» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána

Galleria dell'Accademia: Michelangelo Dávid szobra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Galleria dell'Accademia látogatóit a leghíresebb reneszánsz szobor csábítja: Michelangelo Dávid című alkotása.


Dávid szobor

Michelangelo Dávid szobrát 1501-ben az Opera del Duomo, a dóm fenntartásáért felelős testület rendelte meg. Témáját azért választották, mert felidézte Firenze felszabadulását a Medici-uralom alól, illetve a város ügyességét, amivel még az erősebb ellenségnek is ellenállt.

Michelangelo teljesítménye figyelemre méltó, hiszen egyetlen márványdarabból faragta ki a szobrot holott a márványtábla vékony és hibás volt. Számos művésznek, köztük Leonardo da Vincinek semmit sem sikerült kihozni a sérültnek ítélt kőtömbből.

Az 1504 elkészült a bibliai hőst ábrázoló 5,17 méter magas alkotás a firenzei művészet egyik legmegbecsültebb műve lett.

Az alkotást eredetileg a firenzei katedrálishoz rendelték Michelangelótól más próféták szobraival együtt, de végül a Palazzo Vecchio előtt állították ki a Piazza della Signorián 1504. szeptember 8-án. Az alkotást 1873-ban vitték be a firenzei Galleria Dell’Accademia épületébe, és később a szobor mását helyezték el a téren.

A Dávid szobor hamar a polgári szabadságjogok védelmezőjének szimbólumává vált a firenzei köztársaságban abban a korszakban, amikor az önálló városállamot minden oldalról fenyegették erős riválisai és a Medici család hegemóniája. Dávid szemei figyelmeztetően tekintettek Róma felé.

A Galéria

A galériát Pietro Leopoldo, Lorraine főhercege alapította. Az eredetileg a szépművészeti akadémia diákjai számára készült, művészeti gyűjteménynek helyet adó épületet a 19. században átalakították.

Michelangelo szobrai mellett számos más művészeti alkotás megtalálható a múzeumban. Ilyenek például a 13-19. század közötti firenzei mesterek festményei, az orosz ikonok, illetve az új részlegben olyan régi hangszerek, amelyek egykor a Medici és a Lorraine családhoz tartoztak. A késő gótikus festészet legnagyobb gyűjteménye is megtalálható a múzeumban.

Belépőjegy 2020:
Felnőtt: 12 euró.
18-25 év közötti Európai Uniós állampolgároknak: 2 euró. 18 év alatti, valamint 65 év feletti Europai Uniós állampolgároknak ingyenes.

Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Via Ricasoli 60.
GPS: 43° 46′ 36.51488″, 11° 15′ 31.41403″
Honlap: http://www.galleriaaccademiafirenze.beniculturali.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward