» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Tömegközlekedési jegyek és bérletek Rómában


Értékeld Te is:

A tömegközlekedési jegy (BIT) egységesen 1,50 Euróba kerülnek.


Hogyan lehet Rómában tömegközlekedéssel közlekedni?

Egy 1,50 eurós jeggyel használhatja a buszokat, a metrót (földalatti/aluljáró), a villamosokat (villamosok) és a városi közlekedési vállalat, az ATAC által üzemeltetett vasutakat. Ez az 1,50 eurós jegy többször is felhasználható a 100 perces időtartam alatt, bár a metróban csak egy útra érvényes.

Hol lehet jegyet vásárolni a római tömegközlekedésre?

A legjobb hely a jegyek megvásárlására a dohányboltok (tabacchi), amelyek felismerhetőek a kívül elhelyezett fekete-fehér "T" betűs tábláról. A metróállomásokon található automatákból is lehet jegyet (biglietti) vásárolni, de a legjobb, ha pontos aprópénzt (lehetőleg érmét) használunk, és nem nagy címletű bankjegyeket.

Az automaták angolul is használhatók. Figyeljünk arra, hogy a visszajáró olaszul "resto", a "fuori servizio" pedig azt jelenti, hogy az automata nem működik. A legtöbb parkoló-automatánál is lehet jegyet vásárolni; és bizonyos edicole-okban (újságosbódékban). Korlátozott számban a római buszokon is lehet jegyet venni, de erre ne számítson. És eszébe se jusson megkérdezni a sofőröket - ők nem árulnak jegyeket.

Hogyan tudom érvényesíteni a jegyemet a római buszokon?

A jegyeket a buszra való felszállás után kell érvényesíteni (akkor is csak egyszer, ha a 100 perc alatt többször is használják), a jegyet a busz eleje vagy hátulja felé elhelyezett sárga automatákba kell bedugni. Az érvényesítés után a jegyre kinyomtatják a lejárati időt (scadenza).

Ugyanez a helyzet a városi villamosok esetében is. Ha nem pecsételik le a jegyet, az súlyos bírságot vonhat maga után. Megjegyzés: A buszokra az első vagy a hátsó bejáratnál kell felszállni, míg a középső ajtókon állítólag csak leszállni lehet. Bár ezt a rendszert a rómaiak gyakran figyelmen kívül hagyják, turistaként készüljön fel arra, hogy a helyiek a nem tetszésüket fejezik ki, ha egy zsúfolt buszra a középső ajtón keresztül próbál beszállni.

Hogyan használhatom a jegyemet a római metróban?

Az 1,50 eurós normál jegy egy útra érvényes a metróban, és a peronra való feljutás előtt a fordulókapuknál kell érvényesíteni. Lehetőség van bankkártyával is fizetni, a tap & go segítségével.

Hány metróvonala van Rómának?

Rómának három metróvonala van - A (piros), B (kék) és C (zöld) -, a legtöbb turista az A metróvonalat használja (amely a Szent Péterhez kapcsolódik). Az A és a B vonal is eléri Róma központi Termini pályaudvarát. A B vonal Bolognánál két irányba ágazik, Jonio vagy Rebibbia felé. A C metró még építés alatt áll, de már működik az elővárosoktól egészen a városközponthoz közeli S. Giovanni-ig, ahol találkozik az A vonallal.

Mik a római metróhálózat nyitvatartási ideje?

A római metró minden nap 05.30-kor indul, a hét minden napján. Az utolsó szerelvény hétköznapokon 23.30-kor indul, péntek és szombat éjjel 01.30-ig közlekedik.

Át lehet-e buszozni Rómán az éjszaka közepén?

A várost éjszakai buszok, azaz linee notturne buszok hálózata szolgálja ki, amelyek éjfél és hajnal között közlekednek.

Mely vonatvonalakon használhatom a jegyemet?

Az ATAC számos vonatvonalat üzemeltet, ami azt jelenti, hogy a jegyét a város határain belül használhatja, és olyan főbb vasútállomásokhoz juthat el, mint a Termini, Trastevere, Tiburtina és Ostiense. Még a tengerparti Ostia városába is el lehet jutni az 1,50 eurós normál jeggyel, de a Fiumicino repülőtérre nem lehet eljutni.

Milyen tömegközlekedési jegyet használjak Rómában?

A jegyek a római tömegközlekedés minden formájára érvényesek (busz, metró, villamos és helyi vonat).

100 perc. Ez a szabványos 1,50 eurós jegy, amely 100 percen belül többször is felhasználható a buszokon, villamosokon és kisvasutakon, de a metrón csak egyszer. Az 1,50 eurós jegye érvényes a római helyi ingavonatokra is, beleértve egy olyan vonalat, amely egyenesen a tengerpartra vezet. A Piramide metróállomáson felszállhat egy vonatra, amely közvetlenül az Ostia Lidóhoz, Róma helyi strandjához visz. Bár nem ez a legelbűvölőbb strand Róma közelében, Ostia tökéletes egy olcsó kiránduláshoz, némi napsütéssel és friss tenger gyümölcseivel.

24 órás. Ez a 7 eurós jegy 24 órán át korlátlan utazást biztosít a római tömegközlekedési eszközökön.

48 óra. A 12,50 eurós jeggyel 48 órán át korlátlanul utazhat a római tömegközlekedési eszközökön.

72 óra. Az érvényesítés után ez a 18 eurós jegy 72 órán át korlátlan utazást biztosít a római tömegközlekedési eszközökön.

Heti jegy. Az érvényesítés pillanatától kezdve ez a 24 eurós jegy hét napig érvényes, a hetedik nap éjfélig.

Havi jegy. A néhány hétig vagy annál hosszabb ideig tartózkodó turisták számára mindenképpen ez a legjobb megoldás. Mindössze 35 euróért egy hónapig ingyenesen veheti igénybe a tömegközlekedést. De vigyázat, ez a jegy (tessera mensile) naptári hónapokra érvényes, ami azt jelenti, hogy ha a hónap közepén érkezik, és a következő naptári hónapban is Rómában marad, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Roma Pass vásárlása esetén a tömegközlekedés ingyenes (kivéve a 110-es busz, ill. a repülőtéri transzferjáratok: a Leonardo Express, és az Fr1).

Mennyire megbízható a tömegközlekedés Rómában?

A római tömegközlekedés, különösen csúcsidőben, a túlzsúfoltság miatt kellemetlen élmény lehet, és a rendszert hosszas késések és gyakori sztrájkok (sciopero) akadályozhatják. A mobilitási alkalmazások, például a Moovit segítségével megtudhatja, hogy melyik buszok jönnek legközelebb, és mennyi ideig kell várakoznia.

 Tartomány:Lazio
Település:Roma
GPS: 41° 54′ 37.56499″, 12° 31′ 44.50746″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward