» Németország

» Németország » Schleswig-Holstein » Északi-tenger


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Lübeck 1143-as alapítását követően a német Hanza-szövetség vezetőjévé vált.


Amikor Lübeck óvárosának szűk utcáin és számos hátsó udvarán belép az egyik régi városkapun, azonnal a Hanza-szövetség idejébe érzi magát visszarepülve. A stratégiailag egy dombon fekvő, a Wakenitz és a Trave folyók által körülvett Lübeck 1143-as alapítását követően a német Hanza-szövetség vezetőjévé vált.

A Hanza (Hanse) német szó jelentése: társult kereskedők csoportja a középkorban. A legjelentősebb az észak-német kereskedők politikai és gazdasági érdekközössége volt a XII. század közepén. A XIII.-XV. században a Lübeck vezetése alatt álló csoport (Hamburg, Bréma, Kiel, stb.) meghatározó szerepet játszott, telepei voltak Bregenben, Londonban és Novgorodban. A Hanza a XV. század végére fokozatosan hanyatlott és 1669-ig állott fenn. Ma Hanza-városnak nevezik Lübecket, Hamburgot és Brémát.

A régi városközpontban sétálva a közel 1800 műemléképület még mindig emlékeztet a hanzaváros fénykorára. A város késő középkori, tervezett alaprajza még mindig felismerhető, és nagyrészt érintetlen.

A régi városháza, a várkapu, a Mária-templom, a lübecki dóm és a régi nyeregtetős házak olyan jól megmaradtak, hogy Lübeck történelmi óvárosa 1987 óta az UNESCO Világörökség része.

Karácsonyi vásár Lübeckben

Nem véletlenül hívják Észak karácsonyi városának. Nem csoda, hiszen csak Lübeck hanzavárosában hét különböző karácsonyi vásár várja a látogatókat. A választék a történelmi, a tengeri és a gyermekeknek szóló mesevilágtól kezdve. Mindennek tetejébe a középkori városközpont, amely 1987 óta az UNESCO Világörökség része, tökéletes hátteret biztosít.

Ne hagyja ki: Ha szereti a kézművességet, akkor a Schuppen 6-ban található "Lüb'schen Weihnacht", a Heiligen-Geist-kórházban vagy a Szent Marien templomkertben található "Történelmi karácsonyi vásáron" érdemes megnéznie. A gyerekek imádni fogják a "Karácsonyi Csodaországot" a Titkos Mikulás-erdővel az Obertrave-on. Egy másik klasszikus a Szent Jakobi matróz templom előtti óriáskerék, amely ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyhoz, mint a forralt bor és a marcipánkrumpli.Tartomány:Schleswig-Holstein
Cím:Lübeck
GPS: 53° 51′ 59.1984″, 10° 41′ 5.0568″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward