» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Santa Maria Novella Firenze egyik legjelentősebb és legszebb temploma.
Santa Maria Novella a Piazza di Santa Maria Novellán áll.

Építéséhez 1278-ban kezdtek dominikánus szerzetesek. A templom 1360-ra épült fel, de a fehér- és zöldmárvány berakással díszített homlokzat csak 1470 körül készült Leone Battista Alberti tervei alapján. Ez volt az első háromhajós bazilika, amelynél a két alacsonyabb oldalhajó homlokzati díszítése csigavonalas, volutás kiképzéssel csatlakozott a magasabb középhajóhoz. Ezt a stílust a következő évszázadok templomépítésekor gyakran használták.

A szentélytől balra levő kápolnát (Cappella Gondi) Giuliano da Sangallo építette a Gondi család részére. Legfőbb nevezetessége Brunelleschi híres fafeszülete, melyet Donatellóval vetélkedve faragott. Vasari elbeszélése szerint ugyanis Brunelleschi, amikor meglátta Donatellónak a Santa Crocéban levő fafeszületét, rosszallóan így szólt: "Egy parasztot feszítettél itt keresztre". Donatello azt válaszolta, hogy könnyebb kritizálni, mint jobbat csinálni. Brunelleschi szótlanul hazament, munkához látott, és amikor készen lett az elképzelése szerint ideális feszülettel, elment barátjához. Az utcán találkozott Donatellóval, aki felfogott kötényében éppen tojásokat vitt. Amikor belépett Brunelleschi műtermébe, a csodálkozástól kiengedte kezéből köténye csücskét, és az összetört tojásokra rá se hederítve így kiáltott: "Belátom, igazad volt!"

A jobb oldalhajó utolsó síremléke művészileg nem, viszont a magyar történelem szempontjából mégis jelentős, mert felirata elmondja, hogy az itt nyugvó Ricasoli püspök VII.Kelemen pápa megbízásából Pannóniában is harcolt a törökök ellen.

A templomtól balra találhatók a régi kolostorudvarok. Világhírű a templom oldalfalához csatlakozó, amelyet falfestményeinek színe után zöld kolostornak, Chiostro Verde-nek neveznek. A festmények a bibliai teremtés-történetet Noé részegségéig ábrázolják. Az első három mezőt valószínűleg Giotto tanítványai festették, a Noéval kapcsolatosakat Paolo Uccello.

Belépő 2020: 7,50 euró/főTartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Piazza S.Maria Novella
GPS: 43° 46′ 28.60475″, 11° 14′ 57.75122″
Honlap: https://www.smn.it/it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward