt kultúrtörténeti érdekességeket tár majd a látogatók elé, megidézi mások mellett Joseph Haydn alakját és Eszterháza rangos vendégeit az uralkodócsaládból.

 Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Település:Fertőd
Cím:Esterházy-kastély
GPS: 47° 37′ 15.60918″, 16° 52′ 16.00046″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward