» Olaszország

» Olaszország » Veneto


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A város első világháború végén, 1918-ban az Olaszország és az Osztrák-Magyar Monarchia közti utolsó csatának volt a helyszíne, mely az előbbiek megsemmisítő győzelmével zárult.


Vittorio Veneto Veneto régióban van, Treviso megyében, a Piave és a Livenza folyók közt.

A terület az ókorban a keltáké volt, amíg a rómaiak el nem foglalták. Az i.e. első században Augustus építette ki a várost, hogy megvédje a venetói síkságot. A közelben haladt a Via Claudia Augusta. Ők alapították Cenedát, ami 1866-ban egyesült egy középkori kis várossal, Serravalléval.

Már a negyedik században a kereszténység egyik központja volt. 667-ben elfoglalták a lombardok és megtették Lombardia székhelyévé. Ők építették ide a még ma is látható várat, a Castello di San Martinót. A városban két vár van; ez és a Serravalléi Da Camino kastély.

774-ben a lombardokat legyőzték a frankok. Ezután a frankok mindig hűek maradtak I. Károlyhoz császárhoz, még akkor is, mikor Cividale, Treviso és Vicenza grófjai fellázadtak az uralma ellen a következő évben.

A tizedik században némi tiltakozás után beszálltak a Lombard Ligába, és velük megtámadták a közeli Trevisót. 1389-ben szövetségre léptek Velencével.

1866-ban az Olasz Királysághoz csatolták. Az első világháború végén, 1918-ban az Olaszország és az Osztrák-Magyar Monarchia közti utolsó csatának volt a helyszíne, mely az előbbiek megsemmisítő győzelmével zárult. Ennek tiszteletére csatolták a város nevéhez a Veneto nevet, és emiatt viseli egész Olaszországban számos utca a Via Vittorio Veneto nevet. A Vittorio nevet II. Viktor Emanuelről, Olaszország első császáráról kapta. Ez a csata vezetett végül a Monarchia bukásához.

A városban augusztus14-én nagy gyerekfesztivál van, decemberben pedig nem maradhat el a karácsonyi vásár sem. Itt született I. János Pál pápa és Lorenzo Da Ponte, Mozart operáinak szövegírója.

Ételek a Sardée in saor (szardínia hagyma szósszal), a füstölt hering, a bigoli tészta ajóka szósszal, a fasói col musét bableves, a sopressa szalámi, a cavret in tecia (serpenyőben főzött fiatal kecske), és a pinza gyümölcsös sütemény. Borok a Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, a Colli di Conegliano (fehér és vörös), a Piave (vörös és fehér) és a Montelli e Colli Asolani (vörös és fehér).

Kirándulás a környéken

Grotte del Caglieron. Vittorio Venetótól északra fekvő Fregona falu közelében található szurdok. Szabadon látogatható.Tartomány:Veneto
Cím:Vittorio Veneto
GPS: 45° 59′ 22.96788″, 12° 17′ 47.3172″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward