» Magyarország

» Magyarország » Szabolcs-Szatmár-Bereg » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az észak-alföldi régió leglátogatottabb kastélya a tiszadobi, a hozzá tartozó 8 hektáros parkkal. A Tisza-holtág partján fekvő romantikus kastély építésére gróf Andrássy Gyula korábbi miniszterelnök, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere adott megbízást.


A Andrássy-kastély területe már a bronzkorban lakott volt, erre bizonyíték, hogy háromezer éves bronzkori sírokat találtak az udvarán. A sírok és telepobjektumok a középső bronzkori füzesabonyi kultúra hagyatékához sorolhatók. A csontvázas sírok bal oldalukra zsugorított testhelyzetben kerültek elő, vagyis női sírok voltak. Nemükre abból lehet következtetni, hogy abban a korszakban bevett szokás volt a zsugorított temetkezés: a férfiakat többnyire a jobb, a nőket pedig a bal oldalukra fordítva temették el. Az elhunytak mellé - túlvilági útravalóként - edényekben helyeztek ételt és italt, a feltételezések szerint családi, kiscsoportos temetkezésekre bukkantak a régészek. A leletek kora körülbelül 3000-3500 év lehet.

Az 1880-1885 között épült, 2700 négyzetméter alapterületű kastélynak a belső berendezései az I. világháború alatt szinte teljesen megsemmisültek, az épület a II. világháború után állami tulajdonba került, 1950 és 2007 között gyermekotthon volt benne.

A felújított tiszadobi Andrássy-kastélyt 2023. december 7-én adták át.

A teljes rekonstrukción átesett kastélyban két kiállítást alakítottak ki. Az egyik bemutatja a XIX. század végi életmódot, az emeleten pedig idősebb Andrássy Gyulának és ifjabb Andrássy Gyulának állítottak emléket.

Az épület felújításakor külső és belső terét, korszerűsítették tetőzetét, víz- és csatornahálózatát, gépészetét és korhű bútorokat vásároltak. Rendbetették a kastély 15 ezer négyzetméteres angolparkját is, amelyben tiszafákkal határolt, középkori liliomot kirajzoló bukszuslabirintus található.Tartomány:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Cím:Tiszadob
GPS: 48° 0′ 34.11648″, 21° 10′ 0.6366″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward