» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Fertő tó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Széchényi Ferenc 1783-ban költözött a kastélyba, és tette Nagycenket a család uradalmának központjává, ahol több tízezer darabos gyűjteményeit (kéziratok, könyvek, érmék, metszetek, térképek stb.) is elhelyezte. Széchenyi István, a „legnagyobb magyar” örökölte ezt a kastélyt, ahol már a külföldi utazásai során megismert technikai vívmányokat, újításokat alkalmazta, például fürdőszoba és gázvilágítás is került a kastélyba.


A korai klasszicista nagycenki Széchenyi-kastély 1973-as rekonstrukciója után nyitott meg Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma és családi mauzóleuma, mely a család történetét és Széchenyi István életét mutatja be. A kertben található Európa egyik legszebb, 2,6 kilométer hosszú hársfasora, melyet Széchenyi Antal és felesége ültetett 1754-ben. 

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

A kastély látogatását követően az időutazást a közeli, századfordulós hangulatú Széchenyi Múzeumvasúton folytathatjuk.

A múzeumvasút 1970 és 1972 között épült, kizárólag turisztikai célokra és semmi köze a Hanságot egykor
behálózó keskeny nyomtávú vonalhoz.

A Széchenyi Múzeumvasút hossza Fertőboz-Barátság-Nagycenk állomások között 3,8 kilométer. Az úgynevezett Kastély megálló mellett berendeztek egy szabadtéri múzeumot is, ahova összegyűjtötték a még fellelhető kisvasúti mozdonyokat és kocsikat. A szezon kezdetén és más ünnepélyes alkalmakkor a kisvasúti múzeum egyik "lakója": András, a kis gőzmozdony áll szolgálatba, hétköznapokon pedig egy C50-es kismozdony húzza a kocsikat. 

Felújítás után 2019 májusától ismét üzemel a múzeumvasút. A fertőbozi és a nagycenki állomáson új peronokat építettek, Nagycenken megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót átépítették, és megújították az Ikva patakon átívelő acélhidat.

Kívül-belül restaurálták a kisvasúti személykocsikat, felújították az András nevű gőzmozdonyt és a C50-es dízelmozdonyt. Emellett új motort szerelnek a Dmot 953-as típusú keskeny nyomtávú motorkocsiba, amelyet így üzemképessé és vontatásra alkalmassá tesznek.

A fejlesztés keretében a nagycenki állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitneszpark és tanösvény készült. Továbbá felújítják a fertőbozi állomáson a fűtőház épületét, amely látogatható lesz.

Nagycenki Széchenyi Kastély

Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Cím:Nagycenk
GPS: 47° 36′ 12.28788″, 16° 41′ 51.87588″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward