» Olaszország

» Olaszország » Vatikán » Vatikán


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A bazilikát Donato Bramante olasz építész és festő tervezte, de a felépült templomot soha nem láthatta, művét halála után a reneszánsz egy másik óriása, Michelangelo fejezte be.


Bramantét a pápa 1504-ben bízta meg a vatikáni paloták átépítésével, aki elsőként a Belvedere udvarát tervezte meg.

Az új Szent Péter bazilikát is tervezni kezdte, a régi templom lebontása miatt a rómaiak romboló mesternek csúfolták. Bramante kilencosztatú, középső kupolával fedett, kisebb téregységekre tagolt templomot álmodott meg, de az új székesegyház haláláig alig öltött formát. Később többen áttervezték, majd 1547-ben Michelangelo lényegében az ő terveihez tért vissza, bár át is alakította őket. A kisebb téregységeket egymásba olvasztotta, ennek köszönhetően jött létre a tisztán áttekinthető, monumentális belső tér, és az épület nem nyolcszögletű, hanem kerek kupolát kapott. 

A talajtól 136,5 méterre magasodó kupolát nagyon masszívan építették meg. A XVI. századi építők a modernkori vasbetonhoz hasonlatos anyagot alkalmaztak, és különböző magasságban vasláncok segítségével erősítették a kupola stabilitását.

A bazilika állatai

Ha jól körbenézünk, felfedezhetjük, hogy hányféle állatot "rejtenek" a Szent Péter bazilika szegletei. Szarvasok, galambok, kígyók, lovak, bárányok, sasok és halak népesítik be a világ legnagyobb keresztény bazilikáját. Az egyetlen egy macska a bazilika szent kapuján látható, amelyet a 25 évenként ismétlődő jubileumi évben nyitnak meg a zarándokok előtt. A bronzkapun látható Angyali üdvözlet jelenetén leselkedik a macska.

A sekrestye ajtaján egy márvány denevért fedezhetünk fel. Gyíkok pedig úgy kerültek a bazilikába, hogy amikor Gian Lorenzo Bernini a főoltár oszlopait kiöntötte, két gyík beleesett a forró bronzba, amely a mai napig őrzi az állatok formáját.

Magyar kápolna

Szent Péter-bazilika altemplomában található a Magyarok Nagyasszonya-kápolna, ahol 2004 óta rendszeres a magyar nyelvű szentmiseszolgálat.

Az 1980-ban épített vatikáni magyar kápolna annak az egykori magyar zarándokháznak és kápolnának az utódja, amelyet még Szent István korában emeltek a Szent Péter bazilika mellé. Ezeket 1776-ban lebontották.

A Szent Péter bazilika altemplomában található nemzeti kápolnák sorában a magyar esik a legközelebb a főoltárhoz. A Magyarok Nagyasszonya-kápolna oltáránál a Madonna és Szent István szobra áll, Varga Imre szobrászművész alkotásai. A kápolna falát díszítő magyar szentek és boldogok domborművei közül a két legutolsó az 1997-ben boldoggá avatott Apor Vilmos püspököt és a "szegények orvosát" a 2003-ban boldoggá avatott Batthyán-Strattmann Lászlót ábrázolja.

Tartomány:Vatikán
Település:Vatikán
Cím:Vatikán
GPS: 41° 54′ 7.68629″, 12° 27′ 13.387″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward