» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Dolomitok Nagy Útja Dél-Tirolon, Trentinón és Venetón keresztül vezet, Cardano kisvárosától kezdve a híres és exkluzív üdülőhelyig, Cortina d'Ampezzóig. Ez az olasz Alpok egyik legrégebbi és legismertebb panoráma autóútja.


A Dolomitok Nagy Útját a világ egyik leglátványosabb panoráma autóútja. Az útvonal Cardano kisvárosból indul és egészen Cortináig tart, amely Milánóval együtt a 2026-os téli olimpiai játékoknak ad otthont.

A 145 km-es útvonal a Dolomitok szívébe vezet. Az utat 1909-ben adták át, és lehetőséget nyújt arra, hogy megcsodáljuk a Val d'Ega, a Val Gardena, a Val di Fassa és a Val Badia rendkívüli tájait, valamint a Dolomitok legszebb csúcsait, mint a Marmolada és a Sella.

Lenyűgöző utazás az Alpok szívében Bolzano és Cortina d'Ampezzo között

A Strada Statale 48 delle Dolomiti (SS 48), amely Grande Strada delle Dolomiti néven ismert, kétségtelenül az olasz Alpok egyik legrégebbi és legismertebb turistaútja. Az 1909-ben felavatott 145 km hosszú útvonal ma a Trentino-Adige tartománybeli Bolzanótól, pontosabban a kis Cardano falutól a híres és exkluzív Cortina d'Ampezzo üdülőhelyig húzódik. A kettő között több mint egy évszázada a Dolomitok legszebb csúcsai, például a Tofane, a Marmolada és a Sella mellett fut az autóút. Olyan egyedülálló tájak között, amelyeket a Val d'Ega, a Val di Fassa, a Val Gardena és a Val Badia völgyeiben csodálhat meg, lenyűgöző művészeti kincseket fedezhet fel, és teljes mértékben megtapasztalhatja a lenyűgöző és távoli ladin hagyományokat.

A Nagy Dolomitok útja mentén olyan ősi hágókon, mint a Falzarego és a Pordoi átkelve Trentino és Veneto leghíresebb és leglenyűgözőbb alpesi üdülőhelyeit is elérheti, mint Moena, Vigo di Fassa, Ortisei és Canazei, valamint a paradicsom olyan igazi szegleteit, mint a Carezza-tó és a Ghedina-tó. 

A Dolomitok Nagy útja: Bolzanótól Pordoiig

Mielőtt útnak indulnánk, Bolzanóban feltétlenül tegyünk egy sétát a gyönyörű és központi Piazza Walther téren, a Via della Mostra, Via dei Bottai és Via dei Portici történelmi árkádos utcáin, valamint a tipikus tiroli gótikus stílusban épült, Santa Maria Assunta tiszteletére szentelt katedrálisban, jellegzetes polikróm tetővel és összetéveszthetetlen harangtoronnyal.

Cardanónál a Nagy Dolomitok útja leágazik a 12-es Abetone és Brenner állami útról, és a Val d'Ega völgyén keresztül egy alagúton keresztül Nova Levante-ba vezet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Catinaccio csoportra, amely ma a Sciliar-Catinaccio természetvédelmi park része. Rövid távolságra található a bájos Carezza-tó, Sissi osztrák császárnő nyaralóhelye, amelynek vize tükröződik az impozáns Latemar masszívumban.

Innen az út felkapaszkodik a Costalunga hágóra, amelynek túloldalán a Val di Fassa, Trentino-Alto Adige ladin hagyományainak lüktető szíve nyílik, Vigo (Sen Jan de Fassa), Pozza, Pera és Campitello di Fassa festői falvaival. A völgy északi végén található Canazei gyönyörű síközpontja. Az SS48 ezen a ponton lehetővé teszi a lenyűgöző Pordoi-hágó megmászását, amely a Veneto régió határát jelöli, és ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Marmolada, a Sass Pordoi és a Sassolungo hegységre. A hágó túloldalán, már Belluno tartományban, egymás után érjük el Agordinót, Arabbát a ladin nép használati szokásait, szokásait és hagyományait bemutató múzeummal, valamint Livinallongo del col di Lana települést.

A Dolomitok Nagy útja: Falzaregótól Cortina d'Ampezzóig

A Dolomitok Nagy Útja mentén tovább haladva Corte kis faluba érünk, ahonnan megcsodálhatjuk Andraz kis falut és a várának lenyűgöző profilját. Cernadoi után megkezdődik a Falzarego hágóra való feljutás. A hágó tetejéről egy drótkötélpálya segítségével könnyedén feljuthatunk a panorámás Lagazuoi kunyhóhoz, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra, amely ma már valóságos szabadtéri múzeum a környező hegygerinceken található, a Nagy Háború idejéből származó számos lövészárok és katonai erődítmény miatt.

Falzaregón túl elérjük a csodálatos Cortina d'Ampezzót, amelyet világszerte a Dolomitok gyöngyszemeként ismernek, ahol a Nagy Háború Múzeumát, a Néprajzi Múzeumot és a Mario Rimoldi (1900-1972) vállalkozónak és műgyűjtőnek szentelt Modern Művészeti Múzeumot. Az út ezután az Ansiei-patak mentén halad tovább Federavecchia-ig, ahonnan a Misurina-tóhoz, majd Auronzo di Cadore-ig, Cima Gogna falucskáig, ahol a Dolomitok Nagy útja a Comelico völgye felé vezető SS 52 Carnia útra csatlakozva fejezi be útját.

A Dolomitok Nagy útja: a történelmi útvonalon túli útvonal

1992 óta a Dolomitok Nagy Útjának történelmi útvonalához, ahogyan azt a 19. század végén a két turizmus úttörő, Albert Wachtler és Theodor Christomannos tervezte, egy újabb hangulatos és érdekes szakasz csatlakozott, amely a szintén Bolzano tartományban található Orától indulva lehetővé teszi, hogy a San Lugano hágótól indulva, először dél felé, Montagna falu, majd Trodena felé haladva a természetben elmerüljön a hegymászásban és a természetben.

A hágón átkelve a varázslatos Val di Fiemme völgyébe érkezünk, ahol kapcsolatba kerülhetünk az alpesi hagyományokkal és a kis falvak, Carano, Castello-Molina di Fiemme, Cavalese, Tesero, Panchià, Ziano di Fiemme és végül Predazzo finom bájával. Innen a Passo Rolle hágón áthaladva a Val di Fassa déli határába érünk, Mezzavalle falucskán túl. Innen elérjük a Moena melletti Forno települést és Soraga di Fassa-t, az azonos nevű tóval. Innen az út újra csatlakozik a Grande Strada delle Dolomiti történelmi útvonalához egészen Cortina d'Ampezzóig.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Bolzano
GPS: 46° 39′ 21.39174″, 11° 13′ 46.69414″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward