» Olaszország

» Olaszország » Campania » Amalfi-part


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Amalfi-partnak, híres üdülőhelyei Sorrento, Positano, valamint a vidék "névadójának" számító Amalfi.


SORRENTO

Sorrento az egyik legfelkapottabb olaszországi turistacélpont. A legenda szerint Odüsszeusz unokája, Liparus, Ausonus fia alapította. Augustus és Tiberius császárok kedvelt üdülőhelye volt a közeli Capri szigete, ezért a közeli Sorrentót is hamar megkedvelték a rómaiak.

Itt született Torquato Tasso, a Megszabadított Jeruzsálem című barokk eposz szerzője, akinek tiszteletére márványszobrot emeltek.

Malmok Völgye. Sorrentóban, meredek sziklafalak között bújik meg egy csodaszép vadregényes völgy ódon, romos malmokkal fűszerezve. A 8-10 méter keskeny szurdokban, a Vallone dei Mulini sűrű növényzetében lapulnak meg a malmok romjai, amelyeket már a XVII. századtól lisztőrlésre és fűrészüzemként használták.

A malmokat 1866-ban magukra hagyták, mert a sorrentói Piazza Tasso létrehozása elszigetelte a völgyet a tengertől, az urbanizáció pedig magával hozta a flóra és a fauna megváltozását, a megnövekedett páratartalom ellehetetlenítette a malom működését, így az gazdátlanul maradt.

Miután az emberek elhagyták a völgyet, a 80%-os páratartalmú völgyben a növények burjánzásnak indultak, megtalálhatók itt páfrányok, kúszónövények és több húsevő növény is. A sűrű növényzetből kiágaskodó épületek ódon romjai különösen szép látványt nyújtanak.

A Malmok Völgye a regényes zugokat kedvelők sétahelyei.

Punta Campanella. A Campanella-fok a Sorrentói-félsziget végében található. Elválasztja a Nápolyi-öblöt és a Salernói-öböltől. A fokkal átellenben fekszik Capri szigete. A fok területén található a Lattari-hegység legnyugatibb csúcsa, a 497 m magas Monte San Costanzo. Az ókori görögök Athéné-foknak nevezték egy itt épült templom után, melyet a legendák szerint Odüsszeusz alapított. A rómaiak idején Minervát tisztelték a templomban. Az egykori templom helyén 1335-ben Anjou Róbert egy őrtornyot épített a szaracén kalózok elleni védelem érdekében, amelynek neve Torre di Minerva és amelynek romjai ma is láthatók. A közelgő veszélyt harangozással jelezték, innen származik a fok mai megnevezése (campanella).

Tilos. Sorrento 2022 nyarán betiltotta a bikinit és a meztelen felsőtestet, és akár 500 eurós (507 dollár) bírságot is kiszabhatnak azokra, akik nem tartják be az új szabályokat.



Tartomány:Campania
Település:Amalfi
Cím:Costiera Amalfitana
GPS: 40° 38′ 0.02004″, 14° 36′ 10.42668″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward