» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána

Galleria dell'Accademia: Michelangelo Dávid szobra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Galleria dell'Accademia látogatóit a leghíresebb reneszánsz szobor csábítja: Michelangelo Dávid című alkotása. A szobor a zsarnokság elleni küzdelem jelképe.


Dávid szobor

Michelangelo Dávid szobrát 1501-ben az Opera del Duomo, a dóm fenntartásáért felelős testület rendelte meg. Témáját azért választották, mert felidézte Firenze felszabadulását a Medici-uralom alól, illetve a város ügyességét, amivel még az erősebb ellenségnek is ellenállt.

Michelangelo teljesítménye figyelemre méltó, hiszen egyetlen márványdarabból faragta ki a szobrot, holott a márványtábla vékony és hibás volt. Számos művésznek, köztük Leonardo da Vincinek semmit sem sikerült kihozni a sérültnek ítélt kőtömbből.

Az 1504 elkészült a bibliai hőst ábrázoló 5,17 méter magas alkotás a firenzei művészet egyik legmegbecsültebb műve lett.

Az alkotást eredetileg a firenzei katedrálishoz rendelték Michelangelótól más próféták szobraival együtt, de végül a Palazzo Vecchio előtt állították ki a Piazza della Signorián 1504. szeptember 8-án. Az alkotást 1873-ban vitték be a firenzei Galleria Dell’Accademia épületébe, és később a szobor mását helyezték el a téren.

A Dávid szobor hamar a polgári szabadságjogok védelmezőjének szimbólumává vált a firenzei köztársaságban abban a korszakban, amikor az önálló városállamot minden oldalról fenyegették erős riválisai és a Medici család hegemóniája. Dávid szemei figyelmeztetően tekintettek Róma felé.

A Galéria

A galériát Pietro Leopoldo, Lorraine főhercege alapította. Az eredetileg a szépművészeti akadémia diákjai számára készült, művészeti gyűjteménynek helyet adó épületet a 19. században átalakították.

Michelangelo szobrai mellett számos más művészeti alkotás megtalálható a múzeumban. Ilyenek például a 13-19. század közötti firenzei mesterek festményei, az orosz ikonok, illetve az új részlegben olyan régi hangszerek, amelyek egykor a Medici és a Lorraine családhoz tartoztak. A késő gótikus festészet legnagyobb gyűjteménye is megtalálható a múzeumban.

Firenze: Michelangelo "Dávidja" új fényben ragyog

A világhírű firenzei Galleria dell ́Accademia többéves felújításon esett át, és 2022 ősze óta innovatív módon kínálja a látogatóknak a műalkotások megtekintését.

A Galleria azonban ennél sokkal többet kínál, például olyan festők alkotásait, mint Botticelli, Perugino és Ghirlandaio, és Olaszország egyik leglátogatottabb múzeuma. A felújított gipszmodellek gyűjteményének felavatásával egy hosszú felújítási időszak ér véget. Ez volt az utolsó lépés a Michelangelo szobrainak legnagyobb gyűjteményét őrző firenzei múzeum mélyreható megújulási szakaszában.

A 4000 négyzetméteres múzeumban LED-es világítási rendszereket és légkondicionáló berendezéseket szereltek fel. David új világítást kapott, amely kiemeli a felületet. A világítási rendszer képes utánozni a nappali fényt, és innovatív módon teszi lehetővé a festménygyűjtemény megtekintését.

Belépőjegy 2022:
Felnőtt: 12 euró.
18-25 év közötti Európai Uniós állampolgároknak: 2 euró. 18 év alatti, valamint 65 év feletti Europai Uniós állampolgároknak ingyenes.Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Via Ricasoli 60.
GPS: 43° 46′ 36.51488″, 11° 15′ 31.41403″
Honlap: https://www.galleriaaccademiafirenze.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward