» Magyarország

» Magyarország » Békés


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A neoreneszánsz-eklektikus stílusú kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján. A kastélyt egy 22 hektáros park ölelte körül, amely ma természetvédelmi terület.


Wenckheim Krisztina azt kérte Ybl Miklóstól, hogy semmi se legyen egyforma, mégis legyen harmonikus. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen az épületnek, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak. A kastély az egyik legkorszerűbbnek számított a maga korában, kápolnája, ebédlője, télikertje, könyvtára, női zeneszalonja, férfiszalonja pipázóval, nappali dolgozója és alkóvos-ágyfülkés hálószobája is volt.

A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött az épületbe. A földszinten tantermeket alakítottak ki, az emeleten kollégiumot. Az iskola 2011-ig működött a kastélyban, amelynek parkja 1954 óta természetvédelmi terület. 

Eredeti berendezési tárgy nem maradt fenn. Klösz György fotóművész készített felvételeket az 1900-as évek elején a kastély belső tereiről.

A kastély 2019-ben rekonstrukción esett át, amelynek keretében megújult a kastély parkja, 19. századi játékokat felvonultató játszóteret és egy babaházat alakítottak ki, valamint fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálták a szökőkutat.

Megújult az 1875-1879 között épült a kastély főépületének földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. Restaurálták a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, teljes tető- és homlokzat felújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósultak meg, valamint közműfejlesztést is végeztek.

Az étkezőben egy 1895-ben készült fotó alapján állították helyre a termet, ahol a kor étkezési szokásait mutatják be. Újból megépítették az innen nyíló télikertet is, amelyet a Wenckheim-család beázási problémák miatt az 1930-as években elbontott.

Óriási kutatómunkával 270 könyvet sikerült fellelniük, amely 1945 előtt a családé volt, az egykori óriási gyűjteményt vetítéssel ábrázolják majd.

A grófnő hálószobája mellett találtak egy eredeti ülőkádat, amelyet 1879-ben már melegített vízzel tudtak megtölteni. Azt, hogy az Ybl Miklós által tervezett kastély korának egyik legmodernebb épülete volt ezen keresztül is érzékeltetik majd, de utalnak erre a parkban megmaradt kandeláberek és a gázfejlesztő ház is - magyarázta Virág Zsolt. Az ókígyósi kastély földszinti folyosóját ugyanis világítóudvarok látták el fénnyel, a kastély körül egykor gázlámpák világítottak. A világítógázt gázházban fejlesztették a konyha épülete mögött.

Az eredeti tárgyak sorát gazdagítja két vendégkönyv, amely az akkori társadalmi élet színe-javát felvonultatja.

A közönséget leginkább a gasztronómia, a napirend és a kastély működése érdekli, ezért a Vendégségben Wenckheiméknél címet viselő tárlaton bemutatják majd a személyzet életét, munkáját is például egy eredetiben megtalált hívócsengő rekonstrukciójával. Szólnak arról is, hogyan szerezték be egyebek mellett a fűszereket, így a korabeli kereskedelmi viszonyokat is fel tudják villantani.

A tárlaton szó lesz arról is, hogyan éltek a grófi gyerekek, milyen angolkisasszonyok tanították őket, azok hogy kerültek Angliából Szabadkígyósra, és hogy volt közülük, aki helyi férfihoz ment feleségül.

Több mint 22 kilométer hosszúságú kerékpárutat is építenek Békéscsaba és Szabadkígyós közé. Az útvonal a már meglévő szakaszaival együtt a Wenckheim-kerékpárút elnevezést fogja kapni és Békéscsabán keresztül összeköti a szabadkígyósi Wenckheim- és a gyulai Almássy-kastélyt.

A kastély 2019. március 1-től a felújítás végéig nem látogatható! A tervek szerint 2021-ben nyitják meg a nagyközönség előtt.

A kastélypark a felújítás alatt is nyitva áll az érdeklődők előtt.

A szabadkígyósi kastélyt a tervek szerint 2022 első negyedévében nyitják meg a látogatók előtt.

Az Ybl Miklós által tervezett kastély főépülete mintegy 1700 négyzetméteren terül el, szintjeinek összterülete több mint hatezer négyzetméter, amelyből mintegy négyezret fejlesztenek. A felújítás kiterjed a tetőszerkezetre, a homlokzatra és a pincére is. A restaurátori munkálatok - a falképek, stukkók és faszerkezetek felújítása mellett - tartalmazzák a kerti építményeket is.

Az épület egyszerre lesz exkluzív rendezvényhelyszín és a historizáló kort 21. századi eszközökkel bemutató kiállítóhely. Kialakítanak egy recepciót és jegypénztárat, múzeumi boltot és kávézót; az épületet körülvevő mintegy 25 hektáros parkban parkolót, egyedi gyártású padokat és információs táblákat helyeznek el. Felújítják a Wenckheim-család egykori babaházát és egy játszótér is lesz a legkisebbeknek. Megújul a díszkertben lévő nagymedence is világítással, vízjátékkal.

A tárlat a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli, a látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha időutazáson járnának, a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre.

Wenckheim-kerékpárút

A megújuló kastély, a készülő Wenckheim-kerékpárút (amely négy Wenckheim-kastélyt, a szabadkígyósi mellett a póstelekit, a gyulait és a gerlait köti össze) és a Békéscsabán létrejövő Munkácsy-negyed turistacsalogató attrakcióegyüttes lesz.

A Szabadkígyóson meglévő bicikliutat kiszélesítik csaknem 3 kilométeren, a község külterületén 220 méteren új utat építenek, és összeköttetést hoznak létre a Wenckheim-kerékpárút és az Ókígyósi úton haladó kerékpárút között.

A fejlesztések részeként madárlest és tanösvényt alakítanak ki, parkolókat építenek, kerékpáros szervíz- és pihenőpontok jönnek létre és megépítenek egy tematikus játszóteret is - olvasható a közleményben.

A várhatóan 2022 végére 3,8 milliárd forintból elkészülő, közel 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és - az M44-es számú elsőrendű főút szervízútján keresztül - a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. (Békés megyében 31 kastély van, amiből 17-et a Wenckheimek építtettek.)

Tartomány:Békés
Cím:Szabadkígyós
GPS: 46° 36′ 5.4792″, 21° 4′ 31.08108″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward