» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich » Salzkammergut


Értékeld Te is:

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.
A Hallstatti-tó hírnevét Hallstatt városának köszönheti. Egyrészt a település régi - a hegyek és tópart közé szorított - a XV-XVI. századból származó házai kölcsönöznek a helynek különleges hangulatot, másrészt pedig a vidék régészeti leletei és a világ legrégebbi sóbányája (bányászat már i. e. 1200 óta) tették híressé a környéket. Neve a kelta hagyományok szerint "a só helye" kifejezésből származik.

 

Látnivalók Hallstattban

 

Csontház (Beinhaus). A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a Mária Mennybemenetele gótikus plébániatemplom kertjében található teraszos temető, amely egy bizonyos határon túl már nem tudott továbbterjeszkedni, ezért a 18-19. században, ahogy a korábbi sírokat fokozatosan felszámolták, az azokból előkerült koponyákra díszes virágmotívumokat festettek. Az elhunyt nevét kalligrafikus betűkkel rápingálták és a Csontkamrában helyezték el. Nyitva májustól októberig.

Hajózás a Hallstätterseen. A tó legmélyebb pontja 125 méter, így a víz nyáron sem túl meleg, de kristálytiszta víz sokakat csábít úszásra.

Museum Hallstatt. A múzeumban megismerhetjük Hallstatt történelmét.

SALZBERG

A Salzberg Hallstatt fölött magasodik. Látnivalói:

Salzwelten Hallstatt. A látvány sóbánya Hallstatt híres nevezetessége. A világ legrégebbi ismert sóbányájában tett látogatás során a gyerekek a 64 m hosszú csúszdát élvezik! A 7000 éve működő sóbánya 2002-ben nyílt meg múzeumként. A bányának a Mária Terézia korabeli tárnarendszerét, Johannes Saltzenberger eredeti tervei alapján alakították ki múzeumi látványossággá.

A sóbánya egyik látványossága a bronzkori 4K HD minőségű mozi. A filmben Udlo, a bronzkori kisfiú mesél a bronzkorról, a 35000 évvel ezelőtti bányászok életéről.

Érdekesség a világ legrégebbi lépcsője, melyet itt, a Salzbergen találtak meg. A lépcsőt 2002-ben fedezték fel a sóbánya egyik járatában, a hegy nyomása miatt összetört állapotban. Bécsben, a Természettudományi Múzeumban konzerválták, majd visszaszállították a hallstatti sóbányába. A helyreállítás után a bronzkori mozi része lett, egy óriás vitrinben van, 400 méterre attól a helytől, ahol megtalálták.

A bányába Hallstattból siklóval (Salzbergbahn Hallstatt) jutunk fel. Miután a látogatók a méretüknek megfelelő színes bányászruhát felvették, bányavonattal egymásba kapaszkodva jutnak be a bányába.

Rudolf-torony. A Hallstatt fölötti, 863 méter magas Himber-csúcson áll az 1284-ben épült Rudolf-torony (Rudolfsturm), amely a negyedórányi járásra lévő Salzbergwerk sómunkásainak biztonságáról volt hivatott gondoskodni. Ma éttermet találunk benne.

Welterbeblick kilátó: 360 méterrel Hallstatt fölött a látogatót egy lélegzetelállító kilátás fogadja nemcsak Hallstattra, hanem az egész Hallstatti-tóra is. A kilátótó a nevét – Welterbeblick – onnan kapta, hogy Hallstatt a Világörökség része. A háromszögű kilátó a Salzbergen, a Rudolfsturm étterem mellett található.

Kilátóhíd: Hallstatt fölött, 350 méterrel magasodik a kilátóhíd.

A Salzberg és a kilátók kényelmesen siklóval, majd egy 14 méter magas panoráma lifttel elérhetőek el.Tartomány:Oberösterreich
Település:Hallstatt
Cím:4830 Hallstatt
GPS: 47° 33′ 44.7377″, 13° 38′ 57.80285″
Honlap: http://www.hallstatt.net

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward