» Németország

» Németország » Türingia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Türingia fővárosa Németország egyik legnagyobb régi városközpontjával rendelkezik.


Különösen szép az óváros északi részén található kis András-negyed, amelynek kezdetei a 10. századra nyúlnak vissza. Itt a középkori belvárost szép favázas házak, egyedi üzletek és kis kocsmák teszik élővé.

A szűk macskaköves utcákon és a színes házak mellett sétálva egy kicsit visszarepülhetünk az elmúlt évszázadokba, amikor a mai Marktstraße még a fontos "Via Regia" kereskedelmi útvonalként futott keresztül a városrészen. Itt található a Krämerbrücke is, Erfurt legrégebbi világi épülete és a város legismertebb nevezetessége.

A Markstraße, amely az óváros nyugati és keleti részét köti össze, ma bevásárlóutca, ahol régi városi házak és történelmi jelentőségű kereskedőházak sorakoznak szorosan egymás mellett.

Halpiac, Erfurt, Városháza, Türingia

(c) pixabay

Az Erfurter Latrinensturz egy történelmi esemény, amely 1184-ben történt Erfurtban. A történet szerint VI. Henrik a Német-római Császárság nemeseinek részvételével zajló gyűlést hívott össze a város latrinájának a közelében (a Petersberg-citadella területén).

Azonban a latrina váratlanul összeomlott, és a tömeg a latrina szennyvízébe zuhant, ami számos ember halálát okozta. A pontos áldozatszám és a történet részletei nem tisztázottak, de a történet gyakran előkerül a középkori Németországban történt tragédiák példájaként.

A latrina helyszíne ma is megtekinthető az Erfurt városában található, középkori épületegyüttesben, amely ma múzeumként működik.

Erfurti karácsonyi vásár

A pompás patrícius házakkal és a középkorból származó, szeretettel felújított favázas épületekkel díszített óváros közepén az adventi időszakban Erfurt karácsonyi vására várja a látogatókat. A dómtértől a halpiacig, a várhídig és a Willy-Brandt-Platzig több mint 200 faházikó sorakozik, ahol a kereskedők jellegzetes türingiai specialitásokat és kézműves termékeket kínálnak.

Az erfurti Domplatz tér közepén a város fölé magasodik a 20 méter magas, sok fénnyel feldíszített karácsonyfa. Nem messze tőle található a karácsonyi kiságy, szinte életnagyságú fából készült figurákkal. További látnivalók közé tartozik az öt méter magas adventi koszorú a székesegyház lépcsőjén és a fényesen kivilágított, tizenkét méter magas karácsonyi piramis.

A zsinagóga és a fürdőház az UNESCO világörökség része

2023 őszén az UNESCO új világörökségi helyszínné nyilvánította az Erfurtban található középkori zsidó örökséget.

A kitüntetésben egyebek mellett az óváros több épülete részesült, köztük egy körülbelül 16 éve véletlenül felfedezett középkori rituális fürdő (mikve), a feltehetően 1250 körül épült úgynevezett kőház és Erfurt régi zsinagógája.

Az új világörökségi helyszín elősegíti a németországi kulturális sokszínűség megértését és a többrétegű történelmi örökség kölcsönös tiszteletét. Két évvel ezelőtt az UNESCO először ismerte el a zsidó kulturális javakat Németországban. A mainzi, wormsi és speyeri úgynevezett Shum-helyek az európai zsidóság bölcsőjeként kapták meg a világörökségi címet.

Az erfurti régi zsinagógát Közép-Európa egyik legrégebbi, tetőig megőrzött zsinagógájának tartják. A városban 1349-ben lezajlott pogrom után, amelyben gyakorlatilag a teljes zsidó közösséget kiirtották, a zsinagógát először raktárrá alakították át, majd étteremként és táncteremként használták. A város feltételezi, hogy később ezért mentették meg az épületet a nácik a pusztulástól.Tartomány:Türingia
Cím:Erfurt
GPS: 50° 58′ 40.07064″, 11° 1′ 43.45104″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward