» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine » Baszkföld


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A város szép tengerpartja mellett arról nevezetes, hogy 1660-ban XIV. Lajos, a Napkirály itt házasodott meg.


1659-ben a két uralkodó a Franciaország és Spanyolország határán fekvő Fácánok szigetén (Bidassoa határfolyó szigete, a spanyolországi Irun és a francia Hendaye városok között - spanyolul Isla de los Faisanes, franciául Île des Faisans) találkozott, és megkötötték a pireneusi békeszerződést. A Francia Királyság megkapta a Pireneusokban fekvő Roussillon vidékét, és az Artois-i Grófságot (Spanyol-Németalföld részét). Az infánsnő – 500 000 aranytallér hozomány fejében – lemondott volna a spanyol trón öröklésének jogáról, de ezt az összeget Spanyolország sohasem tudta megfizetni, így Mária Terézia maradt a spanyol királyi ház legidősebb, trónöröklésre jogosult tagja.

A királyi esküvőt 1660. június 9-én tartották meg az aquitaniai Saint-Jean-de-Luz városban (baszk neve Donibane Lohitzun), a 22 éves XIV. Lajos király ünnepélyes külsőségek között feleségül vette Mária Terézia infánsnőt, aki mindössze 5 nappal volt fiatalabb nála. Az új királyné ruhájának uszályát az Orléans-i ház két ifjú hercegnője hordozta. A nászéjszakát követően a házasfelek megelégedettnek mutatkoztak.

Augusztus 26-án ünnepélyesen bevonultak Párizsba. A római diadalmenetek mintájára szervezett menet alkalmi diadalívek alatt haladt el, útját antik szobrok sora szegélyezte. A királyi párt főnemesek, egyházi főméltóságok és a Sorbonne professzorai fogadták, a város vezetőitől átvették Párizs kulcsait.

XIV. Lajos király és Mária Terézia királyné házasságából 6 gyermek született, de csak az elsőszülött fiú érte meg a felnőttkort.

1661. november 1-jén megszületett a királyi pár elsőszülött fia, Lajos királyi herceg, Viennois hercege (1661–1711), akit a nagy trónörökösnek („le Grand Dauphin”) neveztek. Meghalt még apja életében.

Anna Erzsébet hercegnő (1662), születésekor meghalt.

Mária Anna hercegnő (1664), születésekor meghalt.

Mária Terézia (1667–1672), kisgyermekként meghalt.

Fülöp Károly, Anjou hercege (1668–1671), kisgyermekként meghalt.

Lajos Ferenc herceg, Anjou hercege (1672), születésekor meghalt.

Az esküvő emlékei a városban

Église Saint-Jean-Baptiste: XIV. Lajos, a Napkirály ebben a templomban házasodott meg 1660-ban.

Maison Louis XIV.: A Napkirály az esküvő előtt itt lakott.

Maison de l'infante: 200 m-re völegényétől, itt lakott Mária Terézia spanyol infánsnő.

Macaron. A városban találták fel a macaront, XIV. Lajos lagzijára. A Maison Adam cukrászdában kóstolhatod meg.Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Saint-Jean-de-Luz
GPS: 43° 23′ 16.9836″, -1° 39′ 46.998″
Honlap: http://www.saint-jean-de-luz.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward