» Magyarország

» Magyarország » Fejér


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyt a 19. század második felében, Tudor-stílusban építették, és elkészültétől egészen a második világháborúig a Nádasdy-család egyik székhelyeként szolgált.


Több film egyes jeleneteinek ez az épület szolgált hátteréül, például a Borgiák című 2011 és 2014 között futott kanadai–magyar–ír televíziós sorozatban vagy a 2013-as, amerikai-brit Drakula-sorozatban, de itt forogtak a kamerák a 2003-ban bemutatott Underworld című vámpíros filmsorozat első részéi.

A kastély felújítása során az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portréfestmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyreállt Magyarország legszebb ősgalériája. A portrékon szereplő családtagok az izgalmas élettörténetüket önmaguk mesélik el animációs filmen.

Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.

A megújult kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava, amelyen csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat.

A historizmus korának romantikus stílusú nádasdladányi kastélyát 1873-tól az 1900-as évek elejéig építtette a Nádasdy-család. Belső helyiségei közül kiemelkedőn szép a faragott bútorzatú könyvtárszoba, s a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékes Ősök csarnoka.

A Hauszmann Alajos tervei alapján készült könyvtár elegáns polcrendszerét kazettás famennyezet, csavart oszlopok, a galérián pedig kovácsoltvas mellvéd egészíti ki.

A kastély és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi kert 1945-ig volt az építtető nemesi család birtokában. Akkor államosították, és 45 évig különböző funkcióknak adott otthont. Az épületegyüttes és a park 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe.Tartomány:Fejér
Cím:Nádasladány
GPS: 47° 8′ 2.508″, 18° 14′ 17.6388″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward