» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich » Hallstatt


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Hallstatt melletti rejtett mellékvölgy vizes, vadregényes romantikája már a legjelentősebb festőket és költőket is rabul ejtette.


A víz mindenütt jelen van a festői Echerntalban.

Kit lehet jobban irigyelni, mint egy olyan hely lakóit, amelynek környékén maga a természet mutatja meg szépségét?" - írta 1813-ban Franz Sartori (1782-1832) osztrák író Hallstattról és annak rejtett mellékvölgyéről.

Abban az időben, amikor a természet romantikus eszméje a képzőművészetben és az irodalomban is teret nyert, a Hallstatt melletti Echerntal-völgyet alkotó vad hegyi patakok és csobogó vízesések különleges vonzerővel bírtak. A felfedezőkhöz, hegymászókhoz és vadászokhoz csatlakoztak a motívumokat és ihletet kereső festők, írók, sőt maga a császár is, aki ugyanolyan nagyra becsülte az Echerntalt és annak vadregényességét. Ferenc József császár 1865-ben édesanyjának írt levelében egy Bad Ischl-i nyári rezidenciájáról Hallstattba tett kirándulás után így írt: "Tegnapelőtt a legpompásabb időben egy gyönyörű sétát tettem egyedül Sissivel ... Vacsora után a Waldbachstrubba mentünk. A völgy csodálatosan kivilágított és a legfrissebb zöld volt; csak az idióták tömege rontotta el, mint mindig, és egy új civilizáció, amely nagyon nem illett ehhez a gyönyörű vidékhez."

Az osztrák romantika és a biedermeier legjelentősebb festői, köztük Ferdinand Georg Waldmüller (1793-1865) és Friedrich Gauermann (1807-1862) a 19. században itt állították fel festőállványaikat. Az Echerntalban ideális motívumokat találtak műveikhez: zabolátlan vizek, zord sziklák a háttérben, göcsörtös erdők és szép, buja zöld rétek.

A "Festők, írók és természeti csodák" tematikus tanösvény a táj romantikus vadságának és az általa inspirált embereknek van szentelve.

Hallstatt Lahn városrészének végénél kezdjük természeti kalandozásunkat. Az út a bal oldali, aszfaltozatlan Brandbachwegen vezet a nevét adó patak mentén (de a közvetlenebb, aszfaltozott Malerweget is választhatjuk). A patak medre többnyire száraz, és csak akkor vezet vizet, ha a Dachstein-fennsíkon rendkívüli esőzések vannak.

Körülbelül 10 perc séta után elérjük a kis vízerőművet és a "Babilont", egy 1893-ban épült fapavilont, ahol egy áttekintő tábla tájékoztat az útvonal mentén található látnivalókról. Az elsőt már néhány száz méter után az ösvény szélén találjuk: a rúnakő - egy szikla, amely az utolsó jégkorszak után, körülbelül 12 000 évvel ezelőtt esett az Echern-völgybe, és az időjárás egyértelmű rúna-szerű nyomait viseli. Menjen tovább az ösvényen a "meseerdőn" keresztül. Amikor átkelünk az erdei patakon átívelő tehénhídon, észrevesszük a sziklás parton a szabálytalan bemélyedéseket - úgynevezett "gleccsercserepeket", amelyekből később nagyobbakat is látni fogunk. A folyásirányban feljebb egy vízzel hajtott malom, majd 1814-től egy kőfaragó műhely működött. Ezután az erdő megnyílik a Binderwiese felé - és a túra első vízesése, a 100 m magas Schleierfall előtt állunk.Tartomány:Oberösterreich
Település:Hallstatt
GPS: 47° 33′ 43.81128″, 13° 38′ 55.21092″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward