» Olaszország

» Olaszország » Campania » Nápoly


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A nápolyi Régészeti Múzeum (Museo Archeologico Nazionale) az ókori művészet egyik legkiemelkedőbb itáliai kincsestára. Itt tekinthetjük meg Pompeji és Herculaneum kincseit.


A nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeum a világ egyik legszebb görög-római gyűjteményét mutatja be.

Az eredetileg lovassági laktanya, majd a városi egyetem székhelye volt. A múzeumot VII. Károly bourbon király hozta létre a 18. század végén, hogy az anyjától, Elisabetta Farnese-től örökölt régiségeket, valamint a Pompejiből és Herculaneumból zsákmányolt kincseket elhelyezze.

A sztárkiállítások közé tartozik az ünnepelt Toro Farnese (Farnese bika) szobor és a Pompeji Casa del Faunóból származó lenyűgöző mozaikok.

A földszinten található kolosszális görög és római szobrokból álló Farnese-gyűjteményben a Toro Farnese és egy izmos Ercole (Herkules) látható.

A Kr. u. 3. század elején faragott és az idősebb Plinius írásaiban feljegyzett Toro Farnese, amely valószínűleg egy görög eredeti római másolata, Dirce, Théba királynőjének megalázó halálát ábrázolja. Az egyetlen kolosszális márványtömbből faragott szobrot 1545-ben fedezték fel a római Caracalla fürdőjében, Michelangelo restaurálta, majd 1788-ban Nápolyba szállították.

Ercole-t ugyanezen római ásatások során fedezték fel, bár a lábai nélkül. A pótlólábakat Michelangelo rendelte meg, és Guglielmo della Porta szobrászművész készítette. Amikor a szobor eredeti lábait megtalálták, a Farnese család úgy döntött, hogy nem szerelteti fel őket, de amikor a szobrot a nápolyi királynak ajándékozták, visszahelyezték őket.

A pompeji mozaikok gyönyörű gyűjteményében a Casa del Faunóból származó sorozatból a La battaglia di Alessandro contro Dario (Sándor csatája Dárius ellen) az, ami igazán kiemelkedik. A Nagy Sándor legismertebb ábrázolása, a 20 négyzetméteres mozaikot valószínűleg a Kr. e. 2. század vége felé Itáliában dolgozó alexandriai mesterek készítették.

A mozaikokon túl a Gabinetto Segreto (titkos kamra) az ókori erotika egy kis, de sokat tanulmányozott gyűjteményét tartalmazza. A gyűjtemény leghíresebb darabján - a herculaneumi Villa dei Papiriból származó, kicsi és meglepően kifinomult szobor - Pánt egy dajka kecskével kapják rajta. Megtalálható továbbá egy kilenc festményből álló, erotikus pozíciókat ábrázoló sorozat - a bordélyházak vendégeinek étlapja.

Az eredetileg királyi könyvtárként működő hatalmas Sala Meridiana (a napóra nagyterme) az első emeleten az Atlante farnese, a vállán földgömböt tartó Atlasz szobra, valamint a Farnese-gyűjtemény különböző festményei találhatók. 

Az 1. emelet többi része nagyrészt Pompeji, Herculaneum, Boscoreale, Stabiae és Cuma lenyűgöző felfedezéseinek van szentelve. Ezek között találhatók falfreskók a Villa di Agrippa Postumusból és a Casa di Meleagroból, rendkívüli bronzalkotások a Villa dei Papiriból, valamint kerámiák, üvegáruk, metszett rézüstök és görög temetkezési vázák.Tartomány:Campania
Település:Napoli
Cím:80135 Nápoly, Piazza Museo, 19
GPS: 40° 51′ 12.88969″, 14° 15′ 1.81274″
Honlap: http://cir.campania.beniculturali.it/museoarcheologiconazionale/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward