» Görögország

» Görögország » Kréta » Kréta


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Kréta második legnagyobb városa romantikus hangulatával ragad magával. Chania óvárosa az egyik legszebb a Földközi-tenger térségében.


Kréta északnyugati partján fekszik a nyüzsgő kikötőváros, Chania, amelyet erős velencei hatása miatt még mindig a "Kelet Velencéjének" neveznek.

Az arabok és a bizánciak után 1252-ben a velenceiek hódították meg, majd 1669-ben a törököknek adták át, később 1913 decemberében Eleftherios Venizelos és I. Konstantinos király kormányzása alatt a görög államhoz csatolták a várost. 

A velencei, de az egyiptomi és oszmán hatások már a történelmi világítótoronyban is megmutatkoznak, amely a híres 14. századi kikötő bejáratánál áll. A velenceiek építették 1570-ben, majd 1830-ban az egyiptomiak átépítették, és ettől kezdve őrzi jelenlegi állapotát.

Bár a valamivel több mint 70 000 lakosú Chania nem éppen kicsi, mégis könnyen felfedezhető gyalogosan. A kikötőből érdemes sétát tenni az óvárosban, amelyet színes házhomlokzatok és éttermek jellemeznek.

Semmi sem utal arra, hogy a történelmi magot a történelem során többször is szinte teljesen elpusztították. Chania óvárosa még mindig az egyik legszebb a Földközi-tenger térségében. Érdemes megnézni a Kucuk Hasan mecsetet, a központi piacot és a Koum Kapi negyed vízparti sétányát is.

Chania városnegyedei

A Palea Poli-tól keletre található a Splantzia (vagy Plaza) negyed, amely az egykori török negyedre épült. Itt található többek között az Aghii Anargiri templom, az egyetlen ortodox templom, amely a velencei és a török megszállás idején engedélyt kapott a működésre.

Neoria (vagy Chiones) városrész az északkeleti oldalon a város egykori kikötőjének és a 14-16. századi velencei hajógyáraknak a területén található, amelyről a nevét is kapta.

A Kastelli negyed a Palea Poli (óváros) központjában, Neoriától nyugatra található. Ez a bizánci fellegvár magasztos helye, ahol később a velencei parancsnok "palatso" (palota) és a chaniai pasák szállása épült. A velenceiek a területet Castello Vecchio-nak nevezték.

Az óváros délkeleti részén fekszik a héber negyed, vagy más néven Ovraika. Azokra az időkre emlékeztet, amikor a fejlődő chaniai héber közösséget a velenceiek arra kényszerítették, hogy a judeca nevű, elhatárolt területre költözzön, ahol két zsinagóga működött.

Az Ovraika határán, a Chalides utcában található a Chania-i Néprajzi Múzeum és a 14. századi Szent Fragkiszkosz templom, amely a Chania-i Régészeti Múzeumnak ad otthont. Az északi oldalon található a török fürdő (chamam). Az Ovraika déli oldalán és a Skridlof utcában található az úgynevezett Stivanadika (a stivani, a krétai csizma szóból). A bőrárukat és ajándéktárgyakat árusító üzletek között fennmaradt néhány hagyományos cipőműhely.

Agios Nikolaos

Chania mellett Agios Nikolaos is egyike azon gyönyörű városoknak, amelyeket Kréta kínál. Az egykori halászfalu a nevét a 10. századból származó "Agios Nikolaos" kupolás templomnak köszönheti.

A falu közepén fekszik a Voulismeni-tó, amelyet egy csatorna köt össze a tengerrel, és a halászhajók kikötőjeként szolgál. Helyet kellett adniuk az Athénba, a közeli Dodekanészosz-szigetekre vagy a Kikládokba tartó kompoknak, amelyek ma már a rakparton horgonyoznak.

Agios Nikolaos egyik fénypontja a minden szerdán megrendezésre kerülő utcai piac, ahol regionális specialitásokat kínálnak.

Érdemes meglátogatni Gournia minószi régészeti lelőhelyét és a bizánci stílusban díszített Agia Triada templomot is.

Tartomány:Kréta
Cím:Chania
GPS: 35° 30′ 43.49916″, 24° 1′ 8.95584″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward