» Görögország

» Görögország » Kréta » Kréta


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kolostor a krétai reneszánsz egyik legreprezentatívabb példája.


Az Agia Triada Tsagarolon (Szentháromság) pátriárka kolostorát, amely az Akrotiri-félszigeten fn Kréta szigetén található, a XVII. században építtette két testvér, Jeremiás és Lorenzo, akik a régi, velencei nemesi családhoz, a Tzagaroloi családhoz tartoztak.

Mindketten szerzetesek voltak, akik a katolikus vallásról áttértek az ortodoxiára.

A hagyomány szerint az egyik testvér, Jeremiás az Athosz-hegyre utazott, hogy lemásolja az új kolostor építési terveit, de a komplexum végső tervét és építészetét nagyban befolyásolta az olasz építészek munkája.

Jeremiás korának híres tudósa volt, aki egyben konstantinápolyi pátriárkajelölt is volt.

A kolostor, a krétai reneszánsz egyik legreprezentatívabb példája a Sztavrosz-hegység közelében, a Meleha-fok (Akrotiri) Meleha-foknál található, "Tzompomilosz" néven ismert területen.

A templomot és a kolostort olajfaligetek, szőlőültetvények és ciprusfák veszik körül. Egy már meglévő templom tetejére épültek. Ez a velencei stílusú kolostor Görögország-szerte jól megalapozott hírnevét főként a kivételes bornak, olívaolajnak és más biotermékeknek köszönheti, amelyeket birtokain állít elő.

Az Agia Triada kolostor alapítása óta híres volt a kiváló szőlőfajtákról. A szerzetesek több évszázados elkötelezettséggel és modern szakértelemmel ma már a Melecha-fok helyi mikroklímájához jól alkalmazkodó fajták egyedülálló keverékét kínálják.

Az Agia Triada kolostor fontos vallási és történelmi helyszín.

A kolostor templomának három magas kupolája messziről látható. A templomban két kápolna található, mindegyiknek gyönyörű kupolája van. A főtemplomot Agia Triadának, a két oldalkápolnát pedig Agios Ioannis Prodromosnak (Szent János Előfutárnak) szentelték.

A templom a korabeli díszes építészet nagyszerű példája. Később egy nagy harangtornyot építettek hozzá.

A kolostor, a sziget egyik legfontosabb vallási központja, a XIX. században fontos teológiai iskola is volt.

Az 1821-es görög függetlenségi háború idején az oszmánok felgyújtották az épületet, és több évig elhagyatottan állt.

Ebben az időszakban tragikus módon a levéltárában őrzött dokumentumok elvesztek. Az egész komplexumot azonban 1830-ban felújították. Az egyházi iskolát 1892-ben alapították, 1930-ban pedig szemináriummá (Ieratiki Scholi) alakították át.

A birtokon ősi kőmalmok is találhatók, valamint egy kis múzeum, amely képeket és ikonokat állít ki, köztük a 16. századi Szent János teológus és a 17. századi Szent Miklós ikonjait.

A kolostor a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus égisze alatt áll. A nagyközönség számára is nyitva áll, és a sziget legjobb bormárkáit állítja elő és értékesíti, miközben kiváló minőségű bio olívaolajat, mézet, ecetet és olívaolaj-szappant is exportál.



Tartomány:Kréta
Cím:Agia Triada
GPS: 35° 2′ 21.6978″, 26° 8′ 3.975″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward